Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Pardoselile laminate de la A la Z. De la productie, la intretinere (3)

Pardoselile laminate de la A la Z. De la productie, la intretinere (3)

Ce sunt pardoselile laminate? Din ce anume constau? Cum sunt realizate? Ce trebuie avut în vedere la prelucrarea lor? Cum se întreţine şi se curăţă laminatul? Ajuns la episodul trei, serialul dedicat acestui material vă aduce informatii despre modul corect de montaj, materialele necesare şi posibilităţile de întreţinere ulterioară.




Montajul

În general, pardoselile laminate se pot monta pe orice tip de suport, fie acesta o şapă ori o construcţie portantă din plăci fibrolemnoase. Desigur, există şi posibilitatea aplicării lor peste o pardoseală deja existentă din PVC, linoleum, piatră ori ceramică, dar montajul pe mochetă ori alte materiale textile e nerecomandat. Pe lângă motivele igienice, aplicarea laminatului pe mochetă e contraindicată deoarece nu se obţine o rezistenţă corespunzătoare, putându-se ajunge chiar la ruperea îmbinărilor lamelelor.


Măsuri necesare înaintea aplicării

Transportul şi depozitarea - Pardoselile laminate trebuie transportate şi depozitate de preferinţă aşezate pe un suport plan. Pentru a se evita apariţia deformărilor, depozitarea trebuie facuta într-un spaţiu închis, ferit de intemperii. Cutiile şi folia ce îmbracă pachetele protejează elementele pardoselii laminate de murdărie şi umiditate în timpul transportului, dar nu oferă nicio garanţie împotriva condiţiilor climaterice.

Climatizarea - Pentru a se aclimatiza la condiţiile de temperatură şi umiditate din încăperea în care va fi montat, laminatul trebuie lăsat minimum 48 ore la locul de aplicare, în ambalajul  şi folia originale.

Verificarea suportului - Montatorul de pardoseli are obligatia de a verifica, înaintea aplicării stratului final, daca suportul este adecvat. Eventualele suporturi defectuoase trebuie remediate de către beneficiar, respectiv deficienţele impun comunicate în scris acestuia.

(Modul corect in care se determina daca suportul este sau nu adecvat pentru operaţiunile ulterioare de montaj a pardoselilor laminate e descris în capitolul 3.1 din Normele Industriei Germane  DIN 18 365. În esenţă, suportul trebuie să fie stabil, uscat, plan şi curat.)


Scule şi materiale necesare pentru aplicarea pardoselilor laminate

Montajul pardoselilor laminate se realizează destul de uşor, necesarul de scule limitându-se la creion de tâmplărie, ruletă, ciocan şi ferăstrău (în cazul sistemelor moderne de tip fold-down, necesarul de scule e chiar şi mai redus). De regulă, ca mijloc de pregătire a suportului, se mai utilizează folii şi straturi izolatoare. În fine, după terminarea operaţiunii de montaj se impune realizarea închiderii la perete, cu ajutorul plintei de soclu.


Folii / bariere de vapori

Ca protecţie împotriva umidităţii existente în suporturile minerale, precum şape ori beton, se recomandă utilizarea unei bariere de vapori, care constă dintr-o folie de PE în grosime minimă de 0,2 mm. Benzile de folie trebuie aplicate petrecut 30 cm, ridicate la perete. După montarea plintei de soclu, excesul de folie poate fi tăiat cu un cutter. La încăperile situate direct pe sol şi la construcţia cărora nu s-a optat pentru aplicarea unei bariere de umiditate în ori sub şapă, se impune utilizarea unei folii sintetice cu o grosime minimă de 1,2 mm. În fine, la construcţiile pe structură din lemn, utilizarea unor atare straturi separatoare sintetice prezintă riscul aparitiei unor deteriorări ale materialului lemnos. De aceea, în asemenea cazuri e recomandabilă ventilarea din spate a substructurii, menită să asigure schimbul de aer. Desigur, în continuare se vor monta si sisteme de plinte de soclu ventilate la rândul lor din spate.


Straturi izolatoare

Stratul izolator (underlay) folosit la montajul pardoselii laminate îndeplineşte mai multe funcţiuni, cel mai adesea pe cea de fonoizolare a sunetului produs la păşire, dar este util totodată si la preluarea eventualelor neplaneităţi ale suportului. Producătorii oferă numeroase tipuri de atare straturi, precum cele din spumă, celuloză, plută, fibre de lână, pâslă, fibre lemnoase ori cauciuc.

La alegerea underlay-ului trebuie avute în vedere mai multe aspecte. În cazul sistemelor de încălzire prin pardoseală se recomandă variantele cu rezistenţă minimă la transferul termic. In ce priveste fonoizolarea, trebuie sa se afle mai întâi dacă problema o constituie sunetele produse la păşire, respectiv daca are loc transmiterea zgomotelor dintr-o cameră în alta. De regulă, problema transmiterii sunetelor produse la păşire în spaţiile situate dedesubt  e rezolvată azi prin folosirea şapelor flotante.

Un alt aspect important îl reprezintă stabilitatea la presiune a elementelor underlay-ului, mai ales în cazul pardoselilor cu fixare mecanică. O spumă normală, dar şi una armată cu grosimea de peste 3 mm, se poate rupe în cazul unor solicitări punctuale majore în zona marginii. Dacă se preconizează solicitări mai serioase, se impune folosirea unei spume rigide cu densitate de minimum 25 kg pe metru cub. Tipurile de underlay ce se remarcă prin stabilitate la presiune sunt compozitele poliuretanice, pluta ori straturile fibrolemnoase, variante ce permit totodată şi o încărcare statică superioară.

Să nu uităm să menţionăm importanţa unui suport plan la aplicarea underlay-ului. Eventualele neuniformităţi mai mari de 5 mm, care ajung si pana la 2 m, nu pot fi preluate de stratul separator, între laminat şi underlay existând riscul apariţiei unor goluri.


Criterii de alegere a startului izolator (underlay-ului)

Alegerea dumneavoastră depinde de situaţia de la faţa locului. De regulă, trebuie avute în vedere următoarele criterii:

  •      - Montaj peste un sistem de încălzire prin pardosesală;
  •      - Termoizolaţia necesară pe suport;
  •      - Sunetul produs la păşire;
  •      - Transmisia sunetelor din încăpere;
  •      - Înălţimea maximă permisă de montaj;
  •      - Stabilitatea la presiune mecanică;
  •      - Preluarea neuniformităţilor.


Plintele de soclu

Aceste elemente constructive servesc la integrarea optică a suprafeţelor pardoselii şi pereţilor. Plintele de soclu trebuie să aibă o grosime adecvată acoperirii complete a rosturilor de dilataţie faţă de pereţi, fără a interveni in eventualele mişcări ale pardoselii. De aceea, ele se fixează întotdeauna în pereţi şi nicidecum în pardoseală.


Planul de montaj

Direcţia de montaj - Direcţia  de montaj se alege în prinicipiu spre sursa principală de lumină a încăperii, lamelele de parchet fiind aşezate longitudinal în direcţia acesteia. În cazul spaţiilor lungi şi înguste, precum coridoarele, se optează adesea pentru montajul pe lungimea încăperii.


Rosturi de dilatare - Pentru a permite eventualele mişcări ale pardoselii laminate precum contractarea / expandarea, trebuie avută în vederea păstrarea unor rosturi de dilatare suficient de mari. Între suprafaţa de pardoseală şi cea a elementelor constructive adiacente (pereţi, conducte de încălzire ş.a.m.d.) trebuie lăsate rosturi de dilataţie între 10-15 mm, care urmează a fi apoi acoperite cu plinte de soclu, respectiv rozete speciale pentru ţevile de încălzire. În cazul aplicării unei pardoseli cu dimensiuni mari, se impune lăsarea mai multor rosturi de dilataţie pe suprafaţa în cauză.


Încălzire prin pardoseală - Aplicarea unei pardoseli laminate peste un sistem de încălzire prin pardoseală este în principiu posibilă, dar trebuie avut grijă la faptul că atât laminatul cât şi underlay-ul au proprietăţi termoizolatoare. Cazul optim inseamna un coeficient de rezistenţă la transfer termic al întregului sistem de maximum 0,15 mpK/W.


Rezistenţa la transfer termic - Această valoare măsoară rezistenţa opusă de un strat la transferul termic şi se exprimă în mpK/W. O pardoseală laminată standard, fără strat inferior de fonoizolare are un coeficient de rezistenţă la transferul termic de circa 0,07 mpK/W.


Montajul flotant - În cazul montajului flotant, pardoseala nu e racordată fix nici cu pereţii, nici cu suportul, singurele îmbinate între ele fiind elementele de laminat. În atare cazuri trebuie avute în vedere recomandările producătorului pentru rosturile de dilatare.


Lipirea pardoselii laminate - În principiu, pardoselile laminate sunt destinate montajului flotant. În cazuri speciale, poate fi însă necesară lipirea laminatului pe întreaga suprafaţă. Printre avantajele acestei variante se numără  reducerea sunetelor produse la păşire, respectiv un coeficient de rezistenţă la transferul termic mai bun pentru montarea pardoselii peste un sistem de încălzire.

În cazul în care doriţi să lipiţi o pardoseală laminată, aveţi grijă ca aceasta să fi fost autorizată de producător pentru un atare montaj.


Curăţare şi întreţinere

Pentru curăţarea şi întreţinerea pardoselii laminate e important de ştiut dacă suprafaţa ei este din melamină ori acril, deoarece aceste materiale reacţionează diferit la produsele de întreţinere şi spălare. Momentan, noile suprafeţe acrilice au o cotă mai redusă de piaţă – şi nici nu constau propriu-zis dintr-un laminat.

Curăţarea - Pentru curăţarea cotidiană a pardoselilor laminate e suficient un aspirator ori o mătură. În funcţie însă de gradul de murdărire, se recomandă ştergerea cu o cârpă semiudă a suprafeţei. E important însă ca aceasta să fie bine stoarsă şi să nu lase niciun fel de bălţi pe pardoseală. Opţiunea pentru substanţe dedicate de curăţenie trebuie să ţină cont de recomandările producătorului. În cazul suprafeţelor melaminate nu pot fi utilizate substanţe generatoare de pelicule precum detergenţi ori şampoane, iar zonele intens murdărite (afectate de exemplu de cremă de ghete ori acuarele) se tratează cu puţină acetonă.

Întreţinerea -  Substanţele de întreţinere folosite la parchet ori pardoseli din plută pot da un aspect inestetic suprafeţelor laminate. Pe pardoselile acrilice însă atare substanţe aderă, fiind posibilă chiar şi tratarea lor cu detergenţi generatori de peliculă, polish-uri ori ceară (doar dacă producătorul nu o interzice).


Îmbunătăţiri/reparaţii

Micile deteriorări ale pardoselilor laminate se pot remedia cu ceară ori pastă de reparaţii de nuanţa potrivită. Totuşi, elementele grav deteriorate trebuie înlocuite, măsură ce implică scoaterea şi remontarea pardoselii până în locul respectiv.


Material realizat cu sprijinul Asociatiei Montatorilor de Pardoseli din Romania

AMPR - Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania
AMPR - Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania
Sediu principal: Bucuresti
Antreprenor

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.