Observații și propuneri pentru strategia minieră 2017-2035

Ti-a placut acest articol? Adauga-l la favorite, pentru a-l regasi usor in lista de continut preferat din contul tau!
Publicat de SpatiulConstruit.ro, la

 

Fiecaruia dintre aceste principii ii revin propuneri concrete care pot fi subsumate obiectivelor strategice ale documentului realizat de Ministerul Economiei. Prin strategia elaborata, Directia de Resurse Minerale a ministerului ar trebui sa raspunda urmatoarelor exigente.

 

In spiritul transparentei:

 

1. Includerea in strategia miniera 2017-2035 a prevederilor Directivei  2013/34/UE[1] (cunoscuta si ca setul de Reguli de transparenta pentru petrol, minerit si exploatare forestiera)

 2.Transparentizarea activitatii de acordare a licentelor miniere si inspectare prin  crearea unui Registru Unic National de Monitarizare si Control

 3.Garantia financiara pentru proiecte miniere trebuie sa fie publicata de autoritati impreuna cu modul de calcul care determina suma

 

In spiritul principiului precautiei asa cum e definit de Articolul 191 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene:


1. Includerea in strategia miniera a Rezolutiei Parlamentului European de interzicere a cianurii in minerit

2. Instituirea unor no-go zones pentru protejarea mediului inconjurator si corelarea cu directivele aferente

3. Instituirea unor no-go zones pentru protejarea peisajelor culturale

4. Interzicerea depozitarii deseurilor miniere de-a lungul cursurilor de apa si/ sau a rezervoarelor de apa pentru comunitati.

5. Instituirea unei distante legale fata de localitati unde pot fi amplasate exploatari miniere pe baza de substante toxice.

6. Introducerea unor termene minime de timp in care operatorul minier sa fie resonsabil de aplicarea procedurilor de inchidere si post-inchidere in cazul instalatiilor de gestionare a deseurilor din categoria A

7. Stabilirea de masuri pentru prevenirea, reducerea si tratarea drenajului acid minier.

 

In spiritul principiului obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza (FPIC):

 

1. Obtinerea consimtamantului prealabil si informat al comunitatilor locale

2. Modificarea planurilor de urbanism in etapa obtinerii autorizatiei de construire

 

In acord cu Pachetul de masuri privind Economia Circulara al Uniunii Europene:

 

1. Corelarea Directivei 2006/21/CE cu Pachetul de masuri privind Economia Circulara al Uniunii Europene

2. Includerea unei tinte anuale de tratare a deseurilor miniere

 

 

Despre Mining Watch Romania

Mining Watch Romania este o reţea de organizaţii care se alatura comunitaţilor locale in eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scara industriala. Mining Watch monitorizeaza avizele emise de autoritaţi in beneficiul companiilor miniere şi semnaleaza neregulile catre factorii de decizie din Romania şi, cand este relevant, la nivelul UE. Printre activitaţile sale se numara acţiuni in instanţa şi de advocacy pentru a asigura ca autoritaţile aplica in mod corect prevederile legale relevante.

Mining Watch Romania este şi membru fondator al Coaliţiei Europene Bang! Ban Cyanide. Mineritul aurifer modern, industrial reprezinta un proces care se realizeaza de multe ori in cariere deschise uriaşe şi folosind cantitaţi foarte mari de cianura pentru a separa aurul de minereuri. Aceasta metoda de extracţie nu genereaza bunastare ci duce la poluare, saracie şi dependenţa. Secatuieşte resursele comunitaţilor şi limiteaza dezvoltarile alternative. Campania reuneşte membri din Belgia, Bulgaria, Finlanda, Franţa, Grecia, Germania, Romania, Slovacia, Spania, Marea Britanie, Republica Ceha şi Turcia.

Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta: