O idee pentru gradini si curti mai atragatoare: aleile pavate

Ti-a placut acest articol? Adauga-l la favorite, pentru a-l regasi usor in lista de continut preferat din contul tau!
Publicat de SpatiulConstruit.ro, la

Aleile clasice, din beton turnat, au reprezentat mult timp una dintre cele mai raspandite optiuni pentru cei care aveau o curte. Fie ca e vorba de caile de acces principale, care duc la intrararea in casa, sau de mici alei pentru o gradina pe care va ganditi sa o reamenajati, puteti apela la pavele sau dale. Materialele din care sunt facute acestea contribuie adesea la un aspect mai prietenos, fie el traditional, rustic sau modern, al spatiului din jurul casei.

 

Ca stare de spirit pe care o creeaza, probabil ca o curte cu alei drepte, betonate vi se pare destul de arida, mai ales daca aceste alei nu sunt nici incadrate de plante.

Fara a elimina betonul ca idee de material (betonul sau cimentul turnate au avantajele lor, cum ar fi acela ca ulterior suprafata neteda e mai usor de maturat si spalat sau aduna mai putin noroi pe vreme ploioasa), materialele disponibile pentru realizarea unor drumuri sau alei pe langa casa sunt insa extrem de variate si ne ofera o larga gama de posibilitati de alegere, pentru a obtine un design  mult mai placut ochiului. Pavelele si dalele au, la randul lor, o serie de avantaje, care le fac practice, accesibile si atragatoare: au avantajul ca pot fi montate si demontate mult mai usor, ca au comportament bun la abraziune, sunt rezistente la crapare si flexibile si fac fata inclusiv traficului rutier.

Pavele, borduri

Materiale din care sunt realizate

Pavelele si bordurile pot fi obtinute din cele mai diverse materiale: caramida (tip klinker), piatra, gudron (un amestec de piatra cu asfalt), ciment, beton, ba chiar si din deseuri reciclate de polietilena. Ele sunt produse in forme diferite, care permit montari in cele mai diverse spatii. Matritele pentru pavele pot fi si cumparate, iar unele persoane prefera sa si le realizeze singure chiar acasa, turnand in forme materialul cu care doresc sa-si paveze aleile. Procedura nu este dificila, dar cere munca si un bagaj de cunostinte despre materialele de constructii. De altfel, si montarea pavelelor in sine este un proces care ia timp si mai mult efort decat turnarea, insa daca este efectuat corect si din materiale rezistente, durabilitatea pavajului e garantata pe termen indelungat.

Caramizile klinker sunt pavele de caramida, de diverse forme, ideale pentru amenajarea teraselor, cailor de acces si aleilor, dar si a treptelor sau curtilor interioare. Se incadreaza cu succes in fiecare ambient si pot da nastere celor mai vairate forme de alei, aducand un plus de naturalete spatiilor.

Piatra este un material rezistent, natural, a carei greutate o face mai stabila si care poate fi taiata in diverse forme (biscuiti, trefle, dar si forme neregulate.) De obicei, piatra sparta se foloseste in amestecuri cu ciment, eventual cu diversi coloranti care sa asigure aspectul estetic, ce se toarna in matrite pentru pavele. Astfel de pavele sunt foarte atragatoare vizual si ofera un aspect rustic oricarei alei.

Pavajul ecologic este o alternativa la pavajele traditionale. Pavelele ecologice sunt produsele obtinute din deseuri reciclate, cum ar fi de polietilena. Acestea corespund Normelor Europene de urbanism si nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Betonul poate fi turnat in matrite, pentru a forma pavele. Un pavaj din beton, sub forma de grilaj, reprezinta o solutie ideala de consolidare a solului si de intarire a terenurilor situate in panta. Pavajele grila pot fi chiar foarte estetice daca fiecare “ochi” al grilajului este decorat cu verdeata.

 

Montajul pavelelor

Pavelele se pot poza pe un strat de nisip sau se pot monta pe un strat de sapa semiumeda. De asemenea, se poate folosi folie izolanta, permeabila la apa, in stratul dintre pamant si sort, atat pentru a impedica cresterea vegetatiei, cat si pentru a asigura o suprafata neteda. Bordurile, cele care delimiteaza perimetrul aleii si au rolul de a bloca pavelele sa nu alunece, se fixeaza pe margini cu sapa, pe o mica fundatie.

• Nisipul de rau, spalat, trebuie sa fie uscat si nivelat perfect, ca sa fie neted, iar stratul sa aiba aceeasi grosime sau chiar un pic mai mare decat grosimea pavelelor. Pavelele se monteaza prin asezare pe acest strat, lasandu-se intre ele rosturi de 2-3 mm, care ulterior se vor umple cu nisip fin. Dupa aceea, se bat cu placa vibranta, ca sa faca masa compacta cu nisipul si sa se obtina o suprafata neteda.

• Sapa semiumeda va ajuta sa fixati mai bine pavelele. Se realizeaza dintr-un amestec de nisip cu ciment (o parte ciment, trei parti nisip). Rosturile dintre pavele, de 8-10 mm, se vor umple tot cu amestec pentru sapa.

• In cazul folosirii foliei, ordinea straturilor ar trebui sa fie: pamant compactat, folie, sort, strat din nisip de poza, pavele.

 

Placi, dale, mozaic

Materiale pentru placile de exterior

Gresia de exterior e facuta cel mai adesea din piatra sau placi ceramice, mai rar marmura, de diferite dimensiuni si forme, care au avantajul ca sunt rezistente la actiunea luminii, usor de intretinut, rezistente la zgariere. Ele pot fi tratate pentru a avea efect antibacterian, de purificare a aerului si indepartare a mirosurilor sau tratate antipatare (in timpul fabricatiei sunt inchisi prin sigilare microporii materialului). Aveti grija sa fie antiderapante (se poate merge pe ele si descult, si incaltat, iar iarna sau cand ploua se reduce riscul de alunecare).

Montajul placilor ceramice

Montajul cere cunostinte si experienta de lucru, asa ca cel mai bine este sa fie incredintat unui specialist. De obicei, intre gresie si suprafata suport nu se pune hidroizolatie. Pentru placare, se foloseste adeziv elastic, de exterior, care rezista la ciclurile de inghet-dezghet. Zona pe care se face placarea trebuie trasata, pe ea este turnata sapa, fixate bordurile, ulterior se vine cu amorsa, iar dupa montarea cu adeziv a placilor acestea sunt sigilate cu chit de rosturi, ca si la placarile de interior.

Deck-uri din lemn

Desi putini isi imagineaza ca lemnul poate fi si el o varianta pentru spatiile deschise, ar trebui mentionat aici si decking-ul. Decking-ul este de fapt o podea alcatuita din lamele lungi de lemn, care sunt utilizate cu precadere in exterior: podetele, platformele din preajma caselor, aleile pot fi foarte bine pavate cu deck-uri. Din punct de vedere arhitectonic sau al designului, deck-ul este cel care da amprenta naturala si ecologica ambientului in spatii deschise.

 

Montajul deck-urilor

Producatorii spun ca un deck corect montat poate dura si pana la 100 de ani. Deck-ul nu se monteaza niciodata direct pe suprafata de ciment, sapa, nisip etc. Montarea deck-ului se face pe o podina din lemn, de preferat din esente foarte tari de lemn, cu coeficienti mici de dilatatie si contractie, sau chiar din lamele de deck. Cadrul trebuie sa fie perfect orizontal. Deck-ul se poate monta si pe cadre de metal, sau pe suporti reglabili (pardoseala flotanta).
In majoritatea cazurilor, deck-ul nu necesita prelucrari ulterioare si nu se lacuieste. Singura recomandare este tratarea cu uleiuri speciale pentru lemn, care asigura protectie impotriva oxidarii premature si a radiatiilor UV.
Daca va interseaza, cititi mai multe despre deck-uri tot pe site-ul nostru, la paginile Selva Floors, HORTUS, Parchetstore sau Ecolemn.

 

Text: Alina Miron; Foto: Alina Miron, producatori si distribuitori

Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta: