Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O casa intoarsa cu josul in sus, un mod ciudat de a decora sediul companiei

O casa intoarsa cu josul in sus, un mod ciudat de a decora sediul companiei

Desi sediul din Slovacia al companiei austriece de constructii Strabag este o cladire eficienta energetic, construita tinandu-se cont de principiile unei arhitecturi durabile, aceste caracteristici trec in plan secund atunci cand estetica exterioara socheaza prin prezentarea unei case rasturnate fixata in peretele cortina. Reprezentantii companiei austriece au angajat pe Erwin Wurm pentru a-si implementa lucrarea „House Attack” pe exteriorul noii cladiri. Proiectata de echipa MHM Architects, SKC Bratislava este o cladire moderna de birouri avand 530 de angajati.

 

Arhitectii au dorit ca prin volumetria si solutiile propuse sa puna in valoare tipul de lucrari realizate de compania Strabag si interesul pe care aceasta il manifesta pentru arta. Drept urmare, in spatiile interioare a fost expusa impresionanta colectie de obiecte de arta, printre care o serie de lucrari semnate de artisti renumiti. Opera de arta cu expunere maxima este lucrarea artistului Erwin Wrum, o locuinta unifamiliara traditionala pe care arhitectii s-au gandit sa o foloseasca ca element decorativ pe fatada, poztionand-o cu susul in jos, de parca urmeaza sa se rastoarne de pe acoperis

.

Imobilul avand sase niveluri a fost ridicat pe o serie de stalpi astfel incat la parter sa se obtina o piateta umbrita din care se face accesul in foaierul de intrare si printr-o rampa, in subsol unde pot parca 450 de masini. Echipa de arhitecti a conceput cladirea astfel incat sa se obtina un grad ridicat de eficienta energetica. Sistemul de incalzire al cladirii este alimentat din sursa geotermala care pe timpul verii ajuta la racirea spatiilor interioare. Vitrajele anvelopantei au fost realizate din sticla low-e, in diferite nuante de verde, asigurand izolarea fonica si protectia impotriva razelor solare.  Latimea mica a volmului cladirii permite ca birourile din zona centrala sa beneficieze in egala masura de lumina naturala, vederi catre exterior si ventilatie naturala. Gradinile de pe acoperis asigura spatiul exterior pentru pauzele si relaxarea angajatilor, dar in acelasi timp contribuie la o buna izolare termica a cladirii si la preluarea controlata a apei de ploaie.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Covor ergonomic Diamond Flex ESD 548.png
Covor ergonomic Diamond Flex ESD 548.png
Receptie Radisson Blu Cluj
Receptie Radisson Blu Cluj
Hotel Radisson Blu Cluj
Hotel Radisson Blu Cluj
Radisson Blu Cluj
Radisson Blu Cluj
11895333_big.jpg
11895333_big.jpg
O casa intoarsa cu josul in sus, un mod ciudat de a decora sediul companiei

2. Plăcuțe semnalizatoare interschimbabile pentru ușa sau perete

 

În cazul în care semnalizarea necesită schimbări mai dese, se poate opta pentru varianta de plăcuțe pentru ușă sau perete interschimbabile. Acestea au un aspect modern și elegant și o culoare neutră, gri și se potrivesc oricărui tip de design sau de amenajare. Sunt disponibile în mai multe dimensiuni și formate, ceea ce permite o mare flexibilitate în afișaj.

 

3. Plăcuțe semnalizatoare minimaliste pentru ușa sau perete

 

Dacă dorești un produs simplu și practic, care să nu influențeze designul spațiului și care să aibă un cost foarte bun, puteți merge pe acest tip de semnalizare. Sunt cea mai potrivită alegere pentru a oferi vizibilitatea de care aveți nevoie, fără efort de montare sau de schimbare a informației pe care o doriți afișată. Sunt oferite în mai multe variante și pot fi dispuse conform preferințelor.

 

4. Plăcuțe directoriale convexe cu prindere pe ușa sau perete

 

În cazul în care dorești să optezi pentru un design ceva mai elegant puteți merge pe variante unui tip de plăcute convexe. Acest gen de produse pentru semnalistică au un profil de aluminiu curbat și o foaie de PVC rigid antireflex care împiedică distorsionarea printului. Aspectul ceva mai elaborat oferă o imagine modernă, potrivită pentru birouri directoriale sau pentru spații unde se vizează un plus de rafinament. Se pot prinde după nevoi sau preferințe, pe ușă sau pe perete, orizontal sau vertical. Sunt disponibile în mai multe dimensiuni.

O casa intoarsa cu josul in sus, un mod ciudat de a decora sediul companiei

5. Plăcuțe premium cu distanțiere pentru perete

 

Tot pentru cei care își doresc un plus de eleganță și modernism, recomandăm acest gen de plăcute. Sunt de cea mai bună calitate, cu un design actual, ceva mai pretențios. Pot fi utilizate cu încredere oriunde este nevoie de plăcute cu un design mai special. Prezentarea și schimbarea conținutului se face prin deșurubarea distanțierelor care susțin două plăci de plexiglas, în care se poate introduce printul.

Așadar oricare ar fi nevoile și intențiile, în clipa de față ai la dispoziție mai multe opțiuni și variante de plăcuțe semnalizatoare, cu dimensiuni, estetică și costuri variabile, ce se pot plia pe mai multe stiluri de design și nevoi și pentru orice tip de buget.

Dacă dorești să afli mai multe despre caracteristici, materiale, recomandări, forma și utilizare, poți cere informații și comanda plăcuțe pentru semnalistică de la TRIMAX.

O casa intoarsa cu josul in sus, un mod ciudat de a decora sediul companiei
Empa

Inovații pentru o industrie a construcțiilor mai verde

 

Vedem în ultimii ani tot mai multe inovații menite să reducă impactul materialelor de construcții asupra mediului.

În condițiile în care doar industria betonului este responsabilă pentru 8% din emisiile globale de carbon, materialul creat de om cel mai folosit pe planetă este vizat de o bună parte dintre aceste eforturi.

De exemplu, Carbonaide, o companie desprinsă din Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda, lucrează la transformarea dioxidului de carbon însuși în beton ”carbon negativ” – adică un material care elimină mai mult dioxid de carbon din atmosferă decât emite: Betonul care captează mai mult CO2 decât emite

Recent am văzut și prima clădire din lume construită din beton carbon, un tip de beton armat cu fibre de carbon în loc de oțel, în orașul german Dresda. ”Cubul”, o clădire de 243 de metri pătrați, a fost construită de biroul de arhitectură german Henn împreună cu Universitatea Tehnică din Dresda pentru a testa noul material. Spre deosebire de oțel, fibrele de carbon sunt rezistente la rugină, motiv pentru care este nevoie de o cantitate mai mică de beton: Prima clădire din lume din beton cu fibre de carbon

Ioana Birta, CFO TeraPlast
Ioana Birta, CFO TeraPlast

În primul trimestru din acest an, ca o continuare a abordării din 2022, am căutat un echilibru optim între volume și marje operaționale, cote de piață și competitivitate, provocări pe termen scurt și viziune de dezvoltare pe termen lung. Nu avem performanțele cu care ne-am obișnuit în ultima vreme, dar suntem conștienți de impactul provenit din ciclicitatea economiei și de nevoia de timp pentru a operaționaliza noile investiții. Suntem foarte atenți la eficientizarea costurilor, însă nu putem anula impactul inflației.” a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. „Rezultatele primului trimestru sunt în linie cu bugetul prognozat, de aceea evoluțiile pe termen scurt nu ne sperie și nu ne deraiază de la strategia noastră. Grupul a traversat și alte perioade mai puțin favorabile, un exemplu este anul 2016, din care a ieșit întărit. Pe măsură ce acest an se va derula, estimăm o stabilizare și o îmbunătățire a climatului piețelor pe care activăm, care se vor traduce în redresarea volumelor de vânzări și îmbunătățirea marjelor operaționale.”, a mai spus doamna Birta.

 

În trimestrul 1 cifra de afaceri consolidată s-a redus cu 14% comparativ cu T1/2022, la circa 147 de milioane de lei, în principal ca efect al reducerii volumelor. EBITDA  la nivel de Grup s-a situat la 9 milioane de lei, în scădere cu 42% raportat la primele trei luni ale anului trecut.

Segmentele Instalații și Reciclare, Granule și Reciclare, cu cea mai mare pondere în activitatea Grupului, continuă sa aibă marje EBITDA satisfăcătoare având în vedere contextul economic, cuprinse între 9 și aproape 10%.

 

Rezultate T1 2023

O casa intoarsa cu josul in sus, un mod ciudat de a decora sediul companiei

Despre TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din centrul și estul Europei. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și, din septembrie 2021, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell.

 

Acțiunea TeraPlast a fost inclusă de către Bursa de Valori de la Viena în indicele ROTX EUR începând cu 20 martie 2023.

În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al patrulea an consecutiv.

O casa intoarsa cu josul in sus, un mod ciudat de a decora sediul companiei

Divizia Instalații & Reciclare, care generează aproape 70% din cifra de afaceri consolidată (102 milioane lei) a avut un start lent la început de an, iar accelerarea semnificativă a comenzilor este așteptată începând din trimestrul 3. Sectorul construcțiilor cunoaște evoluții mixte, cu subperformanțe pe segmentul rezidențial și al infrastructurii de apă și canal. Marile proiecte de infrastructură de transport sunt cele care beneficiază momentan de finanțare, însă acestea au un impact neglijabil asupra afacerilor Grupului. Un efect pozitiv ca urmare a derulării proiectelor din PNRR și Programul „Anghel Saligny” este previzibil din trimestrul 3/2023, pe măsură ce mai multe proiecte vor trece prin licitații și se va accelera execuția în contextul în care anul 2024 este un an electoral.

 

Segmentul Granule & Reciclare s-a confruntat cu o schimbare radicală a condițiilor de piață, ceea ce a dus la o scădere accentuată a EBITDA comparativ cu T1/2022 (-63%), dar și a volumelor. Cererea din Europa de Vest pentru material reciclat, micronizat și regranulat, a scăzut din a doua jumătate a anului trecut iar tendința s-a prelungit și în trimestrul 1. Piața a cunoscut un flux important de materie primă la prețuri scăzute, care a redus atractivitatea materialului reciclat. A fost un fenomen care a afectat performanțele diviziei Instalații & Reciclare, dar mai ales ale celei Granule & Reciclare. Cu toate acestea, Grupul rămâne fidel angajamentelor sale de promovare a materialului reciclat, de a-i extinde utilizarea și de a persevera pe drumul dezvoltării sustenabile.

 

TeraGlass (Ferestre & Uși) s-a confruntat de la începutul anului cu un cost suplimentar provenit din majorarea salariului minim pentru sectorul construcțiilor care a redus performanțele diviziei și a generat pierderi operaționale. Noile prevederi legale s-au concretizat în majorarea costurilor salariale cu 30% pe acest segment. Transferul acestor costuri în prețuri va fi anevoios, în condițiile în care și anul trecut indexarea a fost lentă, după negocieri prelungite cu distribuitorii, mai ales că divizia este puternic orientată către export. Pentru a contrabalansa astfel de costuri vor fi luate măsuri de optimizare a altor cheltuieli astfel încât să fie redus impactul general.

 

Linia de business Ambalaje Flexibile a cunoscut o îmbunătățire a parametrilor comparativ cu trimestrele anterioare, cu toate că gradul de încărcare a echipamentelor este departe de cel optim, iar acest fapt este reflectat de performanțele diviziei (EBITDA -2 milioane lei).  Cifra de afaceri generată a crescut cu 23%, iar pierderea EBITDA a diviziei s-a redus față de T1/2022, ceea ce oferă premisele pentru a îndeplini obiectivul de a duce această linie de business în teritoriu pozitiv din punctul de vedere al profitabilității până la finalul acestui an.

 

„Prin planurile noastre de investiții care implică diversificare și eficientizare, căutăm să oferim performanțe solide pe termen lung. Nu lăsăm rezultatele de moment să ne descurajeze mai ales că ne raportăm la perioade succesive de recorduri. Vizăm un mix bun de activitate pe mai multe piețe care să ofere oportunități viitoare și în același timp să reducă dependența Grupului doar de anumite segmente ce pot suferi șocuri temporare. Avem un business solid care se poate adapta la sincope de moment și o echipă managerială care a mai trecut cu succes prin perioade dificile, prin urmare știe ce are de făcut. Extindem business-ul, îi creștem amprenta geografică, analizăm inclusiv operațiuni M&A, pentru a genera valoare adăugată pe termen lung, un lucru care știu că este dorit și de acționarii noștri, rămași alături de noi chiar și atunci când, la o privire superficială, cifrele par nefavorabile” a declarat dl Alexandru Stânean, Director general al Grupului TeraPlast.

 

Grupul TeraPlast are planificate în acest an investiții în valoare de 120 milioane de lei care se adaugă celor de aproape 400 milioane de lei din ultimii 5 ani. Pentru proiectul noii fabrici de folii stretch s-a intrat în faza de construcție efectivă a clădirii, iar prima linie de producție a fost deja comandată. Construcția noii centrale fotovoltaice, în valoare de 19 milioane de lei, încă așteaptă aprobarea finanțării prin PNRR, iar acordul va fi urmat de o implementare accelerată a proiectului.

 

Linia de business Instalații și Reciclare (TeraPlast și TeraPlast Recycling)

- Aport de 70% în cifra de afaceri a Grupului;
- Cifră de afaceri în scădere cu 10%, la 103 milioane de lei, ca urmare a reducerii volumelor de vânzări pe fondul volumului redus de lucrări publice de apă-canal și gaze naturale;
- EBITDA de 9,2 milioane de lei, ceea ce o face cea mai profitabilă divizie a Grupului.

 

Linia de business Granule și Reciclare (TeraPlast și TeraPlast Recycling)

- Include Granulele rigide și plastifiate din PVC, granulele HFFR (fără halogen, rezistente la foc), dar și granulele reciclate (PVC regranulat);

- Scădere cu 42% a cifrei de afaceri (20,5 milioane de lei), pe fondul pierderii de atractivitate a materialului reciclat comparativ cu materia primă virgină;

- EBITDA afectată de scăderea generalizată a cotațiilor la materii prime. Cu toate acestea, marja este cea mai ridicată din cadrul Grupului (9,8%).

 

Linia de business Ferestre și Uși (TeraGlass)

- Cifră de afaceri în creștere ușoară, cu 2%, la 12,3 milioane de lei;

- Rezultatele au regresat la nivelul T1/2022 pe fondul unei creșteri a costurilor cu forța de muncă în sectorul construcțiilor, reglementate de acte normative;

- 75% din cifra de afaceri generată de export.

 

Linia de business Ambalaje Flexibile (TeraBio Pack)

- Cifră de afaceri în creștere cu 23%, la aproape 12 milioane de lei pe măsură ce baza de clienți s-a extins și, implicit, volumele au crescut;

- EBITDA negativă, -2 milioane de lei, din cauza încărcării insuficiente a echipamentelor;

- Aducerea EBITDA în teritoriul pozitiv este așteptată până la finalul anului 2023.

 

Evoluția față de T4/2022

Semnale privind tendința de stabilizare a climatului de piață sunt vizibile, dincolo de sezonalitatea business-ului de Instalații, din evoluția față de trimestrul 4 din 2022.

 

În condițiile unei cifre de afaceri la același nivel cu T4/2022, EBITDA s-a dublat trimestru/trimestru, în timp ce marja EBITDA a ajuns de la 2,8% în T4/2022 la 6,1% în T1/2023.

 

Aceste evoluții vin îndeosebi din creșterea EBITDA a segmentelor Granule și Reciclare, cu 274%, și a Instalații și Reciclare, cu 37%, în trimestrul 1 al anului curent, comparativ cu trimestrul 4 al anului trecut.

 

Rezultate T1 2023 vs T4 2022

 Linia de business Granule și Reciclare (TeraPlast și TeraPlast Recycling)

·         Include Granulele rigide și plastifiate din PVC, granulele HFFR (fără halogen, rezistente la foc), dar și granulele reciclate (PVC regranulat);

·         Scădere cu 42% a cifrei de afaceri (20,5 milioane de lei), pe fondul pierderii de atractivitate a materialului reciclat comparativ cu materia primă virgină;

·         EBITDA afectată de scăderea generalizată a cotațiilor la materii prime. Cu toate acestea, marja este cea mai ridicată din cadrul Grupului (9,8%).

Covor ergonomic Diamond Flex Nitrile 547.png
Covor ergonomic Diamond Flex Nitrile 547.png

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.