Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Khan Shatyr se deschide in Astana

Khan Shatyr se deschide in Astana
Cea mai mare structura de panze din lume a fost inaugurata oficial, luni noaptea, in mod intentionat astfel incat sa coincida cu cea de a 70-cea aniversare a presedintelui statului Kazakhstan, domnul Nursultan Abishuly Nazarbayev.
Inaltandu-se la aproximativ 150m deasupra bazei eliptice, Centrul de Distractii Khan Shatyr este o noua destinatie culturala, civica si sociala pentru locuitorii din Astana. Printre functiuni se numara spatii comerciale din segmentul de retail, cafenele, restaurante, cinematografe, un aqua-parc si spatii de distractii adaptabile in functie de evenimente si expozitii. Fiind cel mai inalt volum de pe cerul orasului, conul adaposteste o suprafata de 100 000mp sub copertina realizata din Ethylene Tetrafluoroethylene, special gandita sa regleze fluctuatiile extreme ale climatului local.

Temperaturile in Astana variaza intre -35C iarna si +35C in mijlocul verii. De aceea compania de arhitectura Foster+Partners a trebuit sa gaseasca o solutie pentru mentinerea uneo temperaturi optime si in acelasi timp sa permita un iluminat natural al spatiilor. Pentru a face fata acestei provocari, au inclus un triplu strat de ETFE in copertina, intre cele doua fete. Datorita temperaturii scazute din timpul iernii exista posibilitatea formarii unei pelicule de gheata pe partea interioara a copertinei. Pentru a impiedica producereare acesteia, specialistii de la Foster+Partners s-au gandit sa incorporeze un sistem de control termic si sa creeze o serie de curenti de aer cald care sa mature suprafata interioara a conului. Pe timpul verii stratul asigura umbra in timp ce in interior aparate speciale introduc aer rece in tot spatiul iar ventilatoare pozitionate la partea superioara asigura circulatia si reinprospatarea aerului.

Directorul de design la Foster+Partners, domnul Nigel Dancey declara urmatoarele: "Khan Shatyr va fi o noua importanta destinatie pentru locuitorii din Astana care vor sa se bucure de timpul liber, indiferent de anotimp si de vreme. Suntem incantati sa sarbatorim inaugurarea oficiala. Cu Palatul Pacii si Khan Shatyr, suntem mandri si putem sa ne laudam cu doua structuri emblematice pentru zone importante apartinad axei principale a orasului - formele lor exprima schimbarea de forma si functiune, de la religie la distractie, ca si cum ai merge in lungul unui nou mare bulevard".

Mai multe informatii gasiti pe http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva