Isay Weinfeld finalizeaza lucrarile la magazinul de incaltaminte pentru marca Havaianas
Compania Havaianas Sandals, creata in 1962, a folosit ca punct de plecare pentru designul colectiilor de incaltaminte papucii traditionali japonezi realizati din fibre de bambus, denumiti si „zori". Produs obtinut cu un cost minim, pentru multi ani realizat integral din cauciuc, slapii au parcurs un drum lung pana sa ajunga embleme ale modei asa cum sunt astazi.
Provocarea realizarii unui design de magazin intr-unul dintre cele mai scumpe locatii din lume (strada Oscar Freire din Sao Paulo) care comercializeaza incaltaminte a carui pret variaza intre 2.30eur si maxim 10euro, a fost la vremea respectiva cel mai interesant lucru in domeniu. Acesta este primul magazin al marcii Havaianas in Brazilia.
Cea mai mare provocare la care arhitectul a trebuit sa gaseasca solutie a fost transmiterea prin intermediul designului a aceluiasi concept de prospetime, comfort, lejeritate si stare de bine pe care il are marca respectiva. Magazinul are o atmosfera informala iar rezultatul este aproape un spatiu patrat - deschis catre strada, asemeni unei extensii in spatiul trotuarului, fara usi sau vitrine, cu plante si lumina naturala din belsug, acoperita numai de o retea metalica cu alternari ale inchiderilor din sticla si lemn si deschideri pentru ventilare si irigare.
Cladirea se dezvolta pe inaltime, avand diferite trepte. La nivelul trotuarului, doar o mica zona de relaxare, un mezanin care se deschide spre tot spatiul magazinului, zona de magazin propriu zisa un nivel mai jos, ocupand un spatiu deschis pe doua niveluri, evidentiat prin elemente de sine statatoare: o taraba aminteste de originea sandalelor, intr-un container sunt prezentate modelele de „export", o noutate pentru Brazilia, intr-un cilindru transparent modelele noi (genti, sosete, prosoape, etc) si un cub high-tech prezinta povestea marcii Havaianas. Printre toate acestea, o zona mai coborata a fost dedicata prezentarii modelelor pentru copii. In zona din spate a magazinului, pe un nivel aflat aprope la jumatatea inaltimii spatiului se afla o mica gradina folosita exclusiv de catre angajati, iar la subsol sunt birourile si spatiile de depozitare.
Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa |