Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Hotelul Mint o oaza de verdeata in centrul Londrei

Hotelul Mint o oaza de verdeata in centrul Londrei

Autor: Bridgette Meinhold

 

Primul lucru care ne-a atras atentia la acest hotel din centrul Londrei a fost peretele inverzit care coboara ca o cascada de vegetatie pe una din laturile constructiei. In momentul in care am inceput sa studiem volumetria si interioarele Hotelului Mint am remarcat atentia deosebita pe care au acordat-o elementelor arhitecturii durabile si ecologice.

 

Proiectat de Bennetts Associates Arhitects, Hotelul Mint se incadreaza in categoria boutique-hotelurilor amplasat in centrul orasului, in imediata apropiere a Turnului Londrei. Avand un acoperis verde pentru care a primit calificativul „foarte bine” conform BREEM cladirea se remarca si prin peretele vegetal al uneia dintre fatade, cel mai mare de acest fel din Europa. Aceste elemente adauga un strop de bio-diversitate si vegetatie in vechiul centru cu stradute inguste, al orasului. Toate materialele folosite la constructia hotelului au fost procurate din zona de nord a Europei, printre care finisajele de pe fatade din Germania, Maria Britanie si Belgia, mobilierul din zona publica din Marea Britanie ca de altfel si intregul sistem al peretelui verde.

 

 

In ce priveste eficienta energetica a hotelului cu 583 de camere, acesta foloseste cu 40% mai putina energie per camera decat hotelurile standard iar per total emisiile de carbon au fost reduse cu 30%. Strategiile adoptate au impus folosirea unei anvelopante performante, a unor vitraje low-e, ferestre cu pervaze care sa asigure umbra, sisteme electronice de deschidere a ferestrelor, sisteme de iluminat actionate de senzori pe infrarosu, pompa de caldura si sistem de recuperare de caldura, etc. Pe acoperisul verde au fost montate si 165 de panouri fotovoltaice care asigura necesarul de curent pentru functionarea echipamentelor si sistemelor din hotel.

 

Echipa de la Bennetts Associates si managerii de la Mint Hotel au lucrat indeaproape cu echipele de specialisti de la Greater London Authority, City of London si AECOM pentru a obtine calificativul BREEAM „foarte bine”.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

 Dan Tudose, CEO e-acumulatori.ro
Dan Tudose, CEO e-acumulatori.ro

Consumatorii industriali au posibilitatea de a achiziționa între 30 și 100 de panouri fotovoltaice, ori chiar sisteme de 2 megawaţi.

E-acumulatori.ro oferă asistență pe tot parcursul procesului, iar clienții sunt consiliați de specialiști în toate etapele, cu ajutorul ofertelor personalizate ale opţiunilor de achiziţie. În funcție de necesarul energetic se realizează un proiect de fezabilitate, oferind mai multe variante clientului pentru a deveni cât mai sustenabil.

Beneficiile panourilor fotovoltaice

Sistemele de panouri fotovoltaice contribuie la reducerea sau chiar la eliminarea completă a costurilor cu facturile de electricitate, indiferent dacă vorbim de un consumator casnic, sau unul industrial. Pe lângă independenţa energetică, aceştia pot deveni prosumatori (mici producători de energie care poate livra surplusul în reţeaua naţională) şi pot beneficia de subvenţii importante de la stat prin programele dedicate derulate de Ministerul Mediului sau Administraţia Fondului de Mediu.

Panourile fotovoltaice se instalează rapid, de către echipe de profesionişti, sistemele fiind dimensionate corect la consumul anual de energie. Chiar şi încălzirea casei prin intermediul pompelor de căldură eficiente energetic, se poate realiza cu ajutorul sistemelor de energie regenerabilă.

Odată instalat, un sistem de panouri fotovoltaice necesită mentenanţă minimă. Acesta va furniza electricitate într-un mod sigur şi curat, având o durată de viaţă de 25-40 de ani. Mai mult, panourile fotovoltaice au garanţie şi până la 25 de ani. Datorită acestei durate mari de viaţă, sistemele fotovoltaice reprezintă un beneficiu transmisibil, astfel casele se pot vinde, lăsa moştenire sau pot contribui la obţinerea un certificat energetic superior. Mai mult, furnizează o cantitate considerabilă de energie electrică în aproape tot timpul anului.

Hotelul Mint o oaza de verdeata in centrul Londrei

„Există beneficii importante şi pentru companiile şi consumatorii industriali care aleg să instaleze panourile fotovoltaice. Chiar dacă vorbim de clădiri de birouri, parcări publice şi private, hale industriale, sere sau ferme agricole, sistemele fotovoltaice asigură scăderea costurilor fixe şi creşterea exponenţială a eficienţei energetice. Investiţia se face o singură dată, se amortizează într-un timp scurt, iar energia se produce şi se consumă local, zi de zi, ori de câte ori este nevoie”, a adăugat Tudose.

Nu în ultimul rând, aceste soluţii sunt sigure şi prietenoase cu mediul înconjurător. Utilizarea energiei produsă de sistemele de panouri fotovoltaice va duce la un consum redus de combustibili, reducând astfel poluarea şi emisiile de gaze cu efect de seră. Panourile fotovoltaice generează o energie curată, ajutând la construirea unui viitor mai verde.

Hotelul Mint o oaza de verdeata in centrul Londrei

QB este cea mai silentioasa si cea mai discreta centrala de aspirare

Este singura centrala de aspirare care, prin seria QB in WALL, ofera o solutie ingenioasa care, fiind incorporata in perete, practic este invizibila. Are performante deosebite, este usor de instalat si este ideala pentru cei cu spatiu limitat acasa. Este recomandata pentru suprafete de pana la 150mp, fiind ideala pentru a fi instalat in apartamente, dar si in case.

QB este, de asemenea, alegerea potrivita pentru cei care cauta o solutie cu impact redus asupra mediului inconjurator, care nu perturba designul casei, dar care asigura o curatenie impecabila, un mediu cu un aer curat fara virusuri, fara praf, un aer fara microparticule daunatoare aparatului respirator.

Centrala de aspirare QB este realizata din materiale ecologice de prima calitate, care permit vopsirea partii frontale in aceeasi culoare cu peretele, pentru a se contopi in mod ideal cu designul interior sau exterior.

Hotelul Mint o oaza de verdeata in centrul Londrei

Un alt aspect important al centralelor de aspirare este consumul redus de energie electrica.

Exista reglementari legislative care stabilesc consumul energetic al aspiratoarelor. Din 2017 este interzisa producerea aspiratoarelor cu consum energetic mai mare 1600 Wati. Din aceste motive nu se comercializeaza aspiratoare cu motor electric mai mare de 1600 Wati. De asemenea, este limitat si nivelul de zgomot.

Hotelul Mint o oaza de verdeata in centrul Londrei

Toate aceste reglementari au condus la pierderi de putere de aspirare. Cu un motor electric mai mic nu obtinem rezultatele necesare pentru o curatenie impecabila.

Centralele de aspirare dedicate sectorului rezidential, chiar si spatii de pana la 700-800 mp, cu un motor de 1600 Wati asigura o putere de aspirare intre 750-1100 de Air Wati, care este de 5-6 ori mai mare in comparatie cu un aspirator obisnuit.

Datorita izolarii fonice, nici zgomotul nu este mare. In cazul centralelor TUBO seria QB nivelul de zgomot nu depaseste 50 de db (decibeli).

Aceste solutii sunt solutiile viitorului: consum de energie electrica redusa, mentinerea curata a aerului ambiental, costuri pentru consumabile egale cu zero, durata de viata foarte mare (aprox. 20 ani), economie de timp, de spatiu, ameliorare a tulburarilor respiratorii.

Hotelul Mint o oaza de verdeata in centrul Londrei
3. Ventilarea aerului cu recuperarea căldurii

Acest proces mai este numit și ventilare dublă a aerului printr-un sistem special numit HRV (heat recovery ventilation). Un astfel de sistem permite circulația aerului și încălzirea sau răcirea aerului prin folosirea în proporție de 95% a căldurii sau răcorii preluată din interior.

4. Etanșeizarea circulației aerului

Pentru a nu pierde aer cald din interiorul clădirii, trebuie luate toate măsurile pentru a etanseiza circulația aerului spre exterior. Însă acest lucru nu trebuie să împiedice nici oxigenarea aerului, care se va face printr-un ventilator special. O casă pasivă construită după acest principiu este de 4-5 ori mai etanșă decât o casă obișnuită.

5. Dispunerea casei în funcție de punctele cardinale

Casa trebuie să fie orientată corect spre soare, cu geamuri și streșini care să permită pătrunderea soarelui iarna și asigurarea de umbră vara. Dacă acea construcție este orientată spre sud, se captează 40-60% din lumină, dacă orientarea este spre nord, se poate capta doar 10-15% din energie și puțin sub 20%, dacă este orientată spre est sau vest. Energia solară captată prin ferestre este depozitată cu ajutorul materialelor speciale alese pentru construcție. Căldura acumulată în locuință, este distribuită apoi uniform în restul casei, prin sistemul de ventilație.

6. Alege doar consumatori cu consum redus

Fie că este vorba de sisteme de iluminat sau de electrocasnice, acestea trebuie să fie încadrate la o clasă de consum cât mai bună, astfel încât să asigure cel mai mic consum. Frigiderul, mașina de spălat și toate electrocasnicele este bine să fie alese după criteriul eficientei energetice maxime.

Casele pasive nu trebuie să fie confundate cu cele ecologice sau cu cele cu consum de energie aproape zero, numite și nZEB (nearly zero energy building), care folosesc energie din resurse regenerabile și consumă mai puțină energie decât produc. Ele sunt o categorie aparte de construcții, proiectate și realizate după un concept unic, recunoscut și certificat ca atare le nivel internațional.

Atelier „Îmi cumpăr casă” în cadrul BETA – Bienala Timişoreană de Arhitectură 2018
Bianca Azap
Atelier „Îmi cumpăr casă” în cadrul BETA – Bienala Timişoreană de Arhitectură 2018

Ce aspecte ale felului cum ai fost crescută sau ai fost educată ţi-au modelat principiile sau filozofia de viaţă/în meseria de arhitect?

Aş zice că a fost foarte important pentru mine faptul că am fost încurajată să încerc lucruri noi, fără teamă că poate nu aveam să performez sau că nu era ceea ce aveam să urmez ca şi carieră. Am încercat de toate, de la ping-pong până la dramaturgie, trecând şi prin jonglerie cu foc. Dragii mei părinţi, câtă răbdare au avut cu mine! Îmi este greu să vă spun de una dintre încercările astea care să nu fi contribuit la felul în care acum cercetez teme noi, în felul în care reacţionez în faţa unei probleme sau în felul în care comunic şi lucrez cu echipa mea de acum.

Cine sau ce a avut cea mai mare influenţă asupra muncii tale până în prezent?

E tentant să spui că ceva sau cineva anume. Pentru mine au fost echipele în care am lucrat şi oamenii din jur alături de care m-am format. Arhitectura nu este o profesie pe care o poţi face izolat, să ai o echipă bună face diferenţa.

Atelierele „Urban Up!”, octombrie 2017, „Harta Antiplictiseală” – oraşul prin filtrul personal şi critic al participanţilor
Atelierele „Urban Up!”, octombrie 2017, „Harta Antiplictiseală” – oraşul prin filtrul personal şi critic al participanţilor

Când ai început colaborarea cu De-a Arhitectura? Şi de ce? La ce te aşteptai?

Am coordonat în Timişoara, în 2017, seria de ateliere despre mediu construit pe care am numit-o atunci „Urban Up!”. Voiam demult să devin voluntar în DAA, fiindcă cunoşteam activitatea asociaţiei, dar nu reuşisem până atunci să împac orarul de lucru cu voluntariatul. Circumstanţele au fost mai bune în vara lui 2017, aşa că m-am urcat şi eu în trenul DAA.

Mă aşteptam să ajung să lucrez, în calitate de coordonator, cu teme şi cu oameni cu care nu mai lucrasem până atunci, lucru care s-a şi întâmplat. La ce nu mă aşteptam a fost să fiu nevoită să reformulez multe din ce ştiu despre arhitectură şi oraş într-un mod neacademic, dar firesc, pentru a-l putea comunica copiilor. Am învăţat multe din reevaluarea asta, recomand exerciţiul acesta tuturor colegilor arhitecţi.

Jurnal „Urban Up!” – expoziția retrospectivă a programului la Timişoara, noiembrie 2017
Jurnal „Urban Up!” – expoziția retrospectivă a programului la Timişoara, noiembrie 2017

Ce ţi-a plăcut cel mai mult la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Oamenii din asociaţie, în mod sigur. Cunoşteam asociaţia doar de departe, dar, odată ce am început să lucrăm împreună, echipa a făcut să îmi fie foarte uşor să mă conectez la felul în care se întâmplă lucrurile intern. Deşi am lucrat pe foarte multe lucruri noi, am simţit în orice moment că am în spate susţinerea asociaţiei şi ajutor instant, la nevoie. A fost o experienţă excelentă.

Jurnal „Urban Up!” – expoziția retrospectivă a programului la Timişoara, noiembrie 2017, detaliu
Jurnal „Urban Up!” – expoziția retrospectivă a programului la Timişoara, noiembrie 2017, detaliu

Ce a fost mai dificil la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Depărtarea poate fi dificilă, echipa de la Timişoara se vede rar cu echipa de la Bucureşti. Ne vedem la faţă rar, comunicăm pe mail sau pe Skype, câteodată ajungi să vorbeşti la telefon cu oameni pe care nu îi recunoşti încă. Nimic insurmontabil, te obişnuieşti. Şi ne vedem oricum la atelierele de formare.

Ai fost marcată de întâlnirea cu vreun profesor, pe parcursul educaţiei tale? Povesteşte-ne în câteva rânduri şi spune-ne cum a influenţat experienţa ta prezenţa ta în clasa De-a arhitectura?

 Trebuie să îmi amintesc de profesoara de engleză, care ne provoca des cu teme de eseuri care te puneau pe gânduri. Îmi place să cred că motivul pentru care atelierele şi orele De-a arhitectura sunt atât de populare vine şi din faptul că elevii sunt provocaţi să se gândească din alt punct de vedere despre lucruri pe care le ştiu deja.

 

Echipa #SCENUIM Cătălin Sidorov Daria Haţegan Demian Dario Denisa Tarlea Maria Lara Ursu Christine Manoilă Denisa
Echipa #SCENUIM, Cătălin Sidorov, Daria Haţegan, Demian Dario, Denisa Tarlea, Maria Lara Ursu, Christine Manoilă, Denisa Sauca, Sarah Turlui, împreună cu Maria Chioran, cadru didactic, Brînduşa Havaşi

Ce te interesează în momentul de faţă şi cum îţi alimentează proiectele?

Vă spuneam despre curiozitate, m-a făcut să explorez multe din câmpurile conexe proiectării de arhitectură. Momentan lucrez în proiectare, pregătesc deschiderea makerspace-ului FOR Makerspace din Timişoara, lucrez în prototipare şi design de produs în cadrul atelierului informal Lână & Beton şi am lucrat şi în organizare de evenimente culturale profesionale în cadrul echipei LIGHT EDU.

Echipa #SCENUIM aceeaşi împreună cu echipa extinsă compusă din arh Roland Rigler şi arh Pepe Peralta
Echipa #SCENUIM, aceeaşi, împreună cu echipa extinsă, compusă din arh. Roland Rigler şi arh. Pepe Peralta Guerrero, într-o şedinţă de lucru, chiar înainte de execuţia proiectului

Şi, bineînţeles, sunt membru activ al Asociaţiei De-a Arhitectura. Anul acesta încheiem cu succes proiectul #Scenuim, nume dat de echipa noastră de tineri de la Liceul de Arte „Ion Vidu”, parte din „De-a arhitectura în şcoala mea”. Cu ei am pregătit anul trecut proiectul de reabilitare al scenei în aer liber a liceului şi toamna aceasta îl vom construi şi inaugura.

FABER Capacity Building – echipa în spațiul în pregătire, pe malul Begăi, Timişoara
Dan Purice
FABER Capacity Building – echipa în spațiul în pregătire, pe malul Begăi, Timişoara

Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.

Cred că cel mai relevant dintre proiectele mele, din punctul acesta de vedere, este şi cel mai recent. Lucrez, împreună cu echipa FOR, la deschiderea unui atelier colaborativ de prototipare şi design, un makerspace altfel zis, care se va deschide la începutul anului viitor. Atelierul, împreună cu coworking-ul FOR, vine în întâmpinarea celor care caută un loc de lucru de calitate, flexibil şi care să încurajeze colaborarea. El va fi parte din hub-ul creativ numit FABER, pe care îl creştem să fie un punct de referinţă pentru creativi în Timişoara.

Care este motto-ul tău personal?

Uf, greu să formulez un motto. Caut.

Hotelul Mint o oaza de verdeata in centrul Londrei

Avantajele unui tavan fals din gips-carton

1. Izolează termic

Tavanul fals reduce din înălțimea unei încăperi, dar oferă o foarte bună izolare termică. De aceea, dacă stai la ultimul etaj al unui bloc și nu știi cum să faci să îți reduci consumul de căldură, atunci optează pentru un tavan fals!

2. Izolează fonic

Pe lângă izolarea termică, un tavan fals izolează fonic încăperea. Aceste plăci din gips-carton limitează vibrațiile și ecourile din încăperi. De aceea, un tavan fals este perfect pentru pensiuni, camere de hotel sau birouri.

3. Aspectul pe care îl oferă

Fără dar și poate, aspectul modern pe care un tavan fals îl oferă este de neegalat. Tavanul fals este ideal atât pentru dormitor, cât și pentru un hol modern sau un living room

4. Poți instala sisteme de iluminat moderne

Dacă alegi un tavan fals, este păcat să nu optezi și pentru instalarea unor sisteme de iluminat complexe și moderne.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.