Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ghid pentru aplicarea tapetului. Sfaturi și idei

Afla cum estimezi cantitatea de tapet necesara, cum alegi tipul de tapet si cum il aplici.
Ghid pentru aplicarea tapetului. Sfaturi și idei

Evolutia tapetului de la modelul clasic la ardezia flexibila

 

1. File de istorie 


Inventat cel mai probabil de chinezii care acum aproape 2000 de ani lipeau hartie de orez pe pereti, imbunatatit si raspandit mai apoi de arabi, o forma incipienta de tapet s-a lansat in adevaratul sens al cuvantului in Franta lui Ludovic al Xl-lea (sfarsitul secolului al XV-lea). Istoria il crediteaza insa drept inventator al tapetului pe J.M. Papillon, un gravor francez (1675). Imediat, tapetul a traversat Canalul Manecii, fiind dezvoltat in manufacturile englezesti pentru ca, putin inainte de anul 1800, sa fie transportat peste ocean.

 

Industria tapetului a suferit un salt insemnat o suta de ani mai tarziu, cand a fost realizata prima pasta de lipit tapet. Anii ’20 ai secolului trecut sunt considerati epoca de aur a tapetului ca volum de vanzari, pentru ca, dupa razboi, sa urmeaze o noua revolutie, tehnologica de data asta, aparuta ca urmare a inventarii plasticului care imbunatatea sensibil performantele tapetului, fiind totodata lavabil. Astazi, tapetul isi are un loc bine determinat in designul de interior si folosirea lui pe scara larga este o dovada peremptorie a functionalitatii si a valorii lui estetice.

 

2. Cum estimezi cantitatea de tapet necesara


Pentru estimarea cantitatii de tapet necesara vei parcurge urmatorii pasi:


• calculeaza aria peretelui pe care vei lipi tapetul - cel mai adesea acesta este un dreptunghi a carui arie este produsul dintre cele doua laturi (lungimea si inaltimea). Din aceasta suprafata scade ariile usilor si ferestrelor mari care sunt decupate in acel perete. Vei obtine aria suprafetei care se acopera. La aceasta valoare adaugam 15% si vom obtine suprafata totala estimata de tapet. Daca sunt mai multi pereti atunci suprafata totala de acoperit este suma suprafetelor tuturor peretilor.
• alege modelul pe care vrei sa-l urci pe perete. Modele diferite inseamna si cantitati diferite intrucat tapetul se decupeaza in functie de model. Standardele dau ca grad de acoperire per rola o suprafata de 2,7 mp.
• calculeaza cat din rola de tapet vei folosi efectiv - este cunoscut ca modelele au dimensiuni diferite, de aceea suprafata per rola efectiv folosita este diferita in functie de model
• calculeaza numarul de role - acesta este raportul dintre cantitatea totala estimata si cea utilizabila efectiv pe o rola.

 

3. Tipuri de tapet


Sunt mai multe tipuri de tapet (dupa material), iata-le pe cele mai utilizate, cu avantajele si dezavantajele lor:


• tapet traditional - are la baza celuloza. Avantajul principal rezida in aceea ca este ecologic. Dezavantajul este ca nu se poate spala si culorile palesc in timp, sub razele soarelui. Se recomanda folosirea in dormitoare si in camerele copiilor.
• tapet din vinil - cel mai popular, este compus din hartie, fibre si plastic. Este lavabil, rezistent la lumina, durabil si ieftin, insa nu permite peretelui sa respire. Se recomanda folosirea in camere bine ventilate si cu trafic intens.
• tapet in relief - are o estetica aparte si ascunde eventualele imperfectiuni ale peretelui. Se lipeste insa greu si se indeparteaza cu dificultate.

• tapet lichid - este compus dintr-un amestec de bumbac si celuloza. Avantajul lui este ca permite aplicarea pe pereti cu defecte (fisuri, neplaneitati) si se indeparteaza cu usurinta. Dezavantajul este ca se spala usor cu apa.
• tapet vlies (fibre netesute) - realizat dintr-un amestec de fibre sintetice si naturale. Peretii respira si tapetul rezista bine la rupere, de aceea se recomanda folosirea lui in bucatarii si bai. Se monteaza usor, este insa mai scump si nu se poate spala. O parte dintre aceste populare tipuri de tapet imita ca imagine piatra naturala, lemnul sau caramida, fiind cunoscute in piata drept "tapet caramida", "tapet piatra" sau "tapet lemn", fara insa a beneficia de calitatile acestor materiale naturale.
• tapet din fibre de sticla - este compus din materiale ecologice, este un material robust si rezistent la foc. Este scump si are flexibilitate scazuta.
• tapet din fibre textile - este un produs de elita, din fibre de matase, bumbac, pasla, rafie, sub forma de impletituri sau panze, ofera un efect de exceptie. Este insa scump si se lipeste greu.
• tapet din ardezie flexibila - acest "tapet" reprezinta ultima moda in materie de acoperiri de perete. Ardezia flexibila este este o folie de piatra naturala pe spatele careie se aplica un strat suport din rasina. Executia se bazeaza pe calitatea ardeziei de a despica in mod natural. Se poate aplica pe orice tip de perete, pastreaza rezistenta si durabilitatea pietrei de origine precum si frumusetea ei naturala.

 

4. Cum se pune tapetul clasic

 
Pentru aplicarea tapetului pe perete este necesar sa urmezi cativa pasi:


• masurarea suprafetelor - se masoara peretii pe inaltime.
• pregatirea peretelui - acesta trebuie sa fie curat si neted, fara denivelari si crapaturi.
• taierea tapetului de pe rola - se desfasoara tapetul de pe rola pe o lungime cat inaltimea peretelui la care se mai adauga 5-8 cm in partea de sus si in cea de jos. Acest lucru este necesar intrucat vom aplica pe perete lasand 5-8 cm sus si jos pentru siguranta, dupa lipire vom taia aceste fasii.
• verificarea si respectarea instructiunilor de montaj din partea producatorului - aceste instructiuni sunt obligatorii pentru tipul de tapet pe care l-am achizitionat si vor fi urmate intocmai.
• aplicarea adezivului - daca tipul de tapet o cere, atunci aplicarea adezivului se face cu pensula sau trafaletul pe spatele tapetului si apoi acesta se lipeste pe perete. La montaj se folosesc accesorii specifice: perie pentru tapet, spaclu pentru netezire, trafalet sau rola de presare. Aplicarea adezivului pe mai multe fasii ii permite acestuia sa actioneze cateva minute, astfel incat tapetul sa se inmoaie. Aplicarea tapetului se face de sus in jos, urmarindu-se scoaterea bulelor de aer de sub tapet; aceasta se realizeaza presand tapetul din centru spre margine.
• indepartarea adezivului cu ajutorul unui burete umed.
• lipirea a doua fasii de adeziv alaturate se face prin apropierea lor fara suprapunere. Zona de contact se preseaza de sus in jos cu rola.

5. Cum se pune tapetul din ardezie flexibila


Pentru montajul tepetului din ardezie flexibila SKIN se parcurg urmatorii pasi:


• pregatim peretele, acesta trebuie sa fie curat, neted si uscat.
• selectam foile de ardezie in functie de modelul dorit. Este recomandabil sa executam un montaj la rece.
• masuram suprafetele si calculam cate foi intregi intra. Foile care trebuie decupate se marcheaza cu benzi adezive pe locurile unde se practica decuparea pentru a se evita zgarierea.
• trasam pe suprafata de placat conturul in functie de aranjamentul propus, la scara 1:1. Pentru suprafetele curbe se folosesc foi de hartie sau alt material nerigid de dimensiunea foliei si se traseaza conturul pe suprafata prin suprapunere.
• alegem adezivul - acesta depinde de tipul suprafetei pe care se lipeste foaia, de locul si de conditiile de montaj (interior sau exterior, temperatura, umiditate) . Inainte de a-l folosi se testeaza adezivul. Nu este necesara folosirea adezivilor pe baza de ciment.
• aplicam adezivul pe spatele foii cu ajutorul unui spaclu, apoi periem suprafata acoperita folosind o mistrie cu dinti.
• suprapunem foaia pe conturul desenat pe suprafata si o lipim. Se recomanda montajul din centru catre margini. Pentru a elimina aerul de sub foaie se foloseste un trafalet pe care-l miscam de jos in sus. Montajul se face cu foi lipite (aspect de cusatura) sau se lasa rosturi intre foi, este preferabil ca rosturile sa fie inguste, intrucat foile au o grosime mica, pentru foi de dimensiuni mari si grosime de circa 5 mm rosturile nu vor depasi 4 mm.
• indepartam adezivul in exces cu o carpa umeda.
• debitam foile intregi dupa marcajele trasate pe banda adeziva. Taierea poate fi uscata sau umeda. Pentru taierea uscata (folosita de obicei pentru foi subtiri si cand se taie bucati mici) se pot folosi o foarfeca de tabla sau o scula electrica de taiat manuala cu lama din tungsten si diamant. Taierea umeda (masini cu discuri udate cu apa) se aplica pentru bucati mari.
• lipim bucatile decupate folosind aceeasi tehnologie.
• lasam sa se usuce adezivul conform instructiunilor producatorului.
• aplicam chit in rosturi. Inainte de a aplica chitul se lipeste banda adeziva la marginile placilor pentru a le proteja.
• lasam sa se usuce pentru 24 de ore.


Tapetul modern este cel din ardezie flexibila. Destinata furnizorilor de decoratiuni de interior precum si fabricantilor de mobila, ardezia flexibila SKIN face diferenta si impune originalitatea si stilul actual.


Impreuna cu surorile ei ultra-flexibile NANOSTONE si MICROSTONE, ardezia flexibila deschide drum utilizarii pietrei naturale in domenii surpriza, care pana acum pareau interzise.


PIATRAONLINE sustine folosirea ardeziei flexibile in aplicatii felurite si te invita sa descoperi aceasta piatra minunata in pavilionul si show-room-ul deschise in Bucuresti, Aleea Teisani 137 A, sector 1.


Ghid pentru aplicarea tapetului. Sfaturi și idei
Ghid pentru aplicarea tapetului. Sfaturi și idei
Ghid pentru aplicarea tapetului. Sfaturi și idei
Ghid pentru aplicarea tapetului. Sfaturi și idei

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
PIATRAONLINE
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.