Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

DuPont, pe platforma "Living Tomorrow" Vilvoorde, Belgia - Sisteme de cladiri eficiente din punct de vedere energetic

DuPont pe platforma "Living Tomorrow" Vilvoorde Belgia - Sisteme de cladiri eficiente din punct de vedere



Sisteme de cladiri DuPont eficiente din punct de vedere energetic
Necesitatea gasirii unor solutii de economisire a energiei este mai acuta ca oricand.

Toate tarile europene au valori target pentru reducerea consumului de energie in sectorul constructiilor. De regula, astfel de targeturi sunt interpretate in cazul celor mai recente tipuri de cladiri in conditii mai stricte in ceea ce priveste eficienta energetica. Mediul este afectat de poluare, iar omenirea inca nu realizeaza ca locuintele reprezinta consumatorii cei mai mari de energie si sunt si cele mai mari surse de emisii de CO2 din Uniunea Europeana. Peste 40% din consumul de energie este acaparat de cladiri, majoritatea din acesta fiind pentru incalzire sau racire. Din nefericire, peste jumatate din energia aceasta este pierduta prin infiltrare, convectie (crapaturi in structura cladirii) si prin ventilatie (obiceiuri de ventilatie necorespunzatoare).

Calculele arata ca prin adaptarea sistemelor de ecranare climatica si o izolatie buna cladirile pot conduce la economii de 363 de milioane de tone de CO2 pe an doar in Europa. De aceea este momentul sa ne gandim sa construim cladiri bine etansate si cu sisteme corespunzatoare de ventilatie.

Sistemul DuPont Climate a permis arhitectilor platformei Living Tomorrow sa imbunatateasca izolatia la nivelul acoperisului si peretilor cladirii, economisind astfel pana la 15% din costurile de incalzire.

Atat in carcasa exterioara cat si in structura cadrului usor au fost integrate si combinate cele mai noi generatii de membrane permeabile si membrane cu posibilitatea controlarii trecerii vaporilor, de fabricatie DuPont. Membrana Tyvek® Enercor, cu capacitate de permeatie si metalizata, este instalata pe partea rece a izolatiei traditionale protejand-o deopotriva impotriva pierderii sau a acumularii caldurii sau a factorilor de mediu reprezentati de aer si apa. De asemenea, stratul metalizat pentru controlul trecerii vaporilor DuPont Airguard este instalat pe partea incalzita a izolatiei in scopul imbunatatirii performantei acesteia.

Proprietatile deosebite si speciale ale membranei metalizate Tyvek® combinate cu avantajele stratului de control al pierderii de vapori creeaza sisteme de cladiri care asigura un bun management al caldurii (reflecta pana la 95% din incalzirea interna iarna, blocheaza 85% din caldura radiata vara si imbunatateste performanta izolatiei) si un bun management al umiditatii (capacitate mare de evaporare, reduce riscul condensarii).

Acest sistem de constructie conduce la realizarea unei cladiri uscate, protejate impotriva curentilor de aer si eficienta din punct de vedere energetic, precum si cu un climat interior confortabil (fara igrasie, fara sau cu foarte mici pierderi de aer si cu un plus de confort pe timp de vara).



Pe timpul verii circa 85% din caldura radiata este reflectata in afara.

Pe timpul iernii pana la 95% din caldura este reflectata la interior.

Iarna riscul formarii condensului este redus la minimum, iar eficienta izolatiei traditionale este imbunatatita considerabil.

Sistemul Tyvek® Enercor este instalat la exteriorul peretilor si acoperisului pentru a le proteja impotriva acumularii caldurii sau a pierderii acesteia precum si impotriva factorilor de mediu (aer, managementul umiditatii).

Sistemul DuPont AirGuard este instalat la exterior, asigurand protectia impotriva pierderilor de caldura prin radiatie si convectie, precum si pentru controlul pierderii de vapori.

Daca o constructie cu cat mai putine zone neetanse este o solutie critica din punct de vedere energetic, si ventilatia cladirii trebuie sa fie bine proiectata.

Aerul din interiorul cladirilor este poluat zilnic de locuitorii acesteia (respiratie, transpiratie " un om normal transpira zilnic circa un litru de lichid " ca si prin diferite alte activitati cum ar fi gatitul, dusul, fumatul, incalzirea), dar si de elementele de constructie propriu-zise (Radon, substante volatile daunatoare sau periculoase). Toate aceste actiuni au un efect daunator asupra mediului din interiorul cladirii. Cercetarea stiintifica a aratat ca aerul de la interior este mult mai poluat decat aerul de la exterior. Acesta este motivul pentru care ventilarea cladirilor trebuie efectuata cu regularitate si in mod corect. Un apartament sau o casa ventilata este o sursa de bunastare, sanatate si calitate a vietii. Adesea oamenii cred ca a deschide o fereastra este suficient, insa intr-un astfel de caz efectul este doar temporar si destul de costisitor in termeni de consum energetic. O ventilatie continua este singura modalitate eficienta de a mentine un mediu de viata sanatos.

Aplicatiile Tyvek® au imbunatatit eficienta energetica si confortul cladirilor noastre alaturi de fantele pentru ventilatie care sunt deschise pe timpul noptii si evacueaza astfel aerul viciat la exterior (a se vedea schema).



Evolutia DuPont Energain

Astazi, cladirile comerciale si constructiile rezidentiale foarte moderne sunt, de regula, realizate din cadre metalice sau din lemn usoare, cu foarte multe panouri din sticla. Acest tip de cladiri pierd de regula caracteristica pozitiva a masei termice asigurate prin structurile clasice din beton si piatra. Prin urmare, aceste cladiri sufera de disconfort, reactionand rapid la modificarile de temperatura, in contextul in care radiatia solara are o influenta puternica asupra evolutiei temperaturii din interiorul cladirii.

Carcasa si structura noastra de tip usor sunt expuse radiatiei solare. Pentru a solutiona problema acumularii caldurii in cadrul platformei Living Tomorrow, in locul instalarii aerului conditionat am integrat in premiera sistemul DuPont Energain.

Energain este un panou subtire, de 5 mm, de masa termica, instalat la interiorul peretelui alaturi de placile de ipsos. (Acest panou gros de 5 mm joaca din punctul de vedere al masei termice rolul unui perete de caramida cu o grosime de 12 cm sau al unui perete din beton cu o grosime de 9 cm, insa fara restrictiile structurale impuse de aceste materiale.)

In vederea imbunatatirii eficientei produsului Energain, acesta trebuie instalat pretutindeni intr-o incapere astfel incat sa poata fi imontat pe pereti, tavan si podea. Cu cat este instalat mai mult Energain, cu atat creste si performanta cladirii.

Cum functioneaza?

DuPont Energain poate fi descris ca fiind un burete absorbant pentru caldura: acesta absoarbe caldura in timpul zilei si o elibereaza in timpul noptii, fara nici un fel de alt necesar energetic.

Sa vedem care este mecanimul care din spatele acestei solutii. In acest produs DuPont este incorporat un material care reactioneaza la caldura. Imediat ce temperatura camerei ajunge la circa 22 grade C, de exemplu, prin intermediul luminii solare care patrunde in camera, materialul incepe sa reactioneze si absoarbe caldura in exces. In timpul noptii, imediat ce temperatura camerei atinge valoarea de 18 grade C, procesul se inverseaza si materialul reda incaperii inapoi caldura stocata. Ciclul poate reporni imediat intre cele doua temperaturi.

Produsul DuPont Energain coboara semnificativ temperatura in camera, reducand varfurile de temperatura cu aproape 5 grade C si asigurand astfel un grad sporit de confort pentru locuitorii cladirii, ceea ce anuleaza necesitatea introducerii sau utilizarii aerului conditionat. Invers, pe masura ce temperatura scade, caldura absorbita este degajata, incalzind incaperile si eliminand necesitatea recurgerii la sistemele de incalzire.

Prin stabilizarea efectelor temperaturii camerei la ambele capete ale scarii, produsul DuPont Energain reduce costurile cu incalzirea sau aerul conditionat asigurand un confort sporit si permitand arhitectilor sau designerilor sa construiasca cladiri durabile, inovatoare si cu un raport cost" eficienta imbunatatit.

In plus, DuPont Energain imbunatateste semnificativ si calitatile de sonorizare ale peretilor.

Producerea energiei

Celula fotovoltaica
Energia solara la nivelul unei zile este suficienta pentru 27 de ani de necesar energetic la nivel global, problema insa fiind de a capta aceasta energie.

DuPont a realizat in colaborare cu Suez si o serie de alti parteneri o aplicatie de inalta tehnologie care sa genereze energie. Pe lamele au fost atasate cu adezivi celule fotovoltaice netransparente, avand o dubla functie: protectia impotriva razelor solare si generarea energiei.

Mai jos este prezentata constructia unei celule fotovoltaice:



Celulele fotovoltaice sunt formate din polimeri cu durabilitate mare, cum ar fi Elvax® polivinil-etilen acetat (EVA) si Surlyn®, care maresc eficienta sistemului si durata de viata a acestuia. Filmele Tedlar® PVF sunt preferate ca foi de captusire a modulelor fotovoltaice, datorita rezistentei excelente a acestora, dar si datorita rezistentei la imbatranire, la radiatiile din spectrul UV sau a proprietatilor de a constitui o bariera impotriva umiditatii. Filmele Tedlar® PVF sunt disponibile atat sub forma transparenta, cat si ca filme colorate cu pigmenti intr-o varietate de nuante. Aceasta noua generatie de panouri solare colecteaza mai multa lumina.



De regula celulele fotovoltaice sunt instalate la exteriorul cladirilor, fie pe acoperisuri, fie pe peretii anumitor bazine speciale, insa in aceasta aplicatie ele sunt integrate constructiei propriu-zise. Aici lamelele sunt controlate cu ajutorul sistemului domotica insa este totodata posibil sa fie integrat un senzor solar astfel incat lamelele sa se deplaseze sau sa-si schimbe pozitia in functie de soare. In cadrul platformei Living Tomorrow, spre a putea fi vizibile pentru vizitatori, lamelele au fost instalate pe sistemul domotica.

Pentru detalii suplimentare vizitati www.buildingonscience.dupont.com sau contactati biroul DuPont Romania:

DuPont Romania

Sos. Bucuresti-Ploiesti nr 42-44, Baneasa Business & Technology Park
Cladirea B, et. 2, Bucuresti 013696
Tel: 031.620.41.08
Fax: 031.620.41.01
www.dupont.ro

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.