Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Domurile de pamant de la Centrul de Interpretare Mapungubwe

Domurile de pamant de la Centrul de Interpretare Mapungubwe
Parand sa fi rasarit din pamant ca ciupercile, volumele Centrului de Interpretare Mapungubwe reprezinta un spatiu cultural dinamic aflat la confluenta raurilor Limpopo si Shashe in Republica Zimbabwe. Centrul si parcul ce il inconjoara este un omagiu adus populatiei indigene din zona, iar structura in sine se integreaza in frumusetea cadrului natural.

Proiectate de Peter Rich Architects, cladirile acoperite in cupola au fost construite cu materiale locale de catre muncitori localnici, care dupa ce si-au insusit cunostintele au continuat sa le implementeze la locuintele proprii.

Peisajul a fost atat sursa de inspiratie pentru formele cladirilor dar si sursa pentru materialele folosite la constructia acestora. Poate si de aceea, aceste volumetrii se integreaza perfect si par autentice. Arcele masive ale acoperisurilor in forma de dom contrasteaza cu pasarelele delicate care serpuiesc printre cladirile din Centru. La interior, domurile sunt iluminate natural printr-o deschidere din tavan. Ochiurile de apa de la interior ajuta la mentinerea unui climat racoros in spatiile ventilate natural.

In cadrul lucrarilor de constructie localnicii care au participat la santier au beneficat de cursuri de instruire in producerea si realizarea structurilor din caramizi de pamant arse. Cunostintele astfel insusite au devenit parte a culturii din regiune si zidarii continua sa le foloseasca impreuna cu caramizile ramase de la santier pentru a-si construi casele in satul din apropiere.Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva