Cum se repara un bazin de WC stricat

Ti-a placut acest articol? Adauga-l la favorite, pentru a-l regasi usor in lista de continut preferat din contul tau!
Publicat de SpatiulConstruit.ro, la

Bazinul de la WC s-a stricat, iar apa curge încontinuu în vas? În acest caz, rezervorul poate fi reparat și prin propriile mijloace, fără a fi nevoie să apelăm la un instalator. Mecanismul de alimentare și scurgere este ușor de înțeles până și de către un începător: tot ce contează este să-l studiați un pic înainte de a face reparația, indiferent că e vorba de un bazin vechi de fontă, de unul de ceramică sau de unul din plastic.

 

 

Dacă aruncați o scurtă privire în interiorul bazinului și trageți o dată sau de două ori apa, așteptând ca apoi să se umple la loc, veți constata imediat pe ce principiu funcționează. Rezervorul cuprinde un mecanism care se bazează pe două valve: una este montată la conducta de alimentare cu apă şi alta la cea de drenare a apei din rezervor. Mecanismul pe care funcționează sistemul este ajutat de existența unui flotor. Când balonul flotorului se află jos, adică atunci când apa este scursă din bazin, pârghia creată de brațul flotorului ține ridicat clopotul de pe valva conductei de umplere, permițând alimentarea cu apă a bazinului. Pe măsură ce apa se încarcă la loc în bazin, clopotul coboară, până ce balonul flotorului, ridicat de apă, atinge nivelul limită. În consecință, clopotul coboară de tot și acopera valva de umplere.

 

Scurgerea continuă a apei din rezervor. Cum o remediați? Dacă apa se scurge continuu prin vasul de toaletă, consumând apa inutil, cu sguranță este vorba de o defecțiune care împiedică închiderea valvei de scurgere, așa că îndepărtați capacul și verificați dacă:

• Balonul care împiedică umplerea rezervorului cu apă s-a spart. În acest caz el ia apă și prin urmare nu mai plutește bine, împiedicând cuborârea totală a clopotului, deci o închidere ermetică a valvei. În acest caz, înlocuiți balonul.

• Valva de scurgere nu se mai închide bine. Opriți conducta de alimentare cu apă de la robinetul de alimentare și lăsați clopotul pe poziția închis. Goliți rezervorul, apoi verificați garnitura. Dacă este măcinată, înlocuiți-o de tot: scoateți mecanismul central al rezervorului, rotindu-l în sensul invers acelor de ceas, înlocuiți garnitura cu una nouă și montați mecanismul la loc.

 

De reținut! Pentru ca spălarea vasului să fie eficientă, unii instalatori recomandă rezervoarele montate la o înălţime cât mai mare, pentru ca, în cădere, apa să aibă o presiune mai bună. Însă s-a dovedit în timp că rezervoarele montate la înălțime nu permit o intervenție ușoară în cazul defecțiunilor, îngreunând poziția reparatorului, care are o vizibilitate proastă în spațiul mic rămas între tavan și vas. Vechile bazine de fontă, care se bazau pe același principiu al flotorului, nu doar că erau greu de reparat, dar adesea rugina le afecta buna funcționare. Mulți au renunțat la ele în favoarea bazinelor ceramice sau din plastic.

Când alegeți un bazin pentru WC, țineți cont că vasele de plastic sunt mai ieftine, dar se și strică mai repede, pe când cele ceramice, mai rezistente, pun însă și o presiune suplimentară pe vasul de toaletă. Ele trebuie prinse bine în perete. Mai rețineți că cele mai potrivite sunt bazinele montate doar cu puțin mai sus decât vasul de toaletă (adică nu cele care se sprijină direct pe el): modelele de toaletă moderne funcţionează pe baza unui sistem de presiune a apei care face posibilă spălarea eficientă a vasului de toaletă fără ca rezervorul să fie montat la înălţime. De asemenea, aceste modele consumă mai puţină apă decât cele tradiţionale.

 

Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta:
Ultimele discutii pe acest subiect: Vezi toate discuţiile din forum
Alexandru Cascaval - 29 nov 2015, 08:17 (post nou)
Raspuns solutie
daca se pot etansa suruburile bazinului WC din portelan precum si locasul garniturii mari.Va multumesc frumos
Raspunde
Alexandru Cascaval - 29 nov 2015, 08:17 (post nou)
Raspuns solutie
daca se pot etansa suruburile bazinului WC din portelan precum si locasul garniturii mari.Va multumesc frumos
Raspunde
Robert Anghel - 27 sep 2014, 13:06 (post nou)
Raspuns solutie
la mine curge permanent cate putina apa in vasul wc. am constatat ca mecanismul ce trebuie sa inchida alimentarea bazinului cu apa nu mai merge. Asadar, daca astup tubul de scurgere a apei in exces, apa poate da peste rezervor de tot. Deci apa care curge permanent in vasul wc vine prin tubul de scurgere a apei in exces. chiar daca las la minim de tot acel picior cu plutitor incorporat, apa tot urca peste el. care e problema ? nu vad cum pot sa desfac acel plutitor fara sa-l rup :))
Raspunde
Marian Robert - 24 apr 2014, 17:03 (post nou)
Raspuns solutie
Am o problema cu presiune la apa...imi curge incet apa in bazin!!!Stie cineva de la ce poate fi?
Raspunde
Madalina P - 06 mar 2014, 06:15 (post nou)
Raspuns solutie
buna ziua. problema la vasul meu de toaleta este aceasi scurgere de apa, insa in momentul in care trag apa scurgerea inceteaza pentru cateva minute, apoi iarasi incepe. ce ar trebui schimbat in aceasta situarie?
Raspunde
Costi - 04 sep 2013, 17:33 (post nou)
Raspuns solutie
Mi se pare foarte frumos raspunsul pentru problema care apare cand garnitura flotorului nu mai inchide bine. Am un vas Geberit luat acum 7 ani si daca vreau sa schimb garnitura nu mai gasesc modelul meu petru ca nu se mai face. Vasele Geberit de acum au alt fel de garnitura. De ce au schimbat-o ? Pai ca sa le vanda pe astea noi. Asa ca raspunsul de pe site este bun pentru vase care nu sunt prea vechi !
Costi
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Ionut Mircea - 12 sep 2013, 22:06 (post nou)
Raspuns solutie
Puteti pune o intrebare direct la GEBERIT....poate gasiti o solutie pentru modele mai vechi.
Ionut Mircea
★★★★★
Raspunde
Bella - 08 iul 2013, 19:46 (post nou)
Raspuns solutie
Pentru un bazin fisurat aveti vreo solutie? Desi inca nu am probleme, ma cam sperie cand vad fisura
 Bella
★★
Raspunde
niko - 27 iun 2013, 10:29 (post nou)
Raspuns solutie
buna ziua .am o problema delicata sunt mai tanar si fara experienta prietena imi face scandal ca nu sunt instare sa repar rezervorul de apa :) acum problema e asa . am cumparat plutitorul nou am cumparat si clopotul cu totul si un set complet de garnituri pt rezorvor sunt 2 conice ,1 mare lata si una mare subtire .Le-am montat ca pe cel vechi prob e ca imi scapa apa in wasul wc si mai nou scapa si pe la racordul de la rezorvor la wc. ce naiba sa-i mai fac am sucit in toate felurile rezervorul si gariturile si nici o reusita.
niko
Utilizator neinregistrat
Raspunde
cristian - 28 iun 2013, 15:04 (post nou)
Raspuns solutie
si eu am crezut ca problema e pe la garnituri si la plutitor... dar m-am desteptat :) la mine cel putin, problema era la flotor si racordul cu teava de apa de intrare. am un flotor vertical de care este pus plutitorul,tot pe verticala... acela fiind vechi vasul se tot umplea pana dadea apa pe afara sau in cazul meu se scurgea pe langa polistirenul din vas wc si se scurgea in wc intr-o veselie. Am intrebat `specialistii` sa il schimb si mi-au spus ca e scump sa schimb flotorul si ca mai bine iau un vas WC nou. dar am cautat si am gasit la 17 roni flotor vertical nou. pe urma nu se potrivea la racord flotorul cu teava de apa dar cu un reductor (cred asa ii spune, face legatura intre doua chestii de diametrii diferiti :) ) am rezolvat singur problema :)) acum am prietena f multumita :)))
cristian
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Maniakul - 09 mai 2013, 16:22 (post nou)
Raspuns solutie
am cumparat si eu acum un bazin de plastic de la geberit si vreau sa zic ca atunci cand dau drumu la apa imi curge atat de tare incat imi arunca stropi de apa de gresie.... stie cineva daca pot sa il reglez sa il fac sa curga mai incet??
Raspunde
marinica - 13 apr 2013, 18:06 (post nou)
Raspuns solutie
se gaseste separat garnitura la magazin ,mai pati pune in interioru clopotului de inchidere (cel de culoare gri in poza ta)o greutate mica care iti lasa un pic mai apasat copotul de inchidere apa si totodata se aseaza mai bine si garnitura.(poti face si economie de apa iti curge doar cit ti apasat pe clapeta
marinica
Utilizator neinregistrat
Raspunde
danielU - 22 apr 2013, 22:12 (post nou)
Raspuns solutie
Multumesc, ait fost de folos! Va doresc numai bine.
danielU
Utilizator neinregistrat
Raspunde