Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum instalezi folia de incalzire prin pardoseala

Cum instalezi folia de incalzire prin pardoseala

 

2. Informatii importante:

Inainte de inceperea instalarii va rugam cititi cu atentie instructiunile!

 

1. Folia incalzitoare MAGNUM Microfoil poate fi instalata numai in spatii uscate, IPX1

 

2. Folia incalzitoare MAGNUM Microfoil poate fi utilizata numai pentru incalzire complementara/de confort. Trebuie sa aveti alta sursa de caldura cu putere adecvata, care poate fi utilizata simultan cu acest sistem. Ţineti usile si geamurile inchise in timpul incalzirii.

 

3. Temperatura ambianta trebuie sa fie peste 5ºC in timpul instalarii.

 

4. Folia incalzitoare trebuie instalata intotdeauna impreuna cu un intrerupator de curent rezidual (RCD).

 

5. Folia incalzitoare trebuie montata pe o termoizolatie de 6mm (minim) din polistiren.

 

6. Inaintea montarii pardoselii laminate, trebuie plasata o folie PE de 0.2 mm peste folia incalzitoare.

 

7. Folia incalzitoare nu trebuie montata sub unitati fixe ca dulapuri, pereti interiori, unitati de bucatarie, etc, altfel folia se va supraincalzi.

 

8. Folia incalzitoare nu trebuie montata in apropierea altor surse de caldura ca sobe sau seminee. Distanta dintre ele trebuie sa fie cel putin de 30 cm.

 

9. Invelisul pardoselii trebuie sa aiba grosimea de cel putin 5 mm, dar nu poate sa aiba o rezistenta termica mai mare de 0.17 W/m²K.

 

10. Nu trebuie puse covoare groase sau materiale izolante pe pardoseala incalzita cu acest sistem.

 

11. Pentru functionarea termostatului, senzorul de pardoseala trebuie montat corect.

 

12. Curentul maxim care trece prin fiecare lungime de folie este de 5 A.

 

13. Termostatul Magnum poate comuta pana la 16A. La intensitate de peste 16A trebuie utilizat un contactor.

 

14. Temperatura camerei este controlata de un termostat ambiant, iar senzorul de pardoseala protejeaza pardoseala de incalziri de peste 28°C pentru siguranta si comfort maxim.

 

15. Foliile trebuie alimentate cu cabluri dublu izolate (aflate in set).

 

16. Verificati vizual folia incalzitoare pentru a observa eventualele incretiri sau ruputuri cauzate de transport. Aceste portiuni deteriorate trebuie eliminate.

 

17. Foliile incalzitoare pot fi fixate numai cu banda aflata in setul de instalare.

 

18. Atentie: Parchetul, laminata sau pardoseala din lem trebuie sa aiba grosimea minima de 5 mm si maxima de 22 mm. Daca aveti orice nelamurire cu privire la grosimea pardoselii sau la posibilitatea montarii acestui sistem in tipul de pardoseala aleasa de Dvs, va rugam sa contactati producatorul asu furnizolrul pardoselii.

 

3. Garantie

Manopera de instalare trebuie efectuata de catre un electrician calificat. Garantia de 10 ani pentru functionarea electro-tehnica a foliei Microfoil si 2 ani pentru termostat si senzor, va fi acordata numai in cazul in care montarea este realizata conform instructiunilor descrise in acest manual.

 

4. Important

ATENTIE: Folia incalzitoare MAGNUM necesita 230V pentru functionare, si instalarea partii electrice trebuie realizata de catre un electrician calificat. Instalarea electrica trebuie realizata cu respectarea prescriptiilor referitoare la instalatii electrice.

 

Puterea totala a foliei incalzitoare nu trebuie sa depaseasca capacitetea termostatului, intrerupatorului de siguranta si, dupa caz, contactorului. Instructiunile de cablare trebuie respectate. Instalarea trebuie sa fie in conformitate cu reglementarile actuale pentru cablaje electrice. Cablurile de alimentare nu trebuie sa intre in contact cu folia incalzitoare.

Folia incalzitoare trebuie instalata impreuna cu un intrerupator de curent rezidual (RCD) de 30mA.

 

5. Planificarea instalarii

Inaintea instalarii foliei faceti o schita sau desen despre instalatie.

- Alegeti locul termsotatului. Termostatul trebuie ferit de raze directe de soare. Trebuie sa fie montat pe un loc accesibil de utilizator si in apropierea punctului de conectare la reteaua electrica, la o inaltime de cca 1,2 m.

- Planificati traseele cablajului elctric si alegeti locul de conectare la reteaua electrica.

- Planificati modul de pozitionare al fiecarei folii incalzitoare.

 

Foliile trebuie asezate una langa alta, fara goluri.

Folia incalzitoare trebuie sa acopere o suprafata cat se poate de mare.

 

6. Procesul instalarii

 

7. Conectarea cablurilor

Dupa ce ati acoperit intreaga suprafata cu folia incalzitoare, firele pot fi conectate. Pe partea pe care nu vor fi efectuate conexiuni, acoperiti toate portiunile deschise din cupru cu portiuni de banda PVC. (Fig. 13) Protejati folia incalzitoare cu placile izolante MAGNUM Isofoam in timpul efectuarii lucrarilor.

 

Pentru protejarea conexiunilor crimpate:

Efectuati sectionari de 3x6 cm in materialul izolant (Isofoam) exact sub puctele de conexiune. (Fig. 6) Lipiti o portiune de banda PVC pe partea din spate a placii termoizolante. Puctul de conexiune nu trebuie sa iasa din planul izolatiei PS, pentru a asigura contactul dintre folia incalzitoare si pardosela din lemn.

Dezizolati 6mm din capatul cablului de alimentare, si daca aveti nevoie de numai un cablu de alimentare, indoiti (dublati) cablul si asezati in terminalul de conexiune.(Fig. 7)

 

Imbinarea cablului la terminalele de conexiune:

Strangeti terminalul cu ajutorul clestelui de sertizare. (Fig. 8) Atentie: Daca aveti un singur cablu de alimentare, indoiti in doua! Strangeti intotdeauna terminalul pe ambele fete (din sus si din jos). (Fig. 9) Cablurile de alimentare trebuie sa aiba lungimea suficienta pentru a misca liber, fara tensionari mecanice.

 

Imbinarea terminalului de conexiune la folia incalzitoare

Asezati terminalul (crimpul) peste banda de cupru aflata pe folie. Strangeti terminalul cu mana (Fig. 10), dupa care stringeti-l cu clestela de sertizare in 45° de ambele parti. (Fig. 11 si 12)

Legati foliile incalzitoare in paralel cu ajutorul cablului de alimentare dublu-izolat.

 

Izolarea conexiunii

Taiati doua portiuni de 50x50mm din banda PVC si acoperiti punctul de conexiunee din ambele parti. Banda trebuie sa depaseasca cu cel putin 5mm capatul terminalului. (Fig.14)

 

8. Testarea instalatiei

 

1. Toate foliile incalzitoare trebuie sa fie conectate pe parcursul testului.

 

2. Masurati rezistenta totala a foliilor si notati valoarea masurata in rubrica “Rezistenta totala masurata inainte de instalarea pardoselii” aflata in fisa de verificare aflata in acest manual.

 

3. Calculati puterea actuala cu ajutorul formulei: Putere actuala=52900/ Rezistenta masurata; notati valoarea calculata in rubrica: Putere actuala.

 

4. Masurati lungimea totala a foliei si calculati puterea nominala totala cu ajutorul: Putere Nominala Totala = lungime totala x putere nominala in W/m (marcata pe folia incalzitoare). Notati valoarea in rubrica: Putere Nominala Totala.

 

5. Pentru documentarea instalarii, faceti o fotografie sau o schita (pe pagina aflata in mijlocul acestui manual) despre instalatie.

 

9. Acoperirea foliei Microfoil

 

1. Acoperiti folia incalzitoare cu o folie impermeabila de PE de grosime de min. 0,1 mm. Daca trebuie sa utilizati mai multe foi pentru acoperirea intregii suprafete, foliile trebuie suprapuse intr-o banda 200mm. (Fig. 15)

 

2. Montati pardoseala laminata conform instructiunilor producatorului. Utilizati incaltaminte cu talpa moale, si protejati folia, cablurile si conexiunile cu placile termoizolante MAGNUM Isofoam PS ramase. (Fig. 16 si 17)

 

3. Masurati rezistenta totala si notati in valoarea masurata in rubrica “Rezistenta totala masurata dupa instalrea pardoselii”. Aceasta fisa trebuie complet completata. In cazul unei eventuale defectiuni, fabricantul va avea nevoie de aceasta fisa. Conectati termostatul conform instructiunilor termostatului. Termostatul trebuie limitat la temperatura maxima a pardoselii de 28 grade Celsius.

 

10. Instalarea Intelligent-Control:

Inainte de instalare sau dezinstalare decuplati electricitatea de la tabloul de sigurante. Instalarea trebuie efectuata de catre un electrician calificat, in conformitate reglementarile electrice actuale. Termostatul ME-Control este prevazut cu functie de ghid inteligent care ajuta utilizatorul in folosirea meniului astfel fiind extrem de usor de utilizat.

Totusi, cititi cu atentie manualul termostatului pastrati-l impreuna cu certificatul de garantie.

 

10.1 Instructiuni pentru electrician:

Asigurati-va ca sistemul electric este decuplat de la retea. Scoateti carcasa ecranului termostatului prin apasarea unui instrument potrivit, tocit (de exemplu moneda sau varful unui pix) in orificiul patrat de pe partea de sus a termostatului. Astfel poate fi indepartata carcasa ecranului si rama lui.

 

10.2 Setarea Intelligent-Control:

Atentie: La prima pornire, trebuie sa treaca 5 minute pana cand va aparea prima intrebare pe ecran.

Acest lucru este cauzat de incarcarea bateriei interne de back-up. Urmariti cu atentie instructiunile din meniu. Pentru setarea termostatului va recomandam sa cititi cu atentie manualul acestuia.

Termostatul trebuie setat la temperatura maxima de 28 grade Celsius.

 

 

Obiectul este ascuns

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.