Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum alegem corect o pompă de caldură?

Intr-o lume a vitezei, a lipsei de rabdare si a solutiilor livrate cat mai rapid, dar si a presiunii asupra oamenilor de vanzari de a genera cifre de afaceri cat mai mari, apare si mirajul "solutiilor miraculoase de incalzire" cu coeficienti de performanta (COP, SCOP) nemaintalniti. In acest context, era inevitabil sa nu apara speculatorii si, implicit, pacalitii de pe piata pompelor de caldura.
Cum alegem corect o pompă de caldură?

In acest articol ne-am propus sa detaliem ce trebuie sa luati in calcul atunci cand alegeti pompa de caldura, sa va punem la dispozitie informatii care sa va ajute sa intelegeti mai bine cum functioneaza pompa de caldura si sa lamurim cat sunt de reali coeficientii de performanta declarati de producatori.

Speram ca dupa lectura acestui articol veti putea descifra si filtra mult mai usor abundenta de informatii de pe piata si intr-un final sa reusiti sa alegeti si sa va bucurati de cea mai potrivita varianta de pompa de caldura pentru proiectul dumneavoastra.

Discutam zilnic cu zeci de persoane interesate sa investeasca intr-o pompa de caldura. De obicei, avem rabdarea necesara pentru a le explica tot ce au nevoie sa stie in alegerea pompei de caldura potrivite pentru proiectul lor. Oferim consultanta, facem simulari si calcule energetice legate de pierderile termice pentru fiecare tip de material in parte folosit la constructie sau izolatie, realizam calcule de kW necesari pentru fiecare proiect in parte, le explicam cum functioneaza sistemul, la ce ar trebui sa fie atenti cand aleg pompa de caldura, detaliem tot ce au nevoie pentru a avea un sistem perfect functional, raspundem la toate intrebarile.

N-am putut sa nu observam din discutiile cu clientii nostri informatiile false si miturile legate de pompele de caldura care circula si care neclarificate, duc la alegerea unui sistem nepotrivit. Asa ne-am hotarat sa venim in intampinarea celor care se afla in faza de documentare sau a celor care vor sa afle mai multe despre tehnologia din spatele pompelor de caldura si sa-i ajutam cu un set de sfaturi si informatii pentru a evita o investitie proasta.

1. Cum se realizeaza corect calculul termic pentru pompa de caldura?

Fiecare locuinta are o pierdere termica specifica si implicit alt necesar termic, iar acesta trebuie calculat cu foarte mare atentie pentru ca de el depinde eficienta cu care va lucra pompa de caldura si inevitabil costul viitoarelor facturi de energie.

Ce luam in calcul cand stabilim numarul de kW necesari pentru fiecare proiect?

  • clima din zona in care se afla amplasat imobilul (se iau in calcul minimele si maximele anuale din zona)
  • pozitionarea unitatii raportata la punctele cardinale
  • temperaturi ambientale dorita in casa
  • solutii de incalzire/racire diferite. Pompele de caldura pot deveni functionale folosind unitati terminale diferite: incalzire in pardoseala, calorifere, ventiloconvectoare, iar acest lucru influenteaza calculul necesarului termic.
  • temperaturi de lucru ale agentului termic diferite. Una este temperatura folosita pentru incalzirea in pardoseala sau ventiloconvectoare (de regula 35 C) si alta este temperatura folosita pentru calorifere (de regula 50-55 C).
  • numarul de persoane
  • locuinta permanenta sau sezoniera
  • suprafata vitrata si tipul materialelor folosite
  • compartimentarea locuintei
  • tipul instalatiei alese


2. Subdimensionarea sau supradimensionarea pompei de caldura

Daca vorbim despre subdimensionare, casa atinge gradul de confort foarte rar, iar acest confort termic obtinut sporadic genereaza niste costuri cu energia electrica foarte mari. Cireasa de pe tort este cand pompa de caldura va functiona mai tot timpul impreuna cu rezistenta electrica de rezerva pentru a livra temperatura solicitata de tine, cand de fapt rezistenta electrica ar trebui sa fie doar o varianta de siguranta pentru zilele sau noptile cu temperaturi extrem de scazute.

Supradimensionarea am intalnit-o mai des fata de subdimensionare. Un motiv este legat de asa-zisa "siguranta" pe care si-o iau in dimensionarea pompei de caldura anumiti "profesionisti" din domeniu. In ambele variante cel care plateste pretul greselilor este clientul.

Exemplu de supradimensionare

Casa cu necesar termic de 10 kW calculati in conditiile: temperatura aer ambiental 22 grade C si temperatura aer exterior -18 grade C, solutie corecta pompa de caldura de 10 kW termici, solutie supra dimensionata 14 kW termici.

Traditional, un compresor Inverter de pe pompele de caldura livreaza intre aprox. 40 % si 100 % din capacitatea termica. Asta inseamna ca va modula capacitatea de incalzire intre 4 kW si 10 kW in varianta de 10 kW si 6kW si 14 kW in varianta 14 kW. Ce se intampla cand casa solicita, tradusa in kW, putere termica de exemplu de 3,5 kW iar pompa de 14 kW porneste incepand cu 6 kW? Veti absorbi din retea mai mult curent, veti descarca o energie termica mai mare fata de necesar, echipamentele de incalzire vor termostata foarte repede, pompa de caldura va limita la minim turatiile si se va opri rapid.

Iar acest scenariu se va repeta continuu, pe banii dumneavoastra. In loc sa va bucurati de avantajele tehnologiei Inverter si de modulatia continua a puterii veti fi prizonierul unei tehnologiei amputate. Iar daca ati uitat va reamitim ca deja ati platit in prima faza pentru o pompa de caldura supradimensionata un pret mai mare decat aveati nevoie.

Va recomandam sa aveti rabdarea si timpul necesar realizarii unui calcul termic detaliat al casei. In felul acesta veti putea obtine maximul din ceea ce poate livra o pompa de caldura si veti plati lunar costul corect pentru incalzirea/racirea casei.

3. Pot fi conectate pompele de caldura la calorifere?

Da, se poate, dar trebuie indeplinite mai multe conditii simultan. Altfel, intreaga investitie intr-o pompa de caldura este degeaba. Pornim de la exemplul cu o casa care are deja instalate radiatoare, are un necesar termic de 10 kW si exista un cazan pe lemne care in mod normal livreaza apa calda la 60 sau 70 grade C. Atunci cand noi oferim o solutie cu pompa de caldura care inlocuieste un cazan pe lemne facem calculul termic al caloriferelor cu noua temperatura de lucru a apei calde, de obicei 50 grade C.

In felul acesta vom sti daca suma puterilor de incalzire ale caloriferelor va fi cel putin egala cu necesarul real al casei si implicit cu cel al pompei. Adica daca casa are un necesar termic orar de 10 kW nu este de ajuns sa oferim o pompa de caldura care ofera 10 kW termici. Trebuie sa ne asiguram ca suma puterilor caloriferelor va fi de min. 10 kW, altfel casa nu va ajunge la temperatura solicitata si, daca ajunge, va genera un cost mare de energie electrica. Ce-i drept, in multe cazuri, radiatoarele au fost supradimensionate, iar lucrul acesta a scutit clientii nostri de alte costuri legate de inlocuirea caloriferelor. Pentru a va asigura ca sistemul existent de calorifere poate functiona impreuna cu o pompa de caldura, solicitati furnizorului calculul termic pentru calorifere.

4. Pompele sol-apa sunt mai eficiente fata de cele de tip aer-apa?

Cel mai corect mod de a trata acest aspect ar fi sa pornim de la necesarul real de incalzire al unei case. Daca in urma unui calcul termic detaliat aveti un necesar de pana la 16 kW, atunci solutia optima este cea de tip aer-apa. Pentru casele cu necesar mai mic de 16 kW nu renteaza investitia intr-o pompa de caldura sol-apa. Vom explica imediat de ce.

Intr-adevar, o solutie care foloseste caldura extrasa din pamant este mai eficienta, deoarece condensarea se face la o temperatura mult mai constanta (cea a solului), iar performanta este mai buna, in timp ce varianta de tip aer-apa care isi extrage caldura din aerul atmosferic are o oscilatie mult mai mare si, implicit, acest lucru se reflecta intr-un coeficient sezonier de performanta mai scazut.

Dar aceste lucruri trebuie analizate impreuna cu urmatoarele aspecte: investitia initiala intr-o solutie de tip sol-apa este mult mai scumpa fata de una de tip aer-apa, iar diferenta de eficienta energetica tradusa in lei dintre cele 2 solutii intr-un calcul cu exploatare pe 10 ani nu va acoperi investitia initiala. Pe scurt, suma dintre o investitie initiala mai mica (solutie de tip aer-apa) + costuri de exploatare pe 10 ani va fi mai mica decat suma dintre o investitie initiala mai mare (solutie de tip sol-apa) + costuri mai mici de exploatare pe 10 ani. Pentru proiecte cu necesar de incalzire mult mai mare va recomandam sa solicitati ajutorul unui proiectant tehnic de instalatii pentru realizarea unui proiect detaliat si pentru o analiza aprofundata legata de solutiile optime in functie de specificul fiecarui proiect.

5. Nu doar COP-ul este important. Ce altceva mai conteaza?

COP (coeficient de performanta in mod de functionare Incalzire) se calculeaza impartind puterea termica livrata de pompa de caldura la puterea electrica absorbita de pompa de caldura necesara pentru a produce acea energie, pe scurt apa calda. In standard, conform cu normativul EUROVENT CERTITA, aceste COP se calculeaza in conditiile urmatoare: temperatura aer exterior +7 grade C si temperatura apa calda livrata pe teava de tur a pompei de caldura +35 grade C. Pe piata pompelor de caldura aer-apa producatorii pot livra solutii cu COP in conditii standard cuprins intre 3.8 si 4.5. De aici insa incep sa apara faimoasele ***** din subsolul ofertelor nemaintalnit de avantajoase si care sfideaza limitele fizicii si, mai ales, pe cele ale bunului simt. Nu vrem sa va lasati pacaliti de COP mai mari de 5 care sunt valabile la temperaturi exterioare de peste 18 grade C, pentru ca, sincer, atunci pompa de caldura nici nu functioneaza (nu are de ce sa functioneze) pentru o casa corect izolata.

Corect ar fi sa discutam despre COP livrate la temperaturi exterioare pe care le intalnim pe parcursul unei ierni in fiecare zona climatica/geografica in parte. Un alt exemplu este legat de COP la fel de nemaintalnite chiar si la temperaturi negative extreme. Solicitati din partea posibilului furnizor informatii detaliate "data book" sau fisele tehnice specifice de produs de unde puteti obtine informatii despre consumuri electrice si eficiente ale echipamentelor la diferite temperaturi exterioare si temperaturi ale apei.

Un alt coeficient asupra caruia ar trebui sa va indreptati atentia este SCOP (coeficient SEZONIER de performanta in mod de functionare Incalzire) care ofera informatii despre eficienta unei pompe de caldura pe parcursul intregii ei functionari in modul de Incalzire. In felul asta veti sti exact cat de eficienta este pompa de caldura pe intreg sezonul rece.

Pentru cei care aleg ca pompa de caldura sa functioneze si in modul de racire atunci ar trebui sa solicitati informatii despre eficientele echipamentelor in functionare pe timpul sezonului cald. In acest caz ar trebui sa verificati eficienta EER calculata in conditii standand cu normativul EUROVENT CERTITA, temperatura apa teava tur +7 grade C si temperatura aer exterior +35 C, tot prin impartirea puterii de racire livrata de pompa de caldura la puterea electrica absorbita de pompa de caldura necesara pentru a produce apa racita. La fel de important cu EER sunt si SEER sau ESEER care reprezinta eficiente sezoniere.

6. De ce este importanta certificarea produselor?

Fiecare producator sau comerciant incearca sa isi prezinte caracteristicele tehnice in conditiile de lucru care ii avantajeaza cel mai mult. Pentru certificarea performantelor si a incercarii standardizarii modului de verificare si comparare a echipamentelor au aparut organismele de certificare, o autoritate care vine si testeaza tot ceea ce a declarat producatorul in graficele sale de performanta. In domeniul nostru organizatia EUROVENT CERTITA este cea mai apreciata si recunoscuta entitate, care are un program unde toti producatorii pot participa. In cadrul acestui program toate produsele ajung sa fie testate in aceleasi conditii si implicit oricine poate verifica si compara performantele echipamentelor. In acest fel, nimeni nu va mai poate induce in eroare cu ajutorul diverselor informatii trunchiate.

7. Pompele de caldura MAXA

Pompele de caldura Aer-Apa MAXA sunt produse in Italia la Arcole - Verona, sub certificare EUROVENT, de catre unul dintre pionii principali ai industriei. Fabrica MAXA a produs cele mai multe pompe de caldura din Italia anul trecut, certificand inca o data calitatea, durabilitatea si eficienta acestor produse. Mai mult pompele de caldura MAXA se inscriu in Regulamentul de eficienta energetica BAFA Germania.

Citeste varianta extinsa a articolului in fisierul atasat.

Documente atasate:
    

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.