Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum aleg fotoliile potrivite pentru living? SOS, designer!

Întrebare: Cum aleg fotoliul potrivit pentru living? Câte fotolii să am în living? Cum le asortez cu canapeaua? Trebuie să fie asortate cu canapeaua? Dar între ele? Ce combinații recomandați? Unde le așez? La ce distanță de alte corpuri de mobilă? Cât de înalte trebuie să fie în raport cu canapeaua? Pot să le așez peste covor? Este fotoliul un must-have în amenajarea unei sufragerii?
Cum aleg fotoliile potrivite pentru living? SOS, designer!
Pixabay

Răspunsurile specialiștilor:

 

Paula Pîrvulescu, arhitect

 

Tipul de amenajare reflectă personalitatea fiecăruia dintre noi, prin conceptul ales, obiecte, detaliile din spațiul decorat. Un fotoliu cu un design aparte sau într-o culoare complementară față de restul mobilierului poate deveni o piesa centrală, o pată de culoare în living, o piesă de mobilier care va atrage atenția asupra sa.

În același timp, fotoliul trebuie sa ofere confort. Acesta se va alege în funcție de stilul încăperii în care se va amplasa.

 

Se pot folosi două fotolii în amenajarea livingului dacă spațiul permite acest lucru, fotoliile pot fi diferite, țesătura/tapiseria să fie aceeasi, dar într-o alta variantă de culoare. În funcție de rolul pe care îl are încăperea respectivă, puteți să alegeți din mai multe variante de fotolii: un scaun-fotoliu, cu un picior central, rotativ, dacă doriți să fie folosit ca un scaun pentru birou; fotoliul șezlong - pentru un plus de confort într-o zonă de relaxare; un fotoliu modern, cu un design unic pentru un living cu personalitate.

Paula Pirvulescu logo

 

 

Diana Popescu, designer de interior Noblesse Interiors

 

Când vine vorba de fotolii, variațiile sunt foarte mari și depind foarte mult de preferințele persoanei care le folosește. Sunt fotolii de dimensiuni mai mari, realizate astfel încât să stai foarte confortabil, să poti să citești, de exemplu. Sunt demifotolii pentru spațiile mai mici, care, la rândul lor, pot oferi un confort sporit. Întotdeauna se ține cont de fluxul de circulație. Pentru poziționarea lor, trebuie să avem în vedere alocarea unui spațiu îndeajuns de larg pentru a se putea circula. Ca număr de fotolii, depinde de spațiu, dar în jurul canapelei două fotolii sunt de ajuns. Pentru a aduce dinamism într-un spațiu, recomandăm fotolii cu un finisaj diferit de al canapelei.

 

Canapeaua este o piesă de mobilier de dimensiuni mari, în schimb fotoliile, având dimensiuni mai mici, pot fi accentuate printr-o pată de culoare mai puternică sau printr-un textil cu model imprimat. Fotoliul este în continuare "în tendințe", la care se adaugă, ca piese suplimentare (bineînțeles, depinde de spațiu) pouf-uri/ottomane sau o bancuță. Se recomandă ca înălțimea acestora să fie aceeași cu a canapelei.

Noblesse Interiors logo

 

Irina Radu, arhitect iDECORATE

 

Pentru a alege fotoliul potrivit pentru living, în primul rând este important să luați în considerare dimensiunea. Există mulți factori care pot afecta dimensiunea scaunului dvs. de accent. Trebuie să vă gândiți la dimensiunea camerei, dar și la înălțimea și lățimea mobilierului din jur. De exemplu, scaunul dvs. de accent ar trebui să stea la aceeași înălțime cu canapeaua și alte scaune din încăpere.


Puteți alege un fotoliu mai confortabil care are inclus și un suport pentru picioare. Dacă doriți un fotoliu pe care să-l puteți înclina, alegeți unul confortabil, astfel încât să vă puteti relaxa în el.

 

În funcție de dimensiunea livingului și a canapelei, decideți și numărul de fotolii. Nu există o regulă anume. Dacă aveți un living de mari dimensiuni, este foarte important să-l zonificați. Astfel, în funcție de zonele create - de discuții, de citit, de urmărit tv etc., puteți decide numărul de fotolii.

 

Canapelele și fotoliile sunt elementele de bază ale oricărei camere de zi - formele, culorile și texturile lor creează întreaga atmosferă. Dar ar trebui să se potrivească sau să contrasteze? Nu există o regulă, corect sau greșit; dar orice ați alege va avea un impact asupra camerei. Așadar, înainte de a lua o decizie este foarte important să priviți întreaga cameră ca un întreg.

 

Când planificăm culorile, modelele și țesăturile pentru o cameră, instinctiv ne îndreptăm spre lucruri care se potrivesc. Dar, dacă vom alege mereu nuanțe ale aceleiași culori sau culori complementare, vom obține o amenajare plată, uniformă. Este important să aveți cel puțin o nuanță de contrast sau un imprimeu/textură care echilibrează camera și o aduce la viață.

 

În cazul țesăturilor, este foarte important să vă hotărâți ce doriți să evidențiați. De exemplu, dacă aveți o imagine de fundal îndrăzneață pe care doriți să o utilizați sau mai multe obiecte decorative este posibil să doriți să păstrați canapeaua și fotoliile cât mai neutre ca tonuri pentru a nu încarca vizual. Alternativ, dacă aveti un interior neutru, cu pereți puțin decorați, alegerea unui accent pe o canapea sau fotoliu este o modalitate bună de a adăuga culoare. Decideți cât de multă culoare doriți să adăugați.


Alegerea tapițeriei unui fotoliu este o decizie importantă, deoarece nu este un element pe care îl schimbați foarte des. Luați în considerare celelalte produse textile din cameră. În general, cu cât contrastul dintre canapea și fotolii este mai puternic, accesoriile folosite ar trebui sa fie cât mai neutre. Dacă alegem fotolii colorate sau cu un print animat, alegem un covor simplu, uni.


Pentru o variantă sigură, în care schimbați des accesoriile și decorațiunile (perne decor, covoare, draperii), alegeți canapele și fotolii uni, simple ca print și culoare. Acest lucru vă oferă mai multă libertate de a reinventa schema de culori adăugând accente noi. Desigur, una dintre cele mai sigure căi de a obține un accent de culoare în cameră este să colorăm fotoliul, care reprezintă o modalitate ușoară de a introduce un model, culoare sau textura fara a fi o prezență mare, dominantă.

 

Puteti alege, de asemenea, un fotoliu în aceeași țesătură ca pernele pentru a crea o temă unitară. Luați în calcul însă că potrivirea nu trebuie să fie exactă.Contrastele subtile sunt la fel de eficiente ca cele dramatice.

 

În funcție de zonele obținute în urma zonificării, poziționăm fotoliile în raport cu canapeaua. Dacă avem o zonă de citit - putem avea un fotoliu în combinație cu o măsuță și un lampadar; în zona TV - canapea plus unu sau două fotolii, dispuse în lateralul canapelei sau în fața acesteia; zona de discuții; putem combina două fotolii cu o canapea sau patru fotolii, poziționate față în față. Gabaritul fotoliilor este, de asemenea, foarte important. Daca fotoliul este plasat singur, lângă o bibliotecă sau într-un colț, acesta poate varia ca dimensiune - nu avem nicio limită. Dacă însă fotoliul este așezat aproape de canapea, înalțimea șezutului acestuia trebuie să fie egală sau aproape egală cu cea a canapelei.


Când zona în care este poziționat este animată/legată cu ajutorul unui covor, este chiar recomandat ca fotoliul să fie amplasat pe covor. Astfel, acesta devine parte integrantă din acea zona.

 

Fotoliul reprezintă în continuare un must-have în amenajările interioare. În funcție de stilul abordat, avem o varietate destul de mare de fotolii "must" și în tendințe. De la fotolii de inspirație Nordică, la fotolii industriale, romantice, colorate… cu siguranță găsim fotolii potrivite pentru orice tip de amenajare. Avem nevoie doar de creativitate!

Idecorate logo

 

 

Anca Mihailovdesigner de interior Scandinavian Design House


Fotoliul este una dintre cele mai versatile piese de mobilier, fiind integrat în aproape toate tipurile de amenajări: de la cele rezidențiale, în zone de living, dormitor sau camera copilului, la cele office, cafenele, zone de lounge ale hotelurilor, ale restaurantelor etc. De-a lungul timpului, designerii au realizat forme și modele noi, fiind insiprați de natură, tendințe, fashion, preferințele clienților, noile tehnologii și materiale. Astfel, au aparut formele organice sau liniile simple, parcă desenate în decorul pe care îl întregesc, dar și fotoliile de tip recliner, cu functii adaptabile pentru activitățile practicate - discuții, relaxare, vizionarea unui film etc.

 

Pentru a menține pe termen lung plăcerea și bucuria utilizatorului, orice piesă de mobilier trebuie să fie funcțională, să creeze acea experiență unică, nu doar din punct de vedere vizual. Vom recomanda întotdeauna alegerea unui fotoliu cu un design "corect" în raport cu celelalte piese prezente în spațiul amenajat, dar și funcțional.

În living putem propune unul sau mai multe fotolii. Acestea se vor combina armonios cu celelalte piese - canapeaua, măsuța de cafea și mobilierul pentru tv -, sau pot avea un loc dedicat, precum un colț de citit, de relaxare.

 

Fiind zona unde membrii familiei se întâlnesc, discută, se relaxează și primesc musafiri, nu putem spune că există o regulă generală - puteți opta pentru un model de fotoliu unic, cu picior fix sau rotativ, un accent, o pată de culoare, sau pentru un fotoliul din aceeași colecție/material cu modelul de canapea ales.

 

Nu voi recomanda niciodată mai mult de două fotolii în combinație cu o canapea, iar dacă se optează pentru două, ar fi indicat să fie același model. În ceea ce privește distanța dintre piesele de mobilier, se va păstra suficient spațiu pentru a trece ușor, fără a te lovi de celalalte piese în drumul tău. Înălțimea fotoliilor poate fi mai mare sau mai mică decât cea a canapelei, important este să se creeze acea armonie vizuală între volumetriile acestora. Se pot poziționa pe covor dacă acesta este suficient de mare cât să permita acest lucru, important este să poziționăm covorul simetric, în funcție de celelalte piese de mobilier.

 

Fotoliul va rămâne întotdeauna o piesă specială în amenajarea livingului, indiferent de stilul abordat, iar marile branduri de mobilier vor încerca să își surprindă anual clienții cu noutăti în colecțiile lor.

Acandinavian Design House logo

Cum aleg fotoliile potrivite pentru living? SOS, designer!
idecorate
Cum aleg fotoliile potrivite pentru living? SOS, designer!
idecorate
Cum aleg fotoliile potrivite pentru living? SOS, designer!
idecorate

Visezi la interioare funcționale și fabuloase? Ai nevoie uneori de un sfat, de o idee, de un ochi format? Trimite-ne întrebările tale la adresa office@spatiulconstruit.ro și îți facem legătura cu profesioniști din domeniul designului și al amenajărilor interioare, care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru casa ta.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.