Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Citadela, primul complex rezidential plutitor

Citadela, primul complex rezidential plutitor

Olandezii se confrunta permanent cu cresterea si descresterea nivelului apei, construid diguri si pompand apa din zonele aflate sub nivelul marii. Acum, in loc sa continue aceasta lupta cu apele care se infiltreaza in interiorul tarii, acestia vor construi primul complex rezidential plutitor denumit „Citadela".

Acest proiect inovator a fost realizat de catre arhitectul Koen Olthius de la compania Waterstudio din Olanda si va folosi cu 25% mai putina energie decat o cladire traditionala pe pamant datorita sistemelor de racire cu apa prevazute.


Arhitectul Olthius a mai proiectat o serie de locuinte plutitoare in intreaga lume si a ajuns la concluzia ca decat sa „ingradeasca" si sa se lupte cu apa, mai bine o accepta si o include in proiectele sale. Proiectul „Citadela" este un astfel de exemplu, in care apa detine un loc important, avand in vedere ca mare parte din terenurile Olandei sunt inundabile.

 

Proiectul urmeaza sa fie construit intr-o depresiune, cu teren aflat sub nivelul marii, care in timpul ploilor abundente se umple cu apa. Pe tot intinsul Olandei sunt alte 3 500 de astfel de locuri si care in mare parte sunt desecate cu ajutorul pompelor pentru a nu pune in primejdie casele situate in vecinatate. Noul „Proiect al Apei" („Water Project") isi propune inundarea controlata a acestor zone, astfel incat cladirile proiectate sa devina „plutitoare" in adevaratul sens al cuvantului.

„Citadela" va fi primul complex rezidential, desi mai exista in lume exemple de case plutitoare. Dar peste fundatiile realizate din beton monolit se vor ridica 60 de apartamente de lux, o parcare, o strada plutitoare care va facilita accesul in complex cat si docuri pentru ambarcatiuni. Datorita numarului mare de unitati construite pe o suprafata relativ redusa, densitatea complexului va fi de 30 de unitati pe un hectar de apa, permitand pastrarea unor imprejurimi generoase de apa de jur imprejurul structurii. Fiecare apartament va avea propria lui gradina si vedere catre lac.

Un accent deosebit s-a pus pe gradul de eficienta energetica al intregului complex. Sistemul de incalzire/racire se va face folosindu-se apa din „lac" prin reteaua de tevi ce il va strabate. Avand in vedere ca intreaga structura va sta in apa, o deosebita atentie trebuie acordata procesului de coroziune si intretinere. Drept urmare fatadele vor fi placate cu aluminiu, datorita rezistentei in timp si a gradului redus de intretinere de care are nevoie. Fiecare apartament va fi construit astfel incat sa reprezinte un modul prefabricat.
„Citadela" va fi un complex plutitor intr-o zona cu adancime mica a apei, astfel incat pe viitor alte cladiri si complexe rezidentiale sa i se poata alatura.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa


 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva