Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Castelul “damelor”, un unicat pe Valea Loarei

Castelul “damelor”, un unicat pe Valea Loarei

Construit pe raul Cher, inconjurat de ape si de un domeniu mic, dar elegant, Chenonceau este unul dintre castelele de pe Valea Loarei pe care turistii le indragesc cel mai mult. Desi francezii cred ca alte castele din regiune sunt mai importante si mai frumoase, Chenonceau atrage multi vizitatori straini tocmai pentru ca-i vrajeste cu farmecul sau aparte.

 

 

E drept ca e micut comparativ cu altele, insa e cochet si bine conservat, iar inauntru s-au pastrat multe dintre artefactele si dotarile originale ale castelului, inclusiv instalatia de apa din secolul saisprezece. Proprietarii actuali, familia Menier (castelul a fost cumparat de stramosul lor, Henri Menier, inca din anul 1888) au reamenajat interiorul achizitionand piese originale de mobilier de epoca sau pur si simplu cautand decoratiuni adecvate, cu aer medieval, ceea ce iti creeaza un uluitor sentiment de real, ba chiar de confort atunci cand vizitezi pentru prima data castelul.

Poate acesta este si secretul aerului seducator pe care il degaja Chenonceau: s-au dus vremurile muzeelor prafuite, in care parca ti-e si frica sa pastesti ca sa nu tulburi fantomele trecutului. Castelul acesta are un aer vivace, un suflu aparte, ii simti nobletea si te inveselesti repede in apropierea lui: poate resposnabile de acest lucru sunt gradinile pline de flori si arbusti, frumos ingrijite, care inconjoara castelul.

Insa mai mult ca sigur ceea ce a influentat felul in care si-a pastrat farmecul este amprenta puternic feminina. Este vorba, in fond, de un castel care a apartinut perioade indelungate si unor femei celebre. Diana de Poitiers, Catherina de Medici si apoi Louise de Vaudemont, sotia lui Henric al III-lea si-au pus amprenta asupra aspectului cladirii si domeniilor inconjuratoare.

Chenonceau a supravietuit ca prin minune, aproape intact, revolutiei franceze, care la vremea ei facuse ravagii, distrugand si arzand aproape toate castelele opulente care se aflau atunci pe Valea Loarei. simbolurile regalitatii si averilor insirate pe Valea Loarei au fost distruse, dar la Chenonceau era tot o stapana: madame Dupin, sotia generalului Claude Dupin, o mare iubitoare de arte, teatru si literatura, care a adus in saloanele ei o serie de nume mari ale artei acelei perioade. Localnicii de pe domeniu o indrageau, iar putinii revolutionari care chiar au vrut sa “participle” la revolutie intrand in Chenonceau au fost repede potoloti de curatorul satului, abatele Lecomte. Castelul a ramas intact, iar madame Dupin a continuat sa traiasca in el inca zece ani, pana la moartea ei (la 93 de ani).

 

 

Revenita la Chenonceau dupa o lunga perioada in care Diana de Poitiers fusese stapana micului castel, Catherina de Medici a reamenajat domeniul si a refacut in alt stil gradinilece exista pana in ziua de astazi in jurul cladirilor (desigur, ca forma, cu plantele mereu ingrijite, imbunatatite sau completate). Lucrarile la gradini au fost terminate in 1568, odata cu pacea de la Amboise.

 

 

Valea Loarei: O serie de castele si conace, resedinte ale regilor si nobililor francezi de odinioara sunt adunate intre Boias si Tours intr-un perimetru de doar doua sute pe o suta de kilometric. Toate sunt situate pe râul Loara si pe afluentii acesteia: acum câteva sute de ani aceasta era considerata „inima“ Frantei. Poate ca aici cerul era mai albastru si clima mai blânda, dar cel mai bun motiv pentru a construi o resedinta in aceasta zona era ca teritoriile se aflau cel mai departe de toate frontierele tarii, deci erau cele mai bine protejate din punct de vedere militar. Familia regala Valois a fost prima care s-a stabilit in acest perimetru, incepând din 1494, dupa intoarcerea din razboiul cu Italia: membrii acesteia venisera insa din razboi cu noi idei despre conceptul de „viata de Curte“ si despre ce inseamna cu adevarat un castel. Locuintele nobililor nu mai trebuiau sa fie doar niste garnizoane si fortarete, ci mai mult de atât – niste locuri in care sa-ti faca placere sa traiesti. Arta gradinaritului, decorurile somptuoase, tapiteriile, picturile, sculpturile, vânatoarea, arta culinara si vinurile au devenit doar câteva dintre lucrurile care trebuiau sa bucure sufletul si ochiul nobililor, dar sa si demonstreze adevarata putere a stapânului castelului. Charles al VIII-lea, Louis al XII-lea si Francois I-ul sunt primii care au asimilat modelul italian conform caruia cultura, eleganta si bogatia opulenta erau dovezi ale statutului nobil. Insa egocentrismul si grandomania adesea acuzate, care s-au declansat in secolul al XIV-lea, au adus si un lucru extraordinar pentru Franta: artisti de valoare au fost sprijiniti si incurajati sa creeze. In Renastere, Italia isi gonea artistii (care refuzau sa se supuna Bisericii sau câte unui nobil), iar Franta ii primea: a fost si cazul lui Leonardo da Vinci, care, nemaiputându-se intoarce in tara lui de origine si-a petrecut ultimii ani din viata creand la castelul Clos Lucé din Amboise.

Bernard Delvaux, CEO Etex.
Bernard Delvaux, CEO Etex.

Sunt mândru să raportez că Etex a înregistrat din nou o creștere semnificativă în 2022, și asta pentru al cincilea an consecutiv. După un an 2021 excepțional, am obținut noi rezultate record, inclusiv în ceea ce privește veniturile, REBITDA și profitul net recurent. Soluțiile noastre de construcții ușoare se dovedesc a fi foarte potrivite pentru a răspunde nevoilor actuale, atât în cazul renovărilor, cât și al construcțiilor noi, având în vedere valoarea lor intrinsecă durabilă. Produsele Etex sunt cu până la 45% mai puțin poluante decât metodele tradiționale de construcție, oferă o izolare termică și fonică de până la șapte ori mai bună, ceea ce sporește eficiența energetică și emisiile, și sunt mai reciclabile, flexibile și adaptabile. Pe scurt, în 2022, Etex a abordat în mod corespunzător provocările urgente de pe o piață volatilă, urmând în același timp o cale de creștere către un viitor sustenabil cu portofoliul nostru de construcții ușoare ” a spus Bernard DelvauxCEO Etex.

 

REBITDA a avut în 2022 cea mai mare valoare absolută înregistrată vreodată, 645 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 13,2%, determinată în principal de creșterea veniturilor și de impactul pozitiv al achiziției liderului european în domeniul izolațiilor, URSA. Profitul net recurent (cota Grupului) a ajuns  la 275 milioane de euro, cu 2,9% mai mult față de anul precedent. În ceea ce privește datoria financiară netă, a ajuns la 1,031 miliarde EUR față de 214 milioane EUR în 2021, determinată în principal de achiziția URSA, dar parțial compensată de generarea de fluxuri de numerar libere.

 

Despre Grupul Etex

Etex este un producător global de materiale de construcții și un pionier în domeniul construcțiilor ușoare. Etex dorește să inspire oamenii din întreaga lume să construiască spații de locuit sigure, durabile, inteligente și frumoase.

 

Înființată în 1905, cu sediul central în Zaventem, Belgia, Etex este o companie de familie cu peste 13.500 de angajați la nivel global. Aceasta operează peste 140 de unități în 45 de țări și a înregistrat venituri de 3,7 miliarde de euro și un REBITDA de 645 de milioane de euro în 2022. Etex încurajează o cultură de colaborare și grijă, un spirit de pionierat și o pasiune de a face mereu mai bine pentru clienții săi.

 

Etex are cinci centre de cercetare și dezvoltare care sprijină cinci divizii globale:

 

- Building Performance: soluții pentru construcții uscate, inclusiv plăci de gips-carton și plăci de fibrociment, tencuieli și produse formulate, protecție pasivă împotriva incendiilor și produse asociate.

- Exteriors: o gamă de materiale estetice din fibrociment pentru utilizare în agricultură, arhitectură și exteriorul rezidențial.

- Industry: produse de protecție împotriva incendiilor și de izolare de înaltă performanță pentru industria construcțiilor și OEM (Original Equipment Manufacturer).

- Insulation: vată minerală de sticlă și polistiren extrudat (XPS) pentru izolare termică și acustică.

- New Ways: soluții modulare offsite de înaltă tehnologie bazate pe cadre din lemn și oțel.

 

Portofoliul global al Etex include mărci comerciale de top precum Cedral, Durlock, Equitone, Eternit, Gyplac, Kalsi, Pladur, Promat, Siniat, Superboard și URSA. În România, Etex operează două unități de producție de materiale de construcții sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni și fabrica de ipsosuri, gleturi și tencuieli pe bază de ipsos de la Aghireșu. Compania furnizează produse din ipsos și sisteme de gips-carton pentru numeroase proiecte din industria hotelieră, clădiri de birouri, clădiri rezidențiale, spitale, centre comerciale și spații industriale.

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-urile noastre:

www.etexgroup.com

www.siniat.ro

lda-audio-tech-one-500-unitate-centrala-sistem-de-evacuare-si-adresare_6392.jpg
lda-audio-tech-one-500-unitate-centrala-sistem-de-evacuare-si-adresare_6392.jpg
lda-audio-tech-neo-4250-e-modul-extensie-cu-amplificator-4x250w-pentru_6380.jpg
lda-audio-tech-neo-4250-e-modul-extensie-cu-amplificator-4x250w-pentru_6380.jpg
lda-audio-tech-neo-4500-le-modul-extensie-cu-amplificator-4x500w-4-ohm_6383.jpg
lda-audio-tech-neo-4500-le-modul-extensie-cu-amplificator-4x500w-4-ohm_6383.jpg

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.