Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casa cu obloane metalice propusa de Shingeru Ba

Casa cu obloane metalice propusa de Shingeru Ba
In cartierul Chelsea din New York alaturi de o serie de zgarie nori, arhitectul Singeru Ban a propus un bloc elegant de apartamente recunoscut prin elementele metalice de pe fatada. Acest sistem de obloane metalice le permite locatarilor sa-si "deschida" apartamentele catre exterior sau sa isi mentina intimitatea. Anvelopanta mobila este o metoda simpla de a permite adaptarea la conditiile de mediu fara a folosi intensiv surse de energie.

Acest proiect este primul pe care arhitectul Singeru Ban il are in Statele Unite ale Americii. Cladirea minimalista de 11 etaje se deschide direct catre strada, unde o serie de obloane metalice folosite in special la spatiile comerciale, protejeaza spatiile interioare. Datorita acestor obloane si a vitrajelor facute sa se deschida manual, locatarii pot sa controleze ambientul in care locuiesc - pot sa lase lumina naturala sa inunde spatiile sau sa inchida obloanele, izolandu-se de caldura si zgomotul de afara. Arhitectul este recunoscut pentru folosirea unor materiale simple in forme inovatoare. Ferestrele folosesc aceeasi tehnologie de pliere ca cele de la hangarele de avioane.

Utilizarea obloanelor la aceasta scara depaseste in performanta energetice cel mai bun vitraj. Obloanele sunt o solutie eficenta dar care nu a prea mai fost folosita in ultimul secol de cand s-a implementat sistemul de ventilare/climatizare individual si centralizat.

Spatiile de zi sunt redefinite ca loft-uri, avand zone private mari si deschise la un capat si la celalalt, zonele publice. Interioarele sunt definite de deschideri mari, zona de zi avand tavanul la aproximativ 6m, usi translucide permit luminii naturale sa patrunda in toate incaperile. Usile sunt tip rulou si se retrag in tavan atunci cand nu sunt necesare. Pardoseala radianta asigura un sistem de incalzire eficient in toate spatiile cladirii.

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva