Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ark - cladirea din Australia cu sistemul BIM integral implementat

Ark - cladirea din Australia cu sistemul BIM integral implementat
Cladirea Ark este primul imobil comercial de inaltime mare din Australia care a fost dotat integral cu sistemul BIM (Building Information Model). Se dinstinge dintre celelalte cladiri comerciale, de locuinte si cladiri de patrimoniu din zona de nord a orasului Sydney prin vitrajele de un gri inchis si parasolare.

Inca din faza de proiect obiectivul principal al arhitectului Rice Daubney a fost sa asigure ca noua structura se va integra in context, respectand conditionarile sitului dar in acelasi timp pastrandu-si individualitatea. Pentru a indeplini aceste standarde cladirea foloseste sculptura, arta, amenajarea terenului si interpretarea elementelor istorice pentru a starni interesul publicului, alimentat si mai mult de existenta curtii exterioare pe latura estica a cladirii. Acest spatiu interactiv a fost prevazut pentru a permite activitatilor sa se intercaleze, sa incurajeze desfasurarea mai multor evenimente pe tot parcursul zilei asigurand un loc public pentru membrii comunitatii sa interactioneze. Rice Daubney sugera ca "celelalte cladiri de pe strada par ca se retrag si se extind peste limita de proprietate printr-o serie de bovindouri care variaza in inaltime pe masura ce parcurgi Maunt Street". Cladirea Ark raspunde acestui fenomen "printr-o serie de serie de cutii pozitionate pe verticala si incastrate in profile de zinc care se articuleaza de un perete inclinat din sticla, creand o relatie prin forma si reflexie cu cladirile istorice din imprejurimi".

Deasupra podiumului se afla o aripa de sticla care face ca imobilul sa poata imediat fi recunoscut. Frant de la mijloc, volumul se extinde spre varf oferind mai mult spatiu util iar acest gest a provenit dintr-o masura impusa de consiliul local pentru o retragere medie de 5m. Designul a fost premiat cu 6 stele in Green Star Office V2 Design de catre GBCA si este prima cladire comerciala inalta, finalizata care a primit o astfel de distinctie in New South Wales. Printre elementele de design sustenabil se numara: sursa de energie cu tri-generare, sistem de recilare a apei de ploaie si a apei menajere, cat si o flota de masini electrice care vor fi folosite de chiriasi.Cladirea a fost construita pe un teren unde exista un vechi Telephone Exchange si s-a mentinut o legatura cu trecutul istoric in elemetele sculpturale, de arta si de amenajare a spatiilor exterioare. Printre acestea se numara lucrarea lui Rice Doubney si a artistului Simon Grimes "1936" care foloseste literele originale ale Telephone Exchange pentru a realiza un joc de umbre pe peretele de beton din holul de intrare. Astfel de lucrari fac trimiteri ubtile la ideea ca desi structura este noua, situl pe care a fost construita are la fel de multa valoare istorica precum cladirile invecinate.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva