Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

A fost creat un plastic atât de natural încât îl pot mânca și peștii

Designerii de Crafting Plastics Studio au creat un bioplastic din amidon, zahar si ulei de gatit folosit, despre care spun ca ar putea inlocui “toate ambalajele cunoscute”.
A fost creat un plastic atât de natural încât îl pot mânca și peștii

Noul material, numit Nuatan, care a fost prezentat la Festivalul Designului de la Londra, este mai rezistent decat alte tipuri de bioplastic, este compostabil si este inovensiv chiar si atunci cand este ingerat.

Potrivit designerului Vlasta Kubusova, dupa ce materialul va fi certificat conform standardelor de siguranta alimentara, va putea fi folosit pentru ambalarea alimentelor si bauturilor, utilizarile sale fiind infinite.

Nuatan este rezultatul a sase ani de cercetari realizate in colaborare cu Universitatea Slovaca de Tehnologie si a fost obtinut prin imbinarea a doi biopolimeri, polyacid, un plastic natural derivat din porum, si polyhydroxybutyrate, facut din amidon de porumb care a fost metabolizat de microorganisme.

Cele doua componente sunt combinate conform unei retete brevetate, iar noul material poate fi procesat prin injectare, suflare sau imprimare 3D.

Potrivit producatorilor, materialul poate suporta temperaturi de peste 100 de grade Celsius si are o durata de viata e pana la 15 ani.

Nuatan ar putea inlocui toate produsele din plastic de unica folosinta, cum ar fi sticlele de apa, pungile si paiele pentru baut. De asemenea, poate fi mancat in siguranta si de catre pesti, deoarece se degradeaza in interiorul corpului.

Existe insa si un neajuns, si anume pretul ridicat de productie. Designerii se afla in cautarea unor parteneriate pentru a dezvolta noi produse in scopul stimularii cererii, ceea ce se spera ca va duce la scadere a pretului.

Pana acum, materialul a fost folosit pentru realizarea de produse de lux, in cazul carora pretul materiei prime este mai putin important, cum ar fi rame de ochelari colorate cu pigmenti naturali ca zatul de cafea si turmericul.

 

Foto: Dezeen


A fost creat un plastic atât de natural încât îl pot mânca și peștii

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva