Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

8Tallet: un complex de locuinte ecologice in Danemarca

8Tallet: un complex de locuinte ecologice in Danemarca

Orestad este o suburbie in plina dezvoltare din apropiarea orasului Copenhaga care urmareste sa redefineasca tiparele locuirii pentru sec. 21. In centrul acestei dezvoltari imobiliare se afla 8Tallet (sau 8House), complexul de locuinte care datorita organizarii ajunge sa fie o comunitate in sine. S-a plecat de la ideea ca serviciile conexe rezidentialului pot fi incorporate in noile ansambluri inca de la inceput. Proiectat de studioul Bjarke Ingels Group (BIG), acest ansamblu beneficiaza de un acoperis terasa gradina, orientat astfel incat sa profite din plin de lumina naturala si a fost amplasat la 12 minute de mers cu trenul de centrul orasului.

Acest ansamblu este cea mai mare cladire de locuinte din Danemarca - avand 476 apartamente, unele dintre ele fiind dotate cu gradini individuale, in zona parterului au fost aduse functiuni de comert cu un total de 62 000mp. Orientarea E-V asigura fiecarui apartament o cantitate importanta de lumina naturala.

Exteriorul cladirii este interupt, atat pe verticala cat si pe orizontala. Spatii verzi au fost amenajate in gradini si pe acoperis, ajutand la micsorarea gradului de caldura pe care il degaja si in acelasi timp oferind locuitorilor o sursa de relaxare. Spatiile comune din centrul complexului ofera locatarilor zone de relaxare si de socializare, folosite din plin in timpul lungilor zile de iarna. Suprafetele si implicit si preturile apartamentelor sunt variate pentru a fi accesibile unei mari categorii din populatie.

Designul propus de echipa BIG se afla undeva la limita urbanismului, din punct de vedere fizic si conceptual. Birourile si magazinele de la cel mai de jos etaj asigura culuare de acces pietonal prin tot ansamblul. Locuitorii din zona au acces la un traseu care traverseaza acoperisul cladirii 8Tallet, oferindu-le posibilitatea relizarii de exercitii fizice sau de a admira privelistile campiilor Amager. Statia de metrou se afla la cateva minute departare si cu ajutorul lui locuitorii pot sa ajunga in orice parte a Copenhagai.

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva