Ai nevoie sa mergi la santier cu informatiile din aceasta pagina? Foloseste butonul "Tipareste"!Cand avem nevoie de un COS DE FUM trebuie sa stim ca:

- cosul de fum face parte din instalatia de incalzire.

- cosul are rolul de a evacua gazele(fumul) rezultate din procesul de ardere a combustibilului fie el gazos,lichid sau solid.

- gazele(fumul) au tendinta sa “urce” formand fenomenul numit-TIRAJ

- tirajul este diferenta de presiune dintre punctual de intrare in cos si partea finala a acestuia.


Pentru a construi un cos corect si a realiza un TIRAJ bun trebuie sa stim urmatoarele:

- amplasarea generatorului de caldura - centrala termica, semineu, soba,etc . (denumit in continuare CT) sa permita construirea unui cos de fum drept, fara devieri, avand un traseu cat mai drept posibil

- evitarea unghiurilor mai mari de 45 grd si a traseelor orizontale, deoarece pe aceste tronsoane se reduce tirajul si se mareste cantitatea de funingine depusa.

- etanseitatea-fisurile aparute in cosul de fum reduc tirajul, faciliteaza intrarea aerului fals si apare riscul de incendiu

- partea finala a cosului de fum trebuie sa ajunga cel putin la nivelul coamei acoperisului.

- este necesar sa avem cel putin o USA DE VIZITARE pe traseul cosului

- forma interioara a cosului trebuie sa fie CIRCULARA sau PATRATA cu colturile rotunjite pentru a se evita depunerile excesive de funingine care duc la reducerea tirajului si la favorizarea incendiului pe cos.

- sectiune egala pe toata lungimea cosului

- nu folositi un racord de la CT la cosul de fum neizolat,prea lung si de sectiune mai mare decat a cosului.

- evitati,daca optati pentru construirea unui cos de fum artizanal (caramida,elemente “cu gaura”,etc)surplusul de mortar,armatura metalica, gauri - coloana de fum trebuie sa aiba suprafata lisa.

- pentru evitarea condensului trebuie folosite cosuri de fum rezistente la coroziune,ventilate si isolate,iar la baza prevazute cu un COLECTOR DE CONDENS.

- nu folositi doua CT pe acelasi cos de fum daca acestea ard combustibili diferiti (ex.lemn-gaz).

- izolati bine si pastrati distantele fata de materiale combustibile cerute de normative (10cm) si de fisa tehnica a cosului.

- construiti o priza de aer proaspat unde este amplasat CT.

- folositi lemn cu umiditate<20%

- CURATATI cel putin odata pe an(sau cand este nevoie) cosul de fum cu PERSONAL SPECIALIZAT (EX.folosirea unei perii metalice pe un cos din otel-inox duce la deteriorarea lui,sau folosirea bilei metalice pe un cos ceramic poate sparge canalul de fum).

- inaltimea minima (4,25m util)se va stabili prin standardul european SR EN 13384-1:2002+A2 sau cu ajutorul diagramelor.

- pentru stabilirea solutiei de evacuare a gazelor (a cosului) este necesara cunoasterea caracteristicilor CT.

Ai o întrebare despre acest produs? Logheaza-te ca sa poti comenta!
12 p
Cosuri de fum ceramice SCHIEDEL
Catalog, brosura
Denumiri comerciale:
Uni&Uni Plus, Rondo
  
vezi in biblioteca