Rosia Montana, subiectul fierbinte… ignorat de o parte a presei

Da, au iesit multi oameni in strada zilele astea, unii ziaristi se fac ca ploua, altii scriu de au umplut Internetul, pe Facebook se misca toti intr-o directie sau alta si presa tiparita, cata mai e, a reflectat si ea ieri si astazi stirile legate de subiect… dar ce inseamna la un alt nivel toata povestea cu mineritul cu cianuri? Nu e doar despre Rosia Montana sau despre Barlad, nu e doar despre politica, vanzare morala si aservire, ci este despre lipsa generala de constiinta in fata Naturii. Nici macar intr-o tara in care a arunca gunoiul pe jos a devenit norma nu este acceptabil ca oamenii sa inchida ochii la cancerul naturii.

Vezi mai multe detalii
Discuţiile 1 - 7 din 7 discuţii
  pagina urmatoarepagina urmatoare pagina anterioara Pagina din 1 pagina urmatoare ultima paginaultima pagina
Kira Kiralina - 04 sep 2013, 15:19 (post nou)
Raspuns solutie
Ce fel de viitor va avea Rosia Montana daca proiectul RMGC de exploatare a minereurilor aurifere cu cianura va fi realizat? In 16 ani se scoate tot aurul, exploatarea se incheie si canadienii pleaca. Ce ramane? Uitati ce spune dl. prof. univ. dr. Gheorghe Manea (inginer economist care a lucrat în ultimii 30 în domenul cercetarii in cadrul Academiei Romane) in studiul “ROSIA MONTANA CU SI FARA CIANURA". Citez: “- suprafaţa de teren neproductiv creşte de la 5% în prezent, la 64,4%; - suprafaţa fâneţelor va scădea, de la 66% la 29%; - pădurile îşi vor reduce suprafaţa , de la 17,7% la 5,6%; - zonele carstice vor creşte ca suprafaţă, de la 12% la 64,3%; - vor fi emisii permanente de acid cianhidric la suprafaţa iazului de decantare (vol.18 din Studiul de impact, pag.20); - haldele de steril pot duce la acidente grave. Numai la Cornic, volumul haldei are 46,6 mil t steril; - în cazul avarierei barajului iazului de decantare, se pot deversa în aval, 12.000 kg cianuri, 7,8 – 37,7 mil mc şlam cu conţinut de metale grele) şi apă interstiţială în volum de 3,8-11,7 mii mc; - în fiecare an, 1-2% din apa din iazul de decantare se pierde ca infiltraţii prin baraj, sau cca 400 mc/zi, apă ce trebuie tratată pentru neutralizare şi ulterior pentru a putea fi descărcat în efluenţii naturali din zonă. - o parte din populaţie a fost relocată (în Alba Iulia, de pildă) iar habitatul populaţiei rămase a fost schimbat profund. În opinia autorilor prezentului material, pericolul ce-l prezintă conţinutul iazului de decantare pentru mediul înconjurător depăşeşte efectul cumulat al explozilor mai multor bombe atomice. În acest ultim caz, efectele sunt numai locale, iar viaţa poate fi reluată după câţiva zeci de ani (a se vedea cazul Hiroshima şi Nagasaki). În cazul Roşia Montana, spargerea barajului iazului de decantare (s-au înregistrat 13 asemenea dezastre în ultimii 10 ani în practica mondială) extinde efectele la o arie geografică foarte largă, cu mari implicaţii transfrontaliere. Substanţele chimice deversate în albiile râurilor Mureş, Tisa, fluviului Dunărea şi poate, cu incidenţă şi cu Marea Neagră, vor persista pe termen lung şi foarte lung, cu efecte grave asupra calităţii apei, acvafaunei, habitatelor păsărilor, sănătăţii oamenilor, sistemelor de irigaţii etc. În acest context, expresia folosită de firma investitoare de dezvoltare durabilă a comunităţii este ori produsul ignoranţei, neînţelegerii semnificaţiei termenilor folosiţi, ori dovadă de cinism a unor oameni obsedaţi numai de profit, sau de dispreţ pentru decidenţii şi locuitorii unei ţări sărace şi corupte." Am incheiat citatul. Si, daca mai aveti nevoie si de alte argumente, cititi studiul integral atasat mai jos, asa cum a fost publicat la Logheaza-te sa vezi acest link
Fisiere atasate
Raspunde
Yama Cri - 04 sep 2013, 18:28 (post nou)
Raspuns solutie
Bine facem daca ignoram pe acesti incompetenti care nici nu stiu unde este Rosia Montana. (0% din localnici vor exploatarea activa. Restul sunt usor de dovedit ca sunt interesari personal sa nu se dezvolte zona. Unii sunt platiti de cei care vor ca Romania sa nu se dzvolte asa cum ii permit resursele. Credeti ca Ungaria vrea ca Romania sa fie asa cum era pe timpul comunistilor mult mai tare industrial wsi economic? Categoric nu. Verificati ce pregatire au cei care sunt impotriva. Vedeti cati Academicieni si ingineri din domeniul mineritului nu vor sa functioneze expoatarea..!!!! Cei cu gura mare nu sunt deloc scoliti in domeniu sau sunt fara pregatire de specialitate. Demonstrantii sunt manipulati sau sunt cei care folosesc pretextul ca sa se manifeste indiferent pt ce. Mergeti in piata si vorbiti cu demonstrantii si vedeti dara stiu ce vor. Veti fdi uimiti ca vorbesc.. doar VORBE.. fara pic de argumente.
Yama Cri
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Vasile Dache - 05 sep 2013, 07:05 (post nou)
Raspuns solutie
Bati campii - cri (de la greiere) Unde ai vazut tu dezvoltare economica dupa vanzarea celorlalte resurse ?
Vasile Dache
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Vasile Dache - 04 sep 2013, 18:29 (post nou)
Raspuns solutie
O tara cu foarte multi ignoranti, chiori si surzi , condusa de niste nemernici tradatori de neam si patrie ! asta suntem . Cer demisia presedintelui si aguvernului ! Cer inchiderea imediata si pentru totdeauna a tuturor discutiilor pe tema exploatarii la Rosia Montana si oriunde in Romania, a minereurilor de orice fel prin metode poluante si periculoase .
Vasile Dache
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Fülöp Francisc - 04 sep 2013, 20:22 (post nou)
Raspuns solutie
Nu-i rau ca demonstreaza lumea, e bine ca-si spune omu' parerea in public si nu numai in dormitor. Poate ca e rau cu exploatarea, chiar nu stiu, e posibil, dar unde erau cei de la miting (sunt un fel de ecologisti sau ceva, au biciclete, dau in asfalt cu petu'...mi se pare ca e chic sa tii cu natura...) cand s-au taiat (si se taie in continuare) padurile din TOATA tara? pai cu padurea nu se pune? 366 mii de hectare s-au taiat ILEGAL!!!. Pana acum! Pai asta e adevarat dezastru! Hm? vezi: Logheaza-te sa vezi acest link P.S. sunt convins ca astia de sus vor da drumul la exploatare cu sau fara taraboiul tinerilor biciclisti ce dau cu petu' in asfaltul tarii. problema cea mai mare dupa parerea mea nu e ca o sa fie poluare mare, ca o sa fuga ca smintitii toti turistii de la Rosia Montana, etc, etc, problema e urmatoarea: banii, aia putini, multi, nu o sa-i vedem in progresul tarisoarei, ci isi mai cumpara cativa puhavi, niscai avioane, ceva iahturi, viloaie mai inalte, bineinteles noutati ca alea care le au s-au cam invechit, si nu e bine, da rau la pitipoanca, sta mititica imbufnata toata ziua, trebuie musai inveselita cu ceva nou...
Raspunde
Vigilante - 05 sep 2013, 00:36 (post nou)
Raspuns solutie
AM vazut in seara asta , pe NasulTV un documentar , FACUT DE AMERICANI despre dezastrul ecologic facut de exploatarea gazelor de sist prin fracturarea hidraulica in toata America.... SUNT PUR SI SIMPLU SOCAT !!! Pe linga consecintele pe care le implica extragerea gazelor de sist asupra mediului, catastrofa probabila de la Rosia Montana mi se pare deja minora .... Cred ca politicienii nostri nu sunt sanatosi la cap daca dau unda verde acestui tip de extractie ! Un lucru e clar ... daca nu iesim cu totii in strada sa oprim toata nebunia asta cu gazele si cu cianura, in 20 de ani toata tara va fi un dezastru ecologic iar nivelul nostru de trai nu va fi cu nimic mai bun ! Am iesit in strada in 21 decembrie 89 ca sa- l dam jos pe Ceausescu si...nu credeam ca o sa ajung sa spun asta vreodata.....decit nebunia de acum, mai buna era nebunia de atunci... Cred ca suntem blestemati.... si nici sperante nu mai sunt..... populatia ramasa in tara e mult prea indobitocita de televiziunile vindute ca sa inteleaga ce i se intimpla si sa reactioneze...
Raspunde
Nicusor - 08 sep 2013, 19:02 (post nou)
Raspuns solutie
Nu sunt de acord cu exploatarea de la Rosia Montana,poate economia locala va simti un impuls,dar cu ce costuri? Costurile sunt pe termen lung.Este adevarat case defriseaza padurile ,,la greu" si nu cred ca din aceasta ,,poveste" se vor reimpaduri colinele noastre. Sunt convins ca proiectul nu va fi oprit. SE VINDE TOT! Sa aveti o zi buna!
Nicusor
Utilizator neinregistrat
Raspunde
SustainabilityGeek - 08 sep 2013, 19:04 (post nou)
Raspuns solutie
Nu e o problema de ecologism ci de dezvoltare durabila. Ceva nu tine in picioare la acest proiect, si nu e problema de mediu (nu ca ea in sine n-ar fi importanta) sau cea sociala. Aici problema majora este lipsa de etica atat in guvernanta corporatiei respective cat si in cea a tarii. O totala lispa de etica care va avea consecinte f grave asupra celor care sunt implicati in ea, chiar daca ei se cred feriti sub aripile ocrotitoare ale celor care ii sprijina acum. You live by the gun, you die by the gun.
SustainabilityGeek
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Porneste o discutie noua
Răspunsuri soluţie
→ din toate forumurile
Masina de spalat DAEWOO Nano Silver DWF 750 MPS
Va salut dle Ghita. Ma uitam pe acest forum ca sunt aproape 2 ani de la prima problema pe ...
Covoare antiderapante exterior
Va rugam sa consultati link-urile atasate acestui post
electricitate
Posibilitatile sunt; 1. Siguranta arsa in tablou. 2. Fir ars in tablou la iesire din...
Masina de spalat INDESIT nu porneste
Cel mai probabil s-au terminat carbunii la motor.
Stoparea umezelii ascensionale cu Dryzone la Cetatea Fagarasului c&a construct - DRYZONE
Buna ziua Daca zidul este suprateran nu necesita tratamente suplimentare.Se va usca in...
vezi toate răspunsurile soluţie
Cei mai activi utilizatori
 Amro
Amro
8 posturi in ultima luna
 
jardenbrown70
4 posturi in ultima luna
 
Krmen Popa
2 posturi in ultima luna
 
Casaanke
2 posturi in ultima luna
 
Bojor Georgel
2 posturi in ultima luna
 
Marilo
1 post in ultima luna
 
Maria Cretu
1 post in ultima luna
 
Boby Bogdy
1 post in ultima luna
 
Nicusor Turda
1 post in ultima luna
 
Thot Mc
1 post in ultima luna
 GHITA
GHITA
1 post in ultima luna
 
Loghin
1 post in ultima luna