Pamant Primordial (First Earth), un manifest pentru constructiile ecologice

Si daca arhitectura, de fapt, a dus pana la urma, cu toate intentiile sale bune si cu toate descoperirile sale, la un mod gresit de viata? E doar o ipoteza? Ba chiar un semnal de alarma, de la care pornesc realizatorii filmului First Earth pentru a aduce la lumina idei noi si o perspectiva aparte asupra constructiilor, rareori vazute din acest punct de vedere. Niste adevaruri interesante, pe care multi nu suntem pregatiti sa le vedem, dar a caror acceptare ar putea duce la intelegerea ecosistemului din care ar trebui sa faca parte si constructiile pe care le ridicam. Un manifest ecologic, economic si chiar de natura spirituala, acest film combate si releva mult mai multe decat un simplu articol, asa ca i-am facut loc in saptamana aceasta pe pagina dezbaterilor editoriale.

Vezi mai multe detalii
Discuţiile 1 - 3 din 3 discuţii
  pagina urmatoarepagina urmatoare pagina anterioara Pagina din 1 pagina urmatoare ultima paginaultima pagina
Octavian Ungureanu - 29 ian 2013, 17:20 (post nou)
Raspuns solutie
Arhitectu ala destept care a zis ca forma urmeaza functiunii are in contiunare dreptate. Nu arhitectura creeaza un mod de viata, ci modul de viata este ilustrat in arhitectura. Functiunea creeaza forma! Chiar daca noua, arhitectilor, ne place sa credem ca proiectul nostru schimba lumea, el nu face decat sa ofere o solutie locala unei probleme locale. Viata idilica in casuta de pamant este atragatoare pana in momentul in care locatarii sai au nevoie de un spital ultramodern si de medicamente costisitoare, copiii de o institutie de invatamant performanta si asa mai departe. Viata de pana acum cateva sute de ani depindea foarte mult de norocul fiecaruia de a fi sanatos, de nivelul precipitatiilor, de traseele lacustelor sau de zonele in care sobolanii raspandeau ciuma. Lumea dezvoltata sau in curs de dezvoltare a sacrificat mare parte din acel contact direct si "sustenabil" cu natura pentru o serie de servicii si inlesniri pe care numai revolutia industriala si (sa zicem) postmoderna le pot oferi cel putin pana acum). Aceste societati se sprijina tot mai mult pe multitudinea de servicii pe care o parte importanta a societatii le ofera, pe diviziunea muncii, pe educatie. In bordeiele din Muzeul Satului nu au trait neurochirurgi, oncologi si profesori de literatura comparata. Abordarea filmului este in regula ca exercitiu practic si poate si arhitectural, dar nu ofera raspunsuri adecvate standardelor de viata actuala. O asemenea locuire este sustenabila in conditiile in care speranta de viata (din Evul Mediu) este de 40 de ani, seniorii septagenari sau octogenari trebuie ajutati sa-si intretina casutele de pamant. Lipsa de compromis este legata poate de arhitectura, in rest este un compromis total.
Raspunde
nora - 31 ian 2013, 09:54 (post nou)
Raspuns solutie
@Octavian Ungureanu Locuintele in care locuim acum, in care aerul este mai toxic de multe ori decat pe un bulevard bucurestean, datorita substantelor inodore, incolore din mobilier, covoare, produse chimice de curatat,etc, ne 'ajuta' sa fim dependenti de spitalele si de farmaciile mentionate de d-voastra. Numarul farmaciilor din orasele noastre si dependenta populatiei de produsele chimice pe care le vand acestea este,presupun, legat de calitatea sanatatii populatiei, care traieste in 'confort' maxim, in locuinte energivore. Este dificil sa ne schimbam modul de viata, dar primul pas este Constientizarea situatiei in care ne aflam! Succes in proiectarea Sustenabila!
nora
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Octavian Ungureanu - 31 ian 2013, 17:04 (post nou)
Raspuns solutie
Ideea este ca nu trebuie exagerat cu grija nici intr-un sens, nici in celalalt. Fata de societatile medievale (cu case din pamant) traim totusi cu circa 30 de ani mai mult, in pofida aerului de care Dvs. spuneti ca este mai toxic....
Raspunde
adrian - 05 feb 2013, 14:12 (post nou)
Raspuns solutie
obiectul de arhitectura trebuie sa fie un echilibru intre functiune si forma (volume) tinand cont de context, prescriptii urbanistice , tema data sau impreuna formulata ( beneficiar + proiectant ). Apoi urmeaza , conceptul si .........un drum lung care are la sfarsit sau pe parcurs un numar neprecizat de avize............... si un numar nestiut de dialoguri co ... oamenii din administratie . Unii care sunt paraleli cu ce trebuie sa faca acolo . Asa ca putem visa , cere si pretinde . Rar se va gasi o lucrare care sa intruneasca calitati de durabilitate , plastica si functionalitate . Rar
adrian
Utilizator neinregistrat
Raspunde
nora - 05 feb 2013, 15:15 (post nou)
Raspuns solutie
Sper ca gandirea in spiritul dezvoltarii durabile nu este blocata de " numarul neprecizat de avize ............... si un numar nestiut de dialoguri cu ... oamenii din administratie . Unii care sunt paraleli cu ce trebuie sa faca acolo ".... Acest film, alaturile de zecile de mii de articole, filme, pe aceasta tema, ar trebui sa fie un semnal de alarma, nu doar pentru arhitecti, ci pentru oricine!
nora
Utilizator neinregistrat
Raspunde
adrian - 06 feb 2013, 09:17 (post nou)
Raspuns solutie
Suntem ca doi prieteni care discuta ceva important si ajung la o concluzie. Vor sa o trimita celor ce trebuie sa o primeasca, si .... cei doi prieteni ( din pacate ) constata ca nu au cui . Nimeni nu aude , nimeni nu este interesat. Suntem inca pe o panta descendenta. In majoritatea domeniilor. Pana cand ?
adrian
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Marian - 06 feb 2013, 10:55 (post nou)
Raspuns solutie
Pana cand materialele ce sunt puse la dispozitia arhitectului vor deveni"eco" dar vor intruni conditiile tehnice ale celor "noneco". Nu sunt nici arhitect ,nici constructor si pana acum eram incantat de proiectele "eco" si interesat de lucrarile institutului german ce se ocupa cu studiul caselor din pamant. Pana acum fiindca, acum am experienta a 10 luni de locuit intr-o casa de pamant iar proiectul "eco" al viitoarei case a zburat de mult pe fereastra. Deci nu sunteti singuri si nu va aude nimeni. Cineva va urmareste din padure...
Marian
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Cibuc - 30 ian 2013, 10:47 (post nou)
Raspuns solutie
Acesta va fi intotdeauna un subiect delicat, are dreptate dl Ungureanu. Pana la urma arhitectura este una dintre cele mai nobile ocupatii, la fel ca si medicina. Orice lucru de pe lumea asta nu este fundamental rau sau bun. Si orice stiinta poate fi pusa in slujba binelui sau in slujba raului. Asa cum farmacia a salvat milioane de vieti sau, dupa caz, a pus mana pe banii multor amarati... dar nu o poti considera rea deloc. Mi-a placut mie odata un citat care suna ceva de genul: nu poti acuza pumnalul sau stanca pentru o crima, vinovata este mana care tine pumnalul sau impinge omul de pe stanca. Da, interesant, de acord, dar e doar o latura a cercetarilor care se fac acum pentru a gasi solutii mai ecologice, nepoluante, cu economii de resurse etc in constructii. Dar locuintele propuse sunt si confortabile, calduroase, fara sa ne intoarca in preistorie.
Cibuc
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Octavian Ungureanu - 31 ian 2013, 17:15 (post nou)
Raspuns solutie
Poate ca nu am ales cel mai bun exemplu, cel legat de medicina, dar practic orice tip de serviciu tipic oraselor moderne si care nu ni se pare important poate fi virtual imposibil de asigurat intr-o lume a satelor cu casute de pamant. Teoretic putem inlocui si sistemele parlamentare cu sfatul batranilor, iar litigiile sa se rezolve in fata batranilor. Teoriile foarte verzi vor case de pamant, dar panouri fotovoltaice. Unde s-ar produce panourile fotovoltaice? Dar turbinele eoliene? In general multi activisti pornesc de la estimarea unui consum similar cu cel nord american in tarile aflate acum in curs de dezvoltare, cum ar fi India, China, dar si est-europenii, sau tarile africane. Poate ca solutia ar fi taxarea foarte puternica a consumului de energie, un sistem prin care in loc de taxe si impozite directe sa fie atat de mult taxat consumul energetic, incat practic cumparand benzina platesti salariul profesorilor de la scoala propriilor copii. In astfel de conditii, absolut toti agentii economici si virtual fiecare cetatean ar cauta solutii sa faca economii cat mai mari la energie. Solutiile sunt cel mai adesea politice. In momentul de fata este mai ieftin totusi sa "ardem gazul" decat sa ne montam pompe de caldura.
Raspunde
Catalin - 04 feb 2013, 10:55 (post nou)
Raspuns solutie
sint la inceput niste cifre triste tare! 40%? va dati seama?! partea proasta e ca in fiecare an cresc preturile la curent electric, la gaze, lemne, orice... doar uitati-va in urma in ultimii zece ani, ca omenirea a platit pe ele o gramada de bani! o gramada si tot a intrat in criza si tot e o lipsa care parca se face ca un bulgare! ce se intampla?! unde se duce totul? undeva tot ce facem e foarte gresit, ne furam caciula singuri, asta e clar! si ne mai si pacalim singuri ca e totul bine.
Catalin
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Porneste o discutie noua
Răspunsuri soluţie
→ din toate forumurile
Masina de spalat DAEWOO Nano Silver DWF 750 MPS
Va salut dle Ghita. Ma uitam pe acest forum ca sunt aproape 2 ani de la prima problema pe ...
Covoare antiderapante exterior
Va rugam sa consultati link-urile atasate acestui post
electricitate
Posibilitatile sunt; 1. Siguranta arsa in tablou. 2. Fir ars in tablou la iesire din...
Masina de spalat INDESIT nu porneste
Cel mai probabil s-au terminat carbunii la motor.
Stoparea umezelii ascensionale cu Dryzone la Cetatea Fagarasului c&a construct - DRYZONE
Buna ziua Daca zidul este suprateran nu necesita tratamente suplimentare.Se va usca in...
vezi toate răspunsurile soluţie
Cei mai activi utilizatori
 
kavindandev
10 posturi in ultima luna
 Amro
Amro
5 posturi in ultima luna
 
jardenbrown70
4 posturi in ultima luna
 
Jacob Ielts
4 posturi in ultima luna
 
Casaanke
2 posturi in ultima luna
 
Bojor Georgel
2 posturi in ultima luna
 
Adia Anca Raita
2 posturi in ultima luna
 
Krmen Popa
1 post in ultima luna
 
Maria Cretu
1 post in ultima luna
 
Boby Bogdy
1 post in ultima luna
 
Nicusor Turda
1 post in ultima luna
 
Thot Mc
1 post in ultima luna