Ioana V.

Membru din: 25-09-2012   |   Nivel: ★★★

    27 posturi

     1 - 27 din 27 de posturi
    Scris la data: 26 Apr 2013, 14:14
    Am vazut saptamana trecuta, in piata Obor, seminte de GAZON PITIC. Vindea un taran, la kilogram - 15 lei. L-am intrebat ce inseamna gazon pitic si mi-a spus ca e iarba care nu creste inalta. Aveti idee, e reala faza asta cu iarba care ramane mica? Sau e doar un siretlic? Eu nu am vazut pana acum iarba care sa nu creasca inalta daca are conditii optime!
    Scris la data: 26 Apr 2013, 14:02
    In zonele cu 6 luni de iarna pe an rezista foarte greu. Din tot ce-am citit, se recomanda plantarea in zone mai ferite de ierni foarte grele si lungi.
    Scris la data: 26 Apr 2013, 13:58
    Daca sunt plantate la umbra, narcisele infloresc greu. De asemenea, daca atunci cand le-ai plantat bulbii erau micuti, narcisele nu-ti vor inflori pana cand bulbii nu ajung la dimensiunea necesara pentru a face flori. Va trebui sa mai astepti pana cand bulbii cresc suficient ca sa devina floriferi. Lasa-i in pamant, uda plantele si asteapta ca peste cativa ani, cand vor fi crescut, sa inceapa sa faca si flori. Succes!
    Scris la data: 26 Apr 2013, 13:53
    Dupa mai multe veri de gradinarit pe balcon, fac prima mea incercare "agricola" adevarata. In gradina de la tara am plantat cativa capsuni... Acum 3 saptamani am cumparat de la piata 10 rasaduri, le-am plantat si din cate am vazut s-au si prins toate. Cand le-am plantat, le-am curatat de uscaturi si le-am udat bine, iar in cateva zile am observat ca incepusera sa creasca noi frunzulite. Acum au inceput sa infloreasca si arata ca in pozele atasate. Am pus pe pamant, la baza capsunilor, iarba uscata, cum am citit pe internet ca tebuie facut ca sa se protejeze viitoarele fructe de contactul direct cu solul (cred ca va trebui sa mai pun, nu mi se pare suficient). Pana aici m-am descurcat... dar as vrea sa va rog, daca are cineva experienta cu cultivarea capsunilor... sfatuiti-ma cum trebuie sa-i ingrijesc in continuare? Cat de des trebuie udati? Ce alte lucrari de intretinere mai trebuie efectuate si cand? Multumesc!
    Fisiere atasate
    Scris la data: 19 Mar 2013, 19:17
    Cu mandrie va anunt ca am obtinut prima mea victorie in gradina de pe balcon pe anul acesta: MI-AU INFLORIT NARCISELE!!! Uitati ce frumoase sunt, dragutele de ele!
    Fisiere atasate
    Scris la data: 19 Mar 2013, 19:10
    Multumesc, Cleo! Da, trandafirii erau parfumati, discret, dar evident parfumati. Regina noptii am avut anul trecut si pot sa-ti spun ca intr-adevar miroase minunat, mai ales in noptile de vara, cand florile se deschid larg. Bineinteles, am sa pun si anul asta (am seminte recoltate din productia proprie). Iasomie n-am incercat dar mi se pare o idee buna, incep sa ma documentez chiar acum. Alte idei?
    Scris la data: 13 Mar 2013, 13:33
    Si, in acelasi spirit, sa va mai impartasesc ceva: anul trecut incercat si o "micro-cultura" de rosii cherry pe balcon. Intr-un ghiveci dedicat exclusiv leguminoaselor, in care nu am pus nici un fel de ingrasamant chimic. Am avut 2 fire (rasaduri) de rosii cumparate de la piata, busuioc si menta. Din cele 2 rasaduri, doar unul a facut flori (vreo 7-8). Din cele 7-8 flori, mi-au iesit ... 2 rosii. Evident, nici nu le-am "recoltat", le-am lasat asa, pe tulpina, si m-am uitat la ele cu drag luni de zile, pana toamna tarziu, cand s-au uscat plantele cu totul. Le-am facut si poze - primele rosioare crescute de mine cu mana mea. Chestie de portofoliu, deh!
    Fisiere atasate
    Scris la data: 13 Mar 2013, 12:47
    Continui sa ma laud si mai atasez cateva poze:
    Fisiere atasate
    Scris la data: 13 Mar 2013, 12:46
    Pentru ca e martie si pentru ca ghivecele mele de pe balcon au inceput sa se dezmorteasca, va anunt ca am inceput "lucrarile" de pregatire de primavara. Am curatat frumos toate ghivecele de uscaturi, am sapat (putintel - de, in ghiveci e mai usor) pamantul, am aerisit bulbii ramasi de anul trecut, am fertilizat, am udat. Si acum astept sa vad cum isi iau plantutele avant. Si, intre timp, imi fac planuri cu ce anume sa mai plantez anul acesta. Asadar, intrebarea mea ar fi: ce flori m-ati sfatui sa mai incerc in mica mea gradina de pe balcon? Anul trecut am avut irisi si crini portocalii (de la acestia am bulbii), condurul doamnei si regina noptii (de la care am recoltata seminte asta-toamna si deci acum am cu ce porni), trandafiri (care au supravietuit iernii si acum au inceput sa infrunzeasca din nou), barba imparatului si fasole decorativa. Asta pe langa vrejurile de vita canadiana, care acum incep din nou sa inmugureasca. Imi puteti sugera asadar cateva alte plante cu flori pe care as putea sa le incerc? M-ar interesa niste plante nepretentioase, dar care sa faca flori multe si, foarte important, sa reziste bine la soare (ghivecele mele stau in plin soare toata ziua). Multumesc si, ca sa ma laud, adaug si cateva poze cu reusita mea de anul trecut, pe care anul acesta vreau s-o intrec!
    Fisiere atasate
    Scris la data: 13 Mar 2013, 12:08
    Piata Universitatii in anul 1958. Au trecut de atunci 55 de ani. Va invit sa treceti si in zilele astea pe acolo sa vedeti cum e. Apoi poate reveniti aici cu niste impresii, sa continuam discutia inceputa cand primaria a inaugurat cu tam-tam noua realizare. Acum, ca au trecut cateva luni bune de la inaugurare si am avut timp sa vedem cum "functioneaza" noul spatiu urban pe care ni l-a daruit primaria, poate reusim mai bine sa intelegem in ce masura acesta corespunde (sau nu) nevoilor comunitatii. Adica nevoilor noastre. Ce parere aveti?
    Fisiere atasate
    Scris la data: 26 Feb 2013, 23:06
    Multumesc foarte mult pentru raspuns!
    Scris la data: 26 Feb 2013, 17:06
    Bineinteles, tuns o data - de doua ori pe an este absolut rezonabil. Eu nu vreau doar sa ajung in situatia de a fi nevoita sa-l tund o data la doua saptamani. Intr-adevar, cred ca am sa raman la ideea cu trifoiul alb. Si troscot-ul este o idee buna, dar din cate am inteles nu exista samanta de troscot de vanzare, singura sansa e sa aduni singur de pe santuri. Inca n-am apucat sa studiez varianta cu cimbrisorul, enuntata mai sus de Nicole, dar o sa ma documentez si revin cu o concluzie. Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Daca mai are si altcineva vreo idee, e binevenita.
    Scris la data: 26 Feb 2013, 16:58
    Multumesc frumos, Galina, pentru sfaturi. Problema mea cu gazonul, sau mai bine spus cu gazonul compus din iarba, e ca nu prea exista (sau nu gasesc eu) iarba care sa nu creasca mare. Din cate am citit si experimentat, iarba creste pana la brau daca nu o tunzi. In plus, din tot ce am studiat pana acum despre problema gazonului, mi-am dat seama ca in mod real trebuie ingrijit foarte atent daca vrei sa-l ai verde si proaspat: trebuie tuns regulat, trebuie udat cu sfintenie. Acum sunt aproape convinsa ca nu exista "gazon nepretentios", cum spui (daca tu ai altfel de informatii, te rog explica-mi). Se pare ca totusi clima de la noi nu este favorabila pentru un gazon "englezesc". Am auzit (si cunosc) foarte multi oameni care, fiind plecati in vacanta sau cu treaba, au omis sa ude gazonul una - doua saptamani si acesta s-a uscat iremediabil (se intampla vara, la 40 de grade in timpul zilei). Eu tocmai de aceasta situatie as vrea sa ma feresc. Nu ma intereseaza neaparat sa obtin un gazon perfect, ci doar ca pamantul din curte sa fie acoperit de un "covoras" vegetal de plante scunde, rezistente la caldura si soare, nepretentioase la udat, care sa reziste la o uzura medie (unu-doi caini care alearga prin curte cateva ore pe zi, circulatia oamenilor, lucruri de genul acesta) si care sa nu trebuiasca udat zilnic.
    Scris la data: 14 Feb 2013, 15:52
    Foarte interesanta idee, totusi nu cred ca se potriveste in cazul meu. Terenul pe care vreau sa-l inverzesc este in Baragan, sta toata vara in plin soare, fara alta umbrire decat cativa copacei si, din ce stiu eu despre muschi, nu cred ca ar reusi sa supravietuiasca foarte mult in aceste conditii. Undeva la munte insa cred ca s-ar putea aplica si ar fi superb.
    Scris la data: 14 Feb 2013, 15:49
    Troscotul este o idee interesanta, multumesc Vero! O s-o studiez mai atent. Stii cumva daca se gasesc seminte de troscot de vanzare? La tarani in piata sau prin magazine? Eu pana acum m-am gandit la trifoi pitic, dar inca nu m-am hotarat. Tu ce parere ai despre trifoiul pitic?
    Scris la data: 13 Feb 2013, 15:50
    Imi poate spune cineva cu ce se poate inlocui gazonul? Ce altceva as putea pune intr-o curte astfel incat sa obtin un covor verde pe care sa nu fiu nevoita sa-l tund periodic? Mi-ar fi utile niste sugestii de plante (mici, care nu cresc inalte) utilizate ca inlocuitori de gazon. Si, eventual, de unde se pot procura semninte. Multumesc.
    Scris la data: 19 Nov 2012, 13:19
    Pentru mine este evident, inca din titlu, ca subiectul articolului nu este parcarea subterana in sine, ci ce s-a facut la suprafata, ce a ramas din Piata Universitatii dupa construirea acestei parcari. Asadar, comentariile lui Alex imi par putin off topic. Daca tot vorbiti de politica, de ce sa nu amintim ca primaria capitalei a organizat, cu mare tam tam, un concurs international pentru amenajarea Pietei Universitatii, declarand ca doreste gasirea celei mai bune solutii de transformare a acesteia intr-un SPATIU PUBLIC DEMN DE O CAPITALA EUROPEANA! Ce s-a intamplat apoi cu proiectul castigator? Asa arata varianta propusa de arhitecti? Este actuala piata un spatiu public care sa serveasca comunitatii, asa cum si-au dorit arhitectii si cum isi doresc oamenii? Despre asta vorbim!
    Scris la data: 16 Nov 2012, 13:31
    Şi dacă tot am intrat în această discuţie, am încercat să rememorez cum arăta Piaţa Universităţii înainte de intervenţia de acum. Doar aşa, ca să-mi dau seama ce am avut şi ce am pierdut. M-a ajutat Google. Iată! Obsevaţi că unii copăcei sunt înfloriti?
    Fisiere atasate
    Scris la data: 16 Nov 2012, 13:13
    Pe mine, ceea ce mă şochează şi mă întristează foarte tare este lipsa totală a petelor de verdeaţă! Un spaţiu deschis atât de mare, fără nici o plantă, fără un copac şi un petec de umbră, este ceva absolut... oare cum să-l calific? Nu pot să înţeleg cum s-a ajuns la această amenajare, câtă vreme aici era gândit un spaţiu pietonal, cu rol de piaţă publică (într-adevăr "square", nu "place". Şi nici "market"). Trist!
    Scris la data: 15 Nov 2012, 16:22
    E corect, gazonului ii place solul putin nisipos. Unii specialisti chiar recomanda ca, in cazul terenurilor sarace in nisip, sa se presare, dupa insamantare, un strat subtire de nisip pe suprafata semanata cu gazon.
    Scris la data: 15 Nov 2012, 15:13
    Uite ce sunt, de fapt, capsunii cataratori!
    Scris la data: 15 Nov 2012, 15:07
    Nu, in principiu nu e prea tarziu cata vreme temperatura se mentine peste 0 grade si nu avem zapada. Parerea mea este, insa, ca nu prea are sens sa semanati acum gazonul. Semintele de gazon rasar cam in 10 zile, asa ca cel mai bine ar fi sa le semanati primavara devreme. Nu veti avea foarte mult de asteptat pana veti avea verde de iarba in gradina. Acum, in schimb, ati putea sa realizati operatiunile de pregatire a terenului: curatarea de frunze, pietre, crengi, saparea (la 20-30 cm), eliminarea resturilor de vegetatie si radacini vechi (descoperite la sapare), sfaramarea bulgarilor si maruntirea fina a pamantului, operatiuni pe care le puteti repeta de 2-3 ori pentru a obtine o buna afanare a solului. Aceasta este o etapa obligatorie cu cel putin 2 saptamani inainte de semanarea gazonului, deci daca n-o veti face acum va trebui neaparat s-o faceti in primavara, ceea ce ar intarzia aparitia primelor fire de iarba. Revenind la intrebarea dv, eu nu v-as sfatui sa puneti acum gazonul. Cele bune!
    Scris la data: 19 Oct 2012, 16:27
    Se numeste glicina (sau Wisteria) si da, creste si la noi. De fapt, in Bucuresti parcurile (mai vechi) sunt pline de glicine gigantice, care infloresc abundent primavara - un spectacol!. E o planta rezistenta la ger si iubitoare de lumina, cu flori de culoare mov-violet, grupate in ciorchini. Exista 2 specii: Wisteria sinensis (sau Wistaria sinensis, Wistaria chinensis, Glycine sinensis) care e originara din China si Wisteria floribunda, originara din Japonia. Wisteria sinensis infloreste primavara (mai-iunie), avand o durata a infloririi de aprox. 20 zile. Ciorchinii de flori sunt lungi de pana la 30 cm. Are tulpini rasucite si poate ajunge la inaltimi de pana la 20 metri. Exista si o varietate cu flori albe. Wisteria floribunda infloreste in perioada de primavara-vara (mai-iunie), avand ciorchinii de flori lungi de pana la 50 cm. Poate ajunge la inaltimi de pana la 8 metri.
    Scris la data: 05 Oct 2012, 12:55
    Cu vita canadiana nu e greu deloc. Are nevoie de udare medie (deci nu trebuie sa stai in fiecare zi cu stropitoarea pe ea), de lumina si de un ghiveci cu pamant bun, in care sa se poata dezvolta. Eu ti-as recomanda sa folosesti un ghiveci cu circumferina mai mare sau o jardiniera, ca sa aiba loc radacinile sa se dezvolte. Cand planta creste, neaparat are nevoie de sprijin, cel putin la inceput, pana reusesti s-o directionezi catre un suport de care ea se poate agata in mod natural, cu carceii. Pentru ca e o planta cu crestere navalnica, din cand in cand trebuie tunsa, ca sa nu te invadeze. Eu am pe balcon vita canadiana. Am luat acum 2 ani din parc cativa butasi si i-am ingropat in ghivece. Au crescut foarte repede, iar plantele sunt, de la an la an mai viguroase si mai mari. Acum arata asa cum vezi in pozele atasate.
    Fisiere atasate
    Scris la data: 29 Sep 2012, 15:29
    E vorba de “cuscuta" (sau, in limbaj popular, “tortel"), o planta parazita foarte nasoala, pe care agricultorii o cunosc foarte bine, pentru ca poate ajunge sa distruga aproape in totalitate anumite culturi. Se inmulteste foarte repede, prin semintele care isi pastreaza puterea de a germina ani in sir (6-8 ani in sol, 12-25 ani in depozite) sau prin fragmente de tulpina. Firele de cuscuta pot atinge lungimi de 5 metri, avand o viteza de dezvoltare fantastica. In perioadele bune, cresc chiar si cu 8-10 cm in 24 de ore! Iti dai seama ca in acest fel ajung rapid sa-si sufoce gazda! Cand isi gasesc o gazda, lastarii de cuscuta se incolacesc pe aceasta si dezvolta haustori - un fel de ventuze cu care se fixeaza pe planta gazda si prin care se alimenteaza absorbind hrana de la planta gazda. Dupa ce reuseste sa se fixeze pe o gazda, legatura cu solul se usuca complet, iar cuscuta ramane sa traiasca hranindu-se exclusiv cu ce suge de la gazda. De asta nu ai vazut nici o radacina, cuscuta ta e deja bine dezvoltata. Din pacate, foarte multe solutii nu prea sunt. Daca cumva cuscuta ta a facut deja flori si seminte, singura varianta este sa scoti busuiocul cu totul si sa-l distrugi. De asemenea, ti-as recomanda sa arunci si stratul superior de pamant din ghiveci, in caz ca deja au picat acolo seminte, ca sa nu risti sa apara din nou, daca plantezi altceva in acel ghiveci. Daca cuscuta nu a inflorit inca, poti incerca sa cureti cat mai bine busuiocul, eventual chiar taind cu totul tulpinile de care parazitul deja s-a lipit. Apoi urmaresti sa vezi ce se intampla, daca apare din nou sau nu. Atentie cand cureti busuiocul, orice bucatica de cuscuta rupta si uitata in ghiveci iti poate face surpriza sa creasca la loc ! Ar mai fi niste erbicide care s-ar putea folosi in combaterea cuscutei, dar nu-ti recomand, fiind vorba de busuioc pe care probabil din cand in cand vei mai vrea sa-l presari in salata. Sper sa-ti fie cu folos !
    Scris la data: 28 Sep 2012, 16:31
    Theo, depinde daca trandafirii pe care-i ai tu sunt trandafiri de florarie sau trandafiri de gradina. Eu pot sa-ti spun din experienta mea: eu am trandafiri plantati in ghiveci pe balcon, dar sunt niste ghivece foarte mari, iar trandafirii sunt din cei de gradina, cumparati de la un taran, sub forma de butas. Ii tratez ca pe niste plante de gradina. Asta-iarna chiar au stat mai multe saptamani ingropati in zapada, cu tot cu ghiveci, ca am avut zapada de 1 metru pe balcon si n-am putut s-o curat toata. Si la fel si celelalte plante din ghivece. Trandafirii ii am de 2 ani si pana acum au supravietuit in fiecare iarna iar primavara au luat-o din nou din loc, cu mugurasi, frunzulite si flori. Si uite cum mi-au inflorit! Dar bineinteles, daca tu ai trandafiri cumparati de la florarie, cred ca le trebuie un alt tratament.
    Fisiere atasate
    Scris la data: 25 Sep 2012, 15:38
    Dar de asta ce spuneti? Se numeste "Crooked House" (casa stramba, casa cotita?) si se gaseste in localitatea Sopot din Polonia. Opera destul de recenta (2003 - 2004) a unui arhitect care a spus ca a fost inspirat de ilustratiile din cartile cu povesti si de proiectele lui Antonio Gaudi. Acum serios, sa te gandesti la Gaudi si sa faci asa ceva!!?!
    Fisiere atasate
     1 - 27 din 27 de posturi
    Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
    Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

    Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

    Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

    Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.