Termoizolarea cu vata de sticla a unui acoperis cu panta

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la 24.11.2011

Termoizolarea cu vata de sticla a unui acoperis cu panta

Termoizolarea cu 

vata de sticla a unui acoperis cu panta

Introducere

Cei mai multi dintre noi au inteles pana acum ca este necesar sa termoizolam elementele de constructie care se afla in contact cu exteriorul. In general, termoizolarea acoperisurilor este o operatiune care cere o atentie aparte, datorita faptului ca materialul termoizolant va influenta direct microclimatul interior al mansardei sau al podului.

Pe langa aceasta mai apare influenta puntilor termice (locurile in care nu exista sau nu s-a pus suficient material termoizolant) si bineinteles

consumul, respectiv pierderile de material.
Modul de montaj difera de la un material la altul, respectarea acestuia fiind necesara pentru a obtine rezultatele dorite.

In cele ce urmeaza vom prezenta cateva repere importante care sa va permita sa intelegeti si mai ales sa controlati modul in care se monteaza termoizolatia din vata de sticla la un acoperis cu panta.
 

Etape si explicatii

1
Montarea vatei de sticla in spatiul dintre capriori


Uzual pentru sarpante se folosesc capriori cu dimensiuni cuprinse intre 10x10, ... , 15x15, in functie de deschiderea acoperisului, inclinatia versantilor (panta) dar si de tipul de invelitoare ales.

Grosimea materialului termoizolant:
 • Este recomandat ca acesta sa fie exact cat inaltimea capriorilor sau mai mare cu cel mult un centimetru.

 • In cazul in care nu gasiti produsul termoizolant la grosimea dorita, montajul se poate face si in doua straturi, nu neaparat egale.

 • Nu presati materialul pentru a ajunge « la cota », mai ales in cazul in care nu exista astereala, pentru ca exista pericolul sa obturati spatiul de ventilare (daca exista). Presarea va fi cu siguranta inegala si pot exista schimbari in densitatea materialului, daca intr-o parte se aglomereaza in alta parte va fi mai putin dens.
2
Montarea vatei de sticla la fata capriorilor


Nu evitati montarea acestui strat chiar daca ati ajuns la grosimea nominala (din proiect) a stratului termoizolant. Acesta permite reducerea influentei eventualelor punti termice din dreptul capriorilor.

 • Fie ca se utilizeaza sipci de lemn de 5x5 sau profile de gips-carton, distanta intre acestea trebuie sa fie de maxim 58 cm. Producatorii de vata de sticla au si produse care vin direct modulate la 60 de cm (2 module intr-o rola) sau puteti taia o rola mare in doua pe lungime. In ultimul caz, pentru a va fi mai usor, taiati rola inainte de a o scoate din ambalaj.

 • In cazul in care la interior se monteaza gips-carton, puteti inlocui sipcile de lemn cu profilele metalice pentru montajul acestuia. Obtineti avantajul ca acestea pot ajunge pana la 10 cm latime asta insemnand o izolare mai buna a acoperisului.

3
Montarea foliei bariera impotriva vaporilor


Avand in vedere ca este vorba de o «structura usoara», montarea foliei bariera impotriva vaporilor este obligatorie pentru a nu permite acumularea de vapori in vata de sticla. Aceasta se monteaza numai spre fata calda a termoizolatiei.
In cazul in care utilizati vata de sticla caserata cu folie de aluminiu:
 • Urmariti integritatea acesteia cand deschideti rola
 • Foliile de aluminiu se lipesc intre ele, la imbinari, cu banda adeziva din acelasi material, pentru a crea un strat etans.
 • Lipirea se face fie pe sipca de lemn, fie pe profilul de gips-carton.
In cazul in care vata de sticla nu are caseraj din folie de aluminu se poate folosi o folie de polietilena (PE) intr-un singur strat:
 • Pentru a putea fixa folia pe sipci sau pe profile, se recomanda utilizarea unei benzi de etansare dublu adeziva. Aceasta se monteaza inainte de pozarea foliei.
 • Pozitionarea acesteia se va face din maxim doua in doua sipci sau profile, pe toata lungimea.
 
1
Montarea vatei de sticla in spatiul dintre capriori

 
Indicatii suplimentare

Pentru a evita pierderile de material, taiati rola de vata transversal pe lungimea acesteia. Latimea se calculeaza – distanta intre capriori + 2 cm, pentru a se putea prelua eventualele de formatii ale structurii.

 
2
Montarea vatei de sticla la fata capriorilor

 
Indicatii suplimentare

Grosimea fasiei de vata se calculeaza ca si in cazul de mai sus «inaltimea sipcii + max 1cm»

3
Montarea foliei bariera impotriva vaporilor

 
Indicatii suplimentare

Nu dati gauri in campul finisajului deoarece se poate perfora folia. Acestea se pot da numai in dreptul sipcilor sau profilelor, acolo unde exista banda de etansare. Evitati ruperea foliei bariera impotriva vaporilor, atunci cand se monteaza finisajul de interior. Etansati folia la racordul cu peretii verticali, la coama si la racordul cu ferestrele de mansarda sau cu lucarnele.

Ce se utilizeaza

Nu trebuie sa intelegeti gresit, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu. Pentru montarea vatei de sticla nu sunt necesare masuri sau echipamente suplimentare, altele decat cele utilizate in mod obisnuit.
Este recomandat ca montajul sa se faca in echipe de doi oameni.
Ca echipament se recomanda:
 • Manusi de bumbac
 • Ochelari de protectie
 • Bluza cu maneca lunga
 • Masca de protectie

Pentru un montaj usor se recomanda:
 • Cutter sau un cutit bine ascutit
 • Rigla de lemn de minim 1,20 m
 • Pioneze si sfoara
 
 

Cateva specificatii tehnice

Este bine sa stiti ca se poate folosi atat vata de sticla sub forma de role (saltele) dar si sub forma de placi.

Pentru a evita pierderile de material este recomandat ca intre capriori sa utilizati vata de sticla sub forma de role iar la fata capriorilor spre interior puteti folosi ambele variante.

In mod uzual, pe eticheta fiecarui produs este trecuta si valoarea coeficientului lambda (conductivitatea termica). Cu cat acesta este mai mic, cu atat produsul respectiv este mai bun din punct de vedere al termoizolarii. Valoarea maxima admisa pentru lambda este 0.045 (cu cat este ales un material cu lambda mai mic cu atat este mai bine).

In cazul in care, dupa desfacerea rolei, produsul nu ajunge la grosimea nominala inscrisa pe ambalaj, evitati sa-l utilizati.
 

Sfaturi

   Modul de etansare a foliei bariera impotriva vaporilor
Cum se taie rola de vata
 

Concluzii

Dupa cum vedeti montajul vatei de sticla intr-o structura de acoperis chiar nu reprezinta o problema, acesta se poate face si de catre persoane nespecializate (in sistem do it yourself) cu respectarea unor reguli minime de protectia muncii si cu citirea cu atentie a instructiunilor de montaj ale produselor utilizate.
Urmarind cele descrise mai sus veti evita pierderi mari de material si veti putea obtine un pod sau o mansarda termoizolata eficient
 
Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta:
Ultimele discutii pe acest subiect: Vezi toate discuţiile din forum
Iko - 23 feb 2014, 22:34 (post nou)
Raspuns solutie
As avea nevoie de un sfat in legatura cu o mansarda locuibila care urmeaza sa fie izolata. Am efectuat acoperisul in felul urmator: peste capriori, in scopul rigidizarii OSB-ului de 15mm, am batut leaturi paralele cu stresina cu intervale de 30cm. Deasupra leaturilor am pus OSB-ul, peste care am pus o folie cu difuzie recomandata de firma belgiana producatoare de sindrila bituminoasa ICO. Peste aceasta membrana am montat invelitoarea de sindrila bituminoasa ICO. Tin sa mentionez din necunostinte de cauza si din neinformare de catre vanzator, acoperisul meu nu este ventilat pt. ca nu am montat o folie de difuzie si contra-leaturi peste capriori. Deci nu exista spatiu de ventilare. As vrea sa izolez mansarda si nu stiu ce solutie as putea aplica pt. ca izolatia de vata minerala sa nu fie compromisa de catre condensul care s-ar forma intre astereala de OSB. Cunosc faptul c-ar trebui sa montez intre izoltie si montantii de gipscarton o folie anticondens. Exista insa certitudinea ca nu se vor forma vapori care se pot condensa in izolatie in lipsa spatiului de ventilare. Se pote monta o alta folie cu difuzie intre capriori si astereala de OSB astfel sa obtin un spatiu ventilat? Vreau sa precizez faptul urmator: acoperisul casei este in doua ape. As putea realiza ventilatia cu doua orificii protejate anti-pasari si -insecte realizate in zidaria frontoanelor cladirii?
Raspunde
Dragos Popa - IKO Sales - 24 feb 2014, 10:57 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua, In cazul acoperisurilor cu sindrila bituminoasa (indifierent ca discutam despre o structura simpla astereala sau dubla astereala) ventilatia se poate face doar prin realizarea pe toata suprafata acoperisului a unei camere de ventilatie cu inaltime de cca 5cm, ce permite admisie de aer din zona de streasina (in spatele profilului picurator sau in zona de elemnt intrados) si evacuare de aer cat mai aproape de coama (evacuarea realizata cu ajutorul pieselor de ventilatie). Accesorizarea acoperisului cu folii de difuzie/anticondens si bariere de vapori asociate unei termoizolatii dimensionate conform si aplicate corect asigura premisele confortului in exploatare si cresc durata de viata a constructiei. Ventilarea acoperisului se bazeaza pe fenomenul de tiraj natural ce apare la o diferenta de nivel (admisie / evacuare) de minim 1m. Pentru clarificari va recomand sa consultati detaliile cad puse la dispozitia si pe portalul SPATIUL CONSTRUIT: Logheaza-te sa vezi acest link Din informatiile postate de Dvs nu precizati ce la determinat pe "montator" sa bata leaturile paralele cu streasina si nu perpendicular!!! Ce distanta aveti intre interaxul capriorilor? Proiectul Dvs a avut sau nu detalii de executie? Intre cosoroaba si actuala structura de lemn pe care sa montat invelitoarea exista posibilitatea asigurarii unui orificiu pentru admisie aer? Va rog precizati sectiunea capriorilor pentru a identifica metoda de remediere a neconformitatii. Pentru informatii suplimentare privitoare montajului conform al sindrilelor bituminoase si metodelor de remediere a greselilor de proiectare si executie va recomand sa folositi informatiile de contact disponibile pe portalul spatiul construit. In incheiere inserez cateva aspecte legate de necesitatea ventilarii acoperisurilor, recomandari ce se aplica indiferent de tipul de invelitoare: A. Instalati un sistem de ventilatie echilibrat dimensionat conform particularitatilor constructive. Necesarul de suprafata ventilata NFA se calculeaza functie de panta acoperisului si suprafata termoizolata a tavanului de la ultimul nivel (in cazul Dvs suprafata tavanului viitoarei mansarde!!!). B. Admisia de aer trebuie facuta cat mai aproape de streasina iar evacuarea de aer cat mai aproape de coama. C. Folositi un singur tp de piese de evacuare dispuse pe acoperis la aceeasi cota astfel incat admisia de aer sa fie facuta in zona de streasina si evacuarea in zona de coama. D. Foliile de control vapori trebuie montate conform specificatiilor producatorilor. Daca proiectul Dvs nu include schite de detaliu contactati departamenetel tehnice ale producatorilor pentru clarificari. E. Executia trebuie facuta de personal calificat! Ventilarea conforma a acoperisului asigura eliminarea efectelor climatice (condens al vaporilor de apa din aer si preantampina acumularea de caldura instructura acoperisului) indiferent de sezon sau conditiile climatice ale zonei unde este amplasata constructia. Ventilarea conforma a acoperisului preantampina formarea troienelor de zapada si gheata pe acoperis. Ventilarea conforma a acoperisului prelungeste durata de viata a constructiei, asigura conditiile optime pentru un microclimat sanataos si reduce costurile de exploatare. Cu stima, Dragos Popa - IKO Sales
Raspunde
Ilie Licu - 18 feb 2014, 17:09 (post nou)
Raspuns solutie
Multumesc D-le Sorin. Aveti dreptate pt. ca intradevar etansarea la vata cu folie de AL. este o prb. Atuncea apare alta nelamurire: Ce rol mai are folia de AL.? ptr. ca la diferenta de pret merita intrebat. Sau in ce situatie logica se foloseste vata cu folie de AL si care este rolul acesteia?
Raspunde
george constanza - 18 feb 2014, 19:42 (post nou)
Raspuns solutie
eh, pentru raspunsul asta trebuie sa ne intoarcem la intemeierea Romei, pentru ca atunci cand a fost introdus acest material in Romania, in urma cu aproape 20 ani, s-a considerat ca daca se livreaza direct cu folia de Al lumea va intelege mai bine ca este obligatorie, si nu va mai fi necesar decat sa le etanseze. initial aceasta folie de Al era mai lata decat rola de vata, cu vreo 5-8 cm (era asa-numitul caseraj cu urechi :)) , ceea ce facea etansarea mult mai simpla, prin suprapunerea celor 2 urechi ale saltelelor alaturate. insa in timp scopul initial al solutiei propuse s-a pierdut, din diverse motive, iar materialul a ajuns sa fie folosit la orice: izolatii de conducte, montaj cu folia spre exterior (sa respinga soarele vara), protectie a betonul turnat in exterior, pe timpul iernii!!! etc si multe alte le, de care si noi aflam din cand in cand, cand ne mai vine cate o intrebare nastrushnica pe adresa firmei. revenind, noi incefcam de ani de zile sa corectam aceste legende care circula pe seama vatei cu folie de aluminiu, dar ne lovim de inertia fortei de vanzari primare - agentii de vanzari care intra in contact direct cu clientii, si pentru care e mult mai usor sa vanda ce li se cere decat sa vorbeasca 5 minute despre avantaje si dezavantaje. iar aici intram intr-un alt domeniu, muuult mai complicat si de neinteles, pe care va propun totusi sa nu-l aprofundam pentru ca nu mai terminam niciodata, garantat. asadar, rugamintea noastra este ca, daca sunteti multumit de solutia propusa de noi, sa incercati sa o transmiteti mai departe, cand intalniti pe cineva in aceeasi situatie, sau macar sa-l indrumati catre noi, pentru a evita raspandirea legendelor. multumesc, si succes in continuare! sorin
Raspunde
Ilie Licu - 17 feb 2014, 19:12 (post nou)
Raspuns solutie
In afara de faptul ca astept un raspns, sunt foarte multe lucruri de invatat si daca ne intra bine prin ochi si urechi, nu este complicat. Vointa sa fie.
Raspunde
mariusg - 17 feb 2014, 10:14 (post nou)
Raspuns solutie
Va salut, Am pus casei un acoperis nou (table \ sipci orizontale si verticale\folie anti condens\ scandura\capriori 12x12 cm ) as vrea sa il izolez la interior Intrebarea mea este- trebuie pusa folie anticondens si intre grinzi inainte de a pune vata bazaltica? (am 2 tipuri de vata cumparate -bazaltica de 10 cm placi si rola de 10 cm cu folie de aluminiu) Va Multumesc!
Raspunde
Sorin Pana - 18 feb 2014, 10:48 (post nou)
Raspuns solutie
buna ziua, la un acoperis trebuie montate 2 tipuri de folii: - la exterior (sub tigla) - folie anticondens, foarte permeabila la vapori si impermeabila la apa lichida - la interior (intre izolatie si finisajul interior - gips, lambriu etc) - folie bariera de vapori, complet impermeabila asadar, nu aveti nevoie de folia anticondens intre grinzi, o aveti deja sub tigla. aveti totusi nevoie de bariera de vapori, si aici aveti 2 variante: 1. lipiti, cu o banda adeziva din aluminiu, foliile pe care le aveti lipite pe vata la rola. 2. cumparati separat o bariera de vapori, care poate fi folie de aluminiu sau de polietilena mai groasa, si o montati su banda dublu adeziva, direct pe structura de gips, dupa care lipiti suprapunerile si montati finisajul interior. va recomand sa folositi varianta a doua, veti plati folia din nou, dar nu pierdeti timpul si aveti garantia unui montaj corect. la prima varianta veti plati oricum banda de aluminiu, care costa extrem de mult, mai ales ca veti avea pierderi destul de mari de material, la montajul de vata bazaltica succes!
Raspunde
mariusg - 18 feb 2014, 11:15 (post nou)
Raspuns solutie
Multumesc Mult pt sfat !
Raspunde
Ilie Licu - 16 feb 2014, 18:10 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua. Va rog lamuritima si pe mine. Daca folosesc cel de-al doilea strat de vata cu folie de AL.,mai este nevoie de folie antivapori?
Raspunde
sutoandras - 18 feb 2014, 11:41 (post nou)
Raspuns solutie
Inafara de producatori si departamentul de marketing folia anti condens este un fel de a vinde folia la 10 ori pretu ,ea u se ragaste in logica si in fizica ca un produs necesar.Sunt case de sute de ani care nu au folie anticondens si sunt inca in picioare.Dar in fine ,discutia e lunga si imi sar astia in cap.
Raspunde
Ilie Licu - 16 feb 2014, 18:10 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua. Va rog lamuritima si pe mine. Daca folosesc cel de-al doilea strat de vata cu folie de AL.,mai este nevoie de folie antivapori?
Raspunde
Sorin Pana - 18 feb 2014, 10:03 (post nou)
Raspuns solutie
folia de Al este, in sine, bariera antivapori, dar numai daca este etansata pe toata suprafata. asta insemana ca, pe langa simpla asezare a ei in tructura, trebuie sa veniti apoi cu o banda adeziva din Al, si sa lipiti foliile intre ele (care folii sunt despartite de capriori, sau de structura de la gips-carton). cum operatiunea asta este foarte migaloasa, si nici nu aveti siguranta ca totul este etans, va recomand sa mergeti pe solutia cu folie bariera de vapori montata separat, ca in fimele de pe site-ul Ursa. succes!
Raspunde
ooovidiu - 27 ian 2014, 08:42 (post nou)
Raspuns solutie
stau la bloc la etajul 4 si am facut acum vreo 12 an un pod cu tabla zincata.Acum vreau sa pun pe plafonul blocului vata sticlata in 2-3 straturi.Ma ajuta la o izolare termica oare?Vara e foarte cald.Mentionez ca blocul e izolat in exterior cu polistiren
Raspunde
Sorin Pana - 27 ian 2014, 15:21 (post nou)
Raspuns solutie
da, va ajuta. daca puteti icercati sa izolati chiar acoperisul, nu planseul de beton de deasupra apartamentului, pentru ca protejati si spatiul de deasupra de incalzirea puternica in timpul verii. ca izolatie incercati sa folositi materiale cu valoarea lambda de maxim 0,038 W/mK, sau chiar mai mici, si grosimi de 25-30 cm. pentru detalii ma puteti contacta direct la sorin.pana@uralita.com succes!
Raspunde
sutoandras - 31 ian 2014, 20:06 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua Am terminat acum cateva zile de placat cu lambriu o mansarda .Acesta are capriori de 10x10 si intre acestia vata minerala de la isover de 10 cm grosime cu folie de aluminiu pe ambele parti.Vreau sa va zic ca este mai frig ca afara.Eu i-am explicat propietarului dar a zis ca e din cauza ca centrala merge la 40%.A dat-o la 100% si nimic.Acelasi frig peste tot.Eu stiu ca izolatia se monteaza continuu nu intrerupt intre capriori.In Anglia am vazur ca peste astereala se pune polistiren extrudat ,peste placaj si pe urma sipcile pentru tabla.Acum am vazut si filmuletul lui URSA si mi se pare mai logic montajul lor continuu.Ce se poate face acum in conditiile in care nici batut nu mai dau lambriul jos.Poate sa platesca clientul cat o vrea.Oricum va da toata tigla jos pentru ca ploua pe ici pe colo si intra apada.De ,lucrarea este facuta de niste "specialisti" si pe langa ca este frig si acoperisul are scurgeri ,nu am gasit un perete in boloboc ,nici macare cele din gips carton.Am atasat un filmulet sa vedeti ce meseriasi au fost la fata locului.Asa ceva nu ati mai vazut.
Raspunde
Sorin Pana - 18 feb 2014, 09:56 (post nou)
Raspuns solutie
buna ziua, in situatia clientului dvs se mai poate monta izolatie in momentul cand da tigla jos. operatiunea e mai complicata, dar se poate face in 2 feluri, in functie de structura acoperisului: 1. daca are astereala poate sa supra-inalte totul cu niste scanduri de 12-15 cm, puse pe muchie, si intre care sa monteze vata, dupa care vine cu folia anticondens, sipcile pt tigla si tigla. scandurile trebuie puse vertical (de la coama spere streasina). 2. daca nu are astereala trebuie sa umple tot spatiul dintre capriori cu o vata de calitate mai buna (lambda cat mai mic), apoi folie anticondens, sipci, contrasipci si tigla. da, in anglia se foloseste solutia asta si pentru ca diferentele de temperatura nu sunt atat de mari intre iarna si vara
Raspunde
MihaiMar - 14 oct 2013, 21:25 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua. Imi construiesc si eu o casa si am ajuns la faza de izolare a mansardei( atat planul inclinat cat si tavanul). Cum nu sunt specialist in domeniul constructiilor am zis ca ar trebui sa cer parerea unor profesionisti, asa ca o sa va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi. Incep prin a va da unele date ''din teren'', si anume, zidurile sunt construite din caramida porotherm de 25, acoperisul Bramac Alpina si tamplarie Salamander. In ceea ce priveste straturile acoperisului, dinspre exterior spre interior am tigla-leturi-folie anticondens(de culoare neagra, nu stiu marca dar am cautat cel mai scump produs pe considerentul ca este si cel mai bun, undeva la 5,5 lei/m)-scandura de 2,5 cm-scheletul de lemn, format din coama/cai/cosoroabe de 15/20 si calareti de 12/16. Intrebarile mele sunt: 1. Mai trebuie sa pun un alt strat de folie inainte de a aseza vata intre calareti 2. Trebuie sa las un spatiu de ventilatie intre vata si scanduri 3. este suficient un strat de 15 cm intre capriori, dublat de inca un strat de 10 cm care fie intins in sens invers( adica sa acopere si calaretii si primul strat de vata) 4. intre vata si rigips mai trebuie pusa ceva folie 5. Cei 25 de cm grosime ai izolatiei din ce sa fie alcatuiti? Vata bazaltica, vata minerala, polistiren..sau diferite combinatii intre aceste materiale
Raspunde
Sorin Pana - 15 oct 2013, 09:44 (post nou)
Raspuns solutie
buna ziua, raspunsurile, pe scurt: 1. nu 2. nu 3. un total de 25 cm este bun, daca aveti spatiu disponibil puteti incerca sa cresteti grosimea la 30-35 cm (un prieten are 40 cm de izolatie in acoperis) 4. da, folie bariera de vapori, impermeabila (folie aluminiu sau polietilena) 5. cel mai bun randament la montaj il are vata minerala de sticla, la rola - veti avea cele mai mici pierderi. Dpdv termic trebuie sa alegeti izolatia cu cea mai scazuta valoare lambda (conductivitatea termica), si Ursa va poate livra chiar si izolatie cu lambda = 0,032 W/mK (URSA SF32). Urmatorul produs din piata este cu lambda 0,035 W/mK, tot de la Ursa (URSA SF35). succes! Sorin Pana
Raspunde
MihaiMar - 15 oct 2013, 15:20 (post nou)
Raspuns solutie
Multumesc pentru raspunsurile date, dar nu sunt lamurit in ceea ce priveste materialul pe care o sa-l folosesc. Am inteles ca din punct de vedere al pierderilor este mai ok vata minerala de sticla, dar din punct de vedere termic care este mai buna? de sticla sau bazaltica luand in considerare produse cu acelasi coeficient lambda. De ce este mai scumpa cea bazaltica si ce aduce in plus fata de cea de sticla? Acea valoare de 0.032-0,035 o gasesc si la vata minerala de sticla si la cea bazaltica?
Raspunde
Sorin Pana - 15 oct 2013, 17:58 (post nou)
Raspuns solutie
produsele cu aceeasi valoare lambda izoleaza absolut la fel, diferenta este de pret, de usurinta la montaj si de pierderi. alegerea o faceti dvs: bazaltica, sticla, polistiren, combinatii intre ele etc., e doar alegerea dvs. disponibilitatea unui produs trebuie verificata la producator (de cele mai multe ori) - pentru Ursa v-am spus eu cam cum se livreaza. pentru alte detalii va rog sa ma contactati direct pe adresa formei, n-as vrea sa dam nastere la polemici inutile despre care izolatie e mai buna. multumesc de intelegere :)
Raspunde
MihaiMar - 15 nov 2013, 20:50 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua. Am tinut cont de indicatiile primite si am inceput izolarea mansardei casei mele, dar m-am impotmolit la un aspect pe care initial nu l-am luat in considerare, si anume distanta intre grinzi. Initial aveam o distanta intre grinzi de aproximativ 90 de cm si am considerat ca este prea mare, aceasta distanta permitandu-mi montarea a destul de putine bride de fixare a placilor de rigips, asa ca am mai adaugat cate o grinda intermediara si am ajuns sa am o distanta de aprox 35-40 cm intre grinzi. Unii ''mesteri'' mi-au recomandat sa le dau jos pentru ca nu-si au rostul si in plus pierd din izolatia termica a casei, deoarece o sa am pierderi de caldura prin grinzile de lemn ( grinzile au o latime de 10 cm si o inaltime de 15 cm, adica exact grosimea stratului de vata). Mai era varianta sa bat un rand de scandura de 2,5 cm sub grinzi de care sa prind apoi bridele, dar nu as vrea sa mai pierd din inaltimea camerelor. Un alt aspect care m-a determinat sa adaug acele grinzi, este rezistenta podului, deoarece va fi folosit ca spatiu de depozitare si implicit voi circula in el. v rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac...le las?...nu le las?.....o sa pierd caldura din cauza lor?
Raspunde
Sorin Pana - 16 nov 2013, 14:52 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua. Nu prea inteleg ce ati facut acolo: placile de gips-carton se fixeaza de structura, care se prinde TRANSVERSAL pe grinzi, prin intermediul bridelor. Nevazand ce aveti acolo exact nu va pot da un sfat corect, dar pierderea de caldura nu-i chiar atat de mare cum spun "mesterii". Oricum, ar trebui sa vorbiti cu cineva care se pricepe la montarea placilor de gips-carton, si chiar sa-i aratati ce aveti acolo, daca mai e cazul. Succes!
Raspunde
MihaiMar - 16 nov 2013, 20:08 (post nou)
Raspuns solutie
Sper sa fiu mai explicit. Eu vreau sa prind bridele direct de grinzi. Distanta dintre grinzi era de aproximativ 90 cm si am mai adaugat grinzi intermediare, asa incat am acum o distanta intre grinzi de 35-40 cm., aceasta distanta fiind considerata de unii ca fiind prea mica, iar grinzile fiind prea dese o sa pierd caldura prin intermediul lor.
Raspunde
Sorin Pana - 17 nov 2013, 09:53 (post nou)
Raspuns solutie
da, asta am inteles, dar placile de gips-carton nu se prind de bride, ci de profile, iar profilele vin transversal pe grinzi, asadar fiecare profil se prinde, printr-o brida sau doua, de fiecare grinda, si nu in lungul lor, dupa cum inteleg eu ca ar arata lucrarea.
Raspunde
MihaiMar - 17 nov 2013, 14:26 (post nou)
Raspuns solutie
Profilele vin transversal pe grinzi, bineinteles, nedumerirerea mea era legata de distanta care trebuie sa fie intre bridele de fixare a profilelor si de eventuala pierdere de caldura care ar putea aparea daca grinzile de lemn sunt prea dese.
Raspunde
george constanza - 17 nov 2013, 21:48 (post nou)
Raspuns solutie
cred ca nu trebuia sa adaugati grinzi suplimentare. dar, daca ati facut-o, asta e! pierderea de caldura nu va fi atat de mare incat sa va afecteze consumul de energie. evident, n-am cum sa va calculez aceasta pierdere... :))
Raspunde
crisedi - 04 aug 2013, 16:13 (post nou)
Raspuns solutie
buna ziua am si eu o nelamurire in videoclipul atasat ce rol are folia care au puso inainte de montarea vatei (de la minutul 1:40 la 1:56)este aceeasi care se pune intre scandura de pe capriori si sipcile pe care se pun lati de tigla.Mie mi-a dat de inteles ca este pentru circulatia aerului sa fie dubla nu numai pe exterior .
Raspunde
catalin stefan - 02 iul 2013, 06:41 (post nou)
Raspuns solutie
Buna seara, nefiind de profesie dar dorind sa fac o casuta la tara m-am hotarat sa o mansardez. Astfel am construit o mansardă. La interior am facut izolarea de felul urmator intre capriori vata bazaltica de 10 apoi bariera de vapori peste care voi veni cu profile pentru rigips , intre profile voi lăsa spatiul gol. Rigipsul! este de 9, 5. Pe later ale am plecat cu o s b la interior vata si folie, la exterior am osb de 12,5 si polistiren de 10. Vreau sa va spun faptul că nu va fii casa de locuit ci doar o casa de weekend. Spuneti mi va rog daca este bine cu am procedat. Va multumesc anticipat.
catalin stefan
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Citeste si ...