Ruperea capilaritatii solului la fundatii

Publicat de SpatiulConstruit.ro, la 01.02.2012

Ruperea capilaritatii solului la fundatii

 

Introducere

Capilaritatea solului reprezinta o proprietate fizica a solurilor in raport invers cu permeabilitatea acestora (permeabilitate scazuta insemana capilaritate mai mare). Aceasta proprietate conduce ca apa din straturile inferioare sa se ridice, prin capilare, spre stratul superior.
Fundatiile pot fi afectate atat de temperaturile joase din jurul casei dar si de prezenta apei in terenul de sub casa. Daca influenta temperaturilor asupra fundatiilor se reduce prin termoizolarea exterioara a acestora (vezi- Reabilitarea termica a fundatiilor), influenta apei care se gaseste in terenul de sub casa poate avea efecte din cele mai neplacute asupra interiorului, daca nu sunt luate masuri pentru a impiedica ridicarea acesteia pana la nivelul placii din beton.
Aceste masuri se utilizeaza doar in cazul constructiilor fara subsol, fara probleme de inundare si pe soluri care nu se deformeaza in prezenta umiditatii.
 

Etape si explicatii

1
Operatiuni premergatoare

Dupa turnarea fundatiilor este de dorit sa faceti o verificare a terenului din interiorul perimetrului fundatiilor. In cazul existentei unor adancituri aceste se vor umple cu pamantul din sapatura pana se va aduce aproximativ la cota (se va nivela). Se va urmari compactarea terenului de umplutura.
  • Diferenta intre cota placii asezate pe sol si cota terenului natural = aprox 45 cm.
  • Grosimea placii de beton 10 cm
  • Grosimea stratului termoizolant 10 cm
De aici rezulta o grosime a stratului de rupere a capilaritatii de 25 cm. In cazul in care pamantul din perimetrul fundatiilor este mai afanat, se va face o compactare a acestuia.
2
Stratul de pietris

Este considerat ca fiind stratul de rupere a capilaritatii solului si se poate realiza din piatra concasata cu diametrul de aproximativ 3-5 cm sau pietris cu diametrul 16-32 mm. Cu cat spatiile interstitiale dintre elementele care compun stratul de rupere a capilaritatii sunt mai mari, cu atat mai eficient va fi stratul respectiv.
Dupa asezarea agregatelor in spatiul respectiv este recomandata nivelarea stratului, astfel incat sa nu existe diferente de nivel mai mari de 2 cm, care sa impiedice montarea corecta a termoizolatiei.
Nivelarea se poate face cu un mai compactor sau cu un cilindru compactor, care pe langa nivelarea stratului poate slefui colturile agregatelor care ar putea deteriora termoizolatia.
3
Montarea stratului termoizolant

Se recomanda utilizarea polistirenului extrudat, care pe langa faptul ca asigura o termoizolare foarte buna, rezista foarte bine la sarcini si nu este influentat de prezenta apei. Se pot utiliza atat placi cu muchie dreapta dar si placi cu nut si feder. Dispunerea placilor se poate face atat pe lungime cat si pe latime, urmarind ca muchiile de imbinare sa nu se continue si la urmatorul rand.
Grosimea acestui strat se calculeaza in functie de mai multi parametri. Pentru a obtine rezultate in ceea ce priveste termoizolarea ar trebui sa luati in considerare o grosime a polistirenului extrudat, de minim 10 cm.
4
Montarea foliei din polietilena

Dupa montarea termoizolatiei se recomanda pozarea unei folii de polietilena care sa impiedice scurgerea laptelui de ciment din beton printre placile termoizolante.
Lipsa acestei folii poate conduce si la deplasarea placilor termoizolante respectiv la scaderea performantelor stratului termoizolant.
La racordul dintre folii este bine sa luati in considerare sigilarea acestora cu o banda adeziva iar la margini, folia este bine sa coboare peste stratul termoizolant, fara a ajunge sa se interpuna intre elevatie si placa ce va fi turnata.
Placa asezata pe sol se armeaza slab cu o plasa de otel sau cu armaturi disperse. In primul caz este bina sa luati in considerare montarea unor distantieri care sa permita inglobarea plasei in betonul placii.
In cazul in care operatiunile premergatoare nu au fost executate corect pot aparea tasari sub greutatea betonului ceea ce ar putea conduce chiar la compromiterea turnarii acestuia.Ce se utilizeaza

 
Atentie, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu.
Ca echipament se recomanda :
  • Manusi de bumbac
  • Ochelari de protectie
  • Bluza cu maneca lunga
  • Masca de protectie
  • Casca de protectie

 
  

Cateva specificatii tehnice

Este recomandat sa aveti un studiu geotehnic si detalii de executie (proiect de executie). In felul acesta veti cunoaste cantitatea probabila de apa care s-ar putea strange la un moment dat in spatiul de sub placa de beton asezata pe sol dar si comportamentul terenului.
In cazul in care, cantitatea de apa care se poate strange in stratul de rupere a capilaritatii poate depasi volumul acesteia, se recomanda prevederea unor tuburi de evacuare in elevatie, care sa permita scurgerea rapida a apei.
In general o astfel de solutie, precum cea prezentata mai sus, poate fi corelata cu solutii de drenare perimetrala a casei dar si cu alte solutii de a impiedica apa sa ajunga in zona de sub cladire.
 

Concluzii

Umezeala si umiditatea care pot proveni din diverse surse, constituie una din principalele cauze ale degradarii cladirilor. Pastrarea uscata a tuturor elementelor constructive este un obiectiv important pentru orice tip de proiect.
Trebuie sa stiti ca detaliile de executie se adapteaza pentru fiecare proiect in parte. Detaliile valabile in cazul constructiilor unor cunoscuti sau chiar vecini este posibil sa nu fie eficiente in cazul Dvs.
Rezolvarea corecta a unor astfel de detalii poate creste durata de viata a cladirii, pastrand conditii optime de locuire la interior.
 
Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta:
Citeste si ...