Colectarea si scurgerea apelor pluviale de la burlan

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la 16.05.2012

Colectarea si scurgerea apelor pluviale de la burlan

Colectarea si scurgerea apelor pluviale de la burlan


Alei si platforme din pavele de beton
 
Introducere
 

Efectul apelor pluviale asupra fundatiilor si a subsolurilor este deja binecunscut, mai ales in cazul celor nehidroizolate corect.

Mai mult decat atat, cei mai multi, in dorinta de a se proteja, aleg solutia de a ingropa burlanele legandu-le direct la sistemul de canalizare, in speranta ca apele pluviale care provin de pe acoperis nu vor ajunge la nivelul teraselor sau al platformelor din jurul casei ci direct la canalizare.

La prima vedere lucrurile par sa fie corecte, insa, cercetand un pic mai atent o sa vedeti ca cele

mai multe dintre burlanele ingropate, se colmateaza dupa prima toamna, avand in vedere ca la racordul dintre jgheab si burlan in mod uzual, lipsesc parafrunzarele.

In cazul cel mai des intalnit, burlanele se scurg liber pe platforma sau pe aleea de beton de langa casa, unde tot datorita lipsei parafrunzarelor, viteza de scurgere a apei este incetinita, avand timp sa inghete, respectiv sa formeze pe parcurs dopuri de gheata si la partea de jos suprafete mari cu gheata.

Pornind de la premisa ca burlanele pentru scurgerea apelor pluviale sunt corect dimensionate, ca numar si ca diametru, ne ramane doar de facut o legatura cat mai buna intre acestea si canalizare.

Problema se poate rezolva prin intermediul unor guri de scurgere si/sau rigole, care sa capteze apa atat de la burlan dar si de la nivelul platformei. Exista o gama mare de produse, fabricate din fonta, din polietilena sau din betoane speciale (cu polimeri, etc).


 
Instalarea parafrunzarelor
 

Fabricat in mod uzual din polietilena si cu costuri relativ mici, constituie o piesa de baza, fara de care orice sistem de scurgere ajunge sa se colmateze de la un sezon la altul. Asa cum spune numele, rostul acestuia este sa impiedice ajungerea frunzelor si a crengutelor in burlane sau in conductele de scurgere.

In cele mai multe cazuri, se « uita » montarea acestora la finalizarea lucrarilor de la acoperis, astfel incat dupa primul sezon cu ploaie si vant se ajunge la curatarea obligatorie a burlanelor.

Parafrunzarele se monteaza simplu, prin introducerea dintilor in gura de racord a jgheabului cu burlanul, fiind o operatiune care se desfasoara simplu si fara ajutor specializat.

De retinut! Montarea parafrunzarelor nu exclude curatarea jgheaburilor.

Parafrunzar

 
Alegerea unui sistem de scurgere a apelor care provin de pe acoperis
 

Va trebui sa optati pentru un anumit mod de scurgere a apelor pluviale :

  • Guri de scurgere cu un sistem de tevi de canalizare ingropat;
  • Rigole – in acest caz tevile de canalizare sunt utilizate minimal;
  • Pietris drenant – sistem recomandat in cazul in care nu exista platforme betonate.


 
Guri de scurgere
 

Constituie o optiune relativ destul de simpla de scurgere a apelor pluviale catre canalizare. Se recomanda utilizarea gurilor de scurgere cu forma patrata sau dreptunghiulara pentru a face mai usoara etansarea cu peretele cladirii.

In mod uzual acestea sunt prevazute cu o protectie impotriva colmatarii – cosuri metalice sau de plastic care aduna frunzele si sau alte obiecte care ar putea colmata canalizarea si care in momentul in care se face intretinerea, se golesc.

In dreptul zonei unde se monteaza gura de scurgere trebuie sa existe o protectie performata la apa pentru a impiedica udarea soclului dar si pentru a impiedica infiltratiile de apa pe langa gura de scurgere.

Gurile de scurgere pot aduna atat apele care provin de pe acoperis, cat si cele de la nivelul platformelor sau aleilor, in consecinta, diametrul tevilor de scurgere trebuie calculat si adaptat la volumul de apa care ar putea ajunge spre canalizare. Pentru a impiedica inundarea aleilor sau platformelor.

 
Guri de scurgere
 
Rigole
 

Sistemele de colectare a apelor bazate pe utilizarea rigolelor se monteaza destul de usor, urmarind ca atat imbinarea intre acestea dar si fata de finisajul aleilor sau platformelor sa fie cat mai etans pentru a impiedica infiltrarea apelor.

Dimensionarea rigolelor precum si forma de dispunere se va face in urma unui calcul care sa ne permita sa intelegem cata apa pot colecta si transporta catre canalizare, fara ca aleile si platformele exterioare sa fie inundate.

Ca si in cazul gurilor de scurgere se va urmari protejarea peretilor cladirii la apa care ar putea ajunge pe soclu.

Este recomandat sa luati in considere faptul ca rigolele se montaza pe fundatii din beton, dimensioanarea acestora se face in functie de tipul de trafic propus pentru zona respectiva.

 
Rigole
 
Pietris drenant
 

Acest sistem este recomandat mai ales in cazurile in care in jurul constructiei nu exista alei si platforme betonate.

Utilizarea pietrisului ca strat de colectare si drenare a apelor provenite de pe acoperis poate fi completata cu folosirea unor alei in sistem deck.

Lemnul utilizat pentru acest sistem va trebuie sa fie rezistent la actiunea apelor si va trebui tratat cu uleiuri speciale care sa asigure un comportament bun la umezeala.

Grosimea stratului de pietris este bine sa ajunga la o grosime de max 15 cm, dimensiunea acestuia se va alege in functie de cat de repede se doreste scurgerea apelor provenite de pe acoperis. Se recomanda utilizarea unor agregate cu diametre mai mari de 3 cm.

Utilizarea pietrisului reduce aparitia fenomenului de stropire a soclului cladirii dar asta nu inseamna ca nu va mai fi nevoie sa asigurati o protectie eficienta a cestuia la actiunea apei.

Trebuie sa specificam ca lipsa parafrunzarelor la nivelul jgheabului va conduce la depunerea de frunze sau crengi la nivelul pietrisului dandu-i un aspect neingrijit.

 
Pietris drenant
 
Cateva specificatii tehnice
 

Indiferent de alegerea facuta in ceea ce priveste folosirea unuia sau altuia dintre sistemele prezentate, este bine sa stiti cata apa (termenul se denumeste - intensitatea ploii de calcul) se poate aduna si cat de solicitat va fi sistemul ales.

In acelasi spirit, mai ales in cazul rigolelor dar si al gurilor de scurgere, este necesar sa stiti daca traficul la care vor fi supuse va fi unul pietonal sau auto pentru a dimensiona corect fundatiile si legaturile cu finisajele alaturate pentru a impiedica aparitia infiltratiilor de apa pe langa acestea.

In cazul curtilor aflate sub nivelul canalizarii magistrale din zona respectiva este bina sa luati in considerare instalarea unui rezervor tampon prevazut cu clapeta antirefulare pentru a impiedica inundarea curtii.

 
Echipamente & Scule
 

Atentie, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu.

La montarea sistemelor prezentate mai sus nu sunt necesare masuri sau echipamente suplimentare, altele decat cele utilizate in mod obisnuit.

Este recomandat ca montajul sa se faca in echipe de doi oameni.

Ca echipament este necesar sa utilizati :

  • Manusi de bumbac
  • Ochelari de protectie
 
Concluzii
 

Implementarea corecta a unuia sau altuia dintre sistemele propuse va asigura un comportament corect al zonelor expuse la umiditate (fundatii, subsoluri, socluri, etc) si va reduce aparitia degradarilor datorate apelor pluviale.

Pe langa aceasta scade considerabil riscul aparitiei unor inundatii la nivelul aleilor si platformelor iar apa colectata (daca este cazul) poate fi utilizata in diverse alte scopuri.

 

Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta:
Ultimele discutii pe acest subiect: Vezi toate discuţiile din forum
bradu' din fata casei. - 29 mar 2013, 15:40 (post nou)
Raspuns solutie
Pornind de la aceasta discutie, se mai poate dezvolta o tema deosebita si anume stocarea apei de ploaie, purificarea ei prin decantare si utilizarea in gospodarie la orice in afara apei de baut si preparare mancare. Acum, aceasta apa, prin solutiile barbare la care se dedau constructorii si proiectantii edilitari pri colectarea in menajera, altereaza functionarea acestor retele de la scopul lor.
bradu' din fata casei.
Utilizator neinregistrat
Raspunde
George Oncea - 12 nov 2013, 13:02 (post nou)
Raspuns solutie
Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol.
Raspunde
soimaru marius - 28 mar 2013, 20:52 (post nou)
Raspuns solutie
verificarea se face atunci cand ploua sau se topeste zapada,prin observare.Ptr.ca apa sa nuse mai scurga aproape de casa ori se monteaza un aruncator,ori se schimba unghiul cotului care face legatura dintre jgheab si burlan si se schimba prezoanele care fixeaza burlanul de zidul casei.
soimaru marius
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Mara - 25 mar 2013, 10:10 (post nou)
Raspuns solutie
Cum verific daca burlanele sunt etanse la o casa veche si cum inlocuiesc un burlan care este gaurit si din cauza asta apa se scurge pe peretele casei? O alta problema este ca apa se scurge aproape de casa si as vrea sa gasesc o solutie ca ea sa se scurga mai departe ca sa nu am probleme cu apa in beci?
 MaraMara
★★
Raspunde
zaharia bogdan - 29 mar 2013, 01:14 (post nou)
Raspuns solutie
in primul rind trebui verificate falturile de inbinare ale burlanelor de la gheata s-au umflat si s-au desprins din aceasta cauza aveti umezeala pe perete iar pt beci sapa un sant fa un cot la 45 de grade baga in el o teava de pvc lunga cit consideri tu si astupa santul si ai terminat problema. Nu stiu daca la tine e problema cu drenajul dar un drenaj se face cu 3 straturi de balastru fara folie cioburi ciment si alte porcarii
zaharia bogdan
Utilizator neinregistrat
Raspunde
nick_cel_mic - 24 ian 2013, 12:47 (post nou)
Raspuns solutie
Am o casa construita de tatal meu cand era tanar. Casa este frumoasa, cu etaj, tot ce ii trebuie, dar intra apa in beci mereu; cat ma costa sa rezolv problema asa cum s-a prezentat la inceputul topicului?
Raspunde
Adrian Mone - 04 feb 2013, 11:40 (post nou)
Raspuns solutie
Daca sunteti din Bucuresti, va putem ajuta cu colectarea si canalizarea apei pluviale, eventual drenarea apei din sol, bineinteles dupa o vizita de evaluare. office@termone.ro
Adrian Mone
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Nelu - 19 feb 2013, 03:34 (post nou)
Raspuns solutie
O problema ce trebuie rezolvata tine de ciotirne sa nu aiva scurgeri apropiate de fundatie,apoi izolarea fundatiei din exterior eventual facut sant si drenaj(bolovani in sant )peste acestia puneti o folie sanatoasa si apoi pamint .Eu am avut aceeasi problema la o pivnita n-am facut nimic din ce am spus pina acum din comoditate dar am tencuit interiorul pivnitei cu ciment amestecat cu apa de sticla .Reteta este data pe recipient .Eu nu am respectat-o am pus aproape dublu si am folosit doar ciment nu mortar.in zona in care am izolat era apa asa de mare ca am pus dale dar si acestea sau imbibat .Dupa izolare nu am apa deloc peretele prezinta urme de igrasie la un nivel de 1 m,innainte era 0. Intentionez sa mai fac inca o data operatia dupa care sa plachez cu faianta.Daca mai pot.
 NeluNelu
★★★
Raspunde
zaharia bogdan - 29 mar 2013, 01:15 (post nou)
Raspuns solutie
Asta se intimpla cind facem ceva in necunostinta de cauza//////// Sapati pe linga fundatie pina la subfundare(nu sapati de la un capat la altul)luati zmoala topitio si faceti izolatie apoi lipiti la flacara ardezie sau carton dupa posibilitati luati plasa de buzau de 0,4 mm aplicatio peste izolatie si faceti tencuiala pe sapa numai nisip cu ciment A-ti terminat la exterior OK apucativa de interior cu ce material doriti nu mai conteaza puneti si hirtie ca nu mai aveti umezeala ASTA E UN SFAT GRATUIT CARE LAM FOLOSIT LA TOATE CASELE CARE AU LOCUINTA LA SUBSOL
zaharia bogdan
Utilizator neinregistrat
Raspunde
elena - 27 oct 2012, 12:10 (post nou)
Raspuns solutie
scurgerea de la casa mea...e pe terasa, alta e direct pe trotuarul de langa casa care e din ciment. ce sa fac?nu am canalizare ci fosa....iar de la casa pana in gard sunt 5 metri...cum sa fac scurgerea...si unde...in strada nu sunt guri de canalizare...
elena
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Nelu - 19 feb 2013, 03:02 (post nou)
Raspuns solutie
Problema mare.O am si eu.Nu stau bine cu banii,dar mi-as face o gaura mare in care as colecta apa as izola cu folie mi-as pune in ea si vro 30 crapi vii de la un en gros care au pesti vii si as sta la 58 de ani toata ziua la pescuit.N-am facut-o cind am putut si acum i-mi pare rau
 NeluNelu
★★★
Raspunde
catih - 02 iul 2012, 10:00 (post nou)
Raspuns solutie
F interesante explicatiile! Cum se procedeaza in cazul burlanelor ingropate in perete, sau mai bine zis in izolatie? Este un sistem constructiv nou in Romania si nu gasim informatii nicaieri. Ne puteti ajuta?
catih
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Redactia SpatiulConstruit.ro - 02 iul 2012, 10:07 (post nou)
Raspuns solutie
Conform regulilor de termoizolare, scaderea grosimii termosistemului in raport cu grosimea normala obtinuta prin calcule scade performantele termice ale acestuia, iar introducerea burlanelor in izolatie reduce aceasta grosime In plus, nu este singurul neajuns, acest gest poate conduce la udarea peretilor, daca se infrunda burlanul, respectiv la riscul ca termosistemul (din cauza ciclurilor inghet/dezghet) sa se desprinda de fatada. Ingroparea jgheaburilor si burlanelor in termoizolatie este doar o manifestare a mentalitatii "las-o ca merge si asa". Oricum, este recomandat ca in cazul reabilitarii fatadelor sa se dea jos toate elementele care trec pe ea (tevi de gaze, jgheaburi, burlane, instalatii electrice etc.) si sa se repuna la loc dupa montarea termosistemului.
Raspunde
catih - 03 iul 2012, 16:18 (post nou)
Raspuns solutie
Multumesc pt raspuns dar cred ca nu am dat suficiente informatii! Casa este noua, in faza de proiect. Casa este fara streasina. Arhitectul ne recomanda pozitionarea jgheabului deasupra stratului de izolatie, iar burlanele ingropate intre perete si invelit cumva in izolatie. In felul acesta se urmareste evitatea burlanelor inestetice la exterior. Am inteles ca este un sistem din ce in ce mai folosit in Austria, Elvetia...etc. Problema este ca la noi sunt putini cei care au auzit sau vazut asa ceva si deloc cei care stiu cum tb facut(sau nu i-am gasit eu pina acum). Infundarea burlanului se poate evita prin folosirea unui gratar.
catih
Utilizator neinregistrat
Raspunde
mgr - 17 oct 2012, 00:51 (post nou)
Raspuns solutie
Buna seara , poate ca nu ar trebui sa intervin , sunt , cumva in aceeasi situatie (de casa noua) si as fi curios sa vad solutia finala aleasa de Dvs , [catih] ; In principiu , daca arhitectul a propus , inseamna ca are si solutia problemei . Austria ,Elvetia - ma gandesc la un specific montan , si poate la lemn - care are proprietati mecanice si termoizolatoare foarte bune (pereti ,structuri din~ ) , dar totusi , nu as pune toate ouale in cosul asta , mai ales ca nu exista in aceasta zona profesionisti pentru acest sistem ; nu pot fi de acord cu epitetul 'inestetic' (imi cer scuze) , incercati 'clasic , explicit . aparent ' De asemeni , burlanele se pot -cred eu - infunda si din alte motive (in aval) si mi -e teama ca atunci ... e bai mare. Oricum , as fi curios sa cunosc solutia concreta pe care ati folosit -o , catih Multumesc , mgr
mgr
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Citeste si ...