Amenajarea functionala a unei bucatarii

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la 31.05.2012

Amenajarea functionala a unei bucatarii


Alei si platforme din pavele de beton
 
Introducere
 

Chiar daca sub impactul vietii moderne gatitul acasa nu mai are importanta de odinioara, bucataria ramane fara nici o indoiala punctul central al oricarui camin. Pana la urma, e vorba de cel mai dinamic spatiu din locuinta, mereu plin de activitate, de energie, de locul care aduna toti membrii familiei laolalta, dar si de simbolistica pe care o transmite. Bucataria este vatra casei, un simbol al focului sacru, al prosperitatii si abundentei. Sau, altfel spus, ea reprezinta un intreg mini-univers, in care functioneaza in deplin acord toate elementele primordiale: focul si apa, apoi vantul (aerisirea), fierul (ustensilele de bucatarie), lemnul si pamantul (blaturile, vesela, vasele din ceramica, lut etc)

Functionalitatea bucatariei este, evident, strans legata de alimentatie in toate formele ei, respectiv de toate ciclurile prin care alimentele sunt depozitate, curatate, procesate si apoi preparate. Fie ca ajung pe masa, in camara sau in frigider, spatiul bucatariei adaposteste intregul circuit. Iata de ce amenajarea acestei incaperi nu este doar o chestiune de estetica, ci si una de simbolistica, de ergonomie si de echilibru.

 
Bucatarie inchisa vs. Bucatarie deschisa
 

Au existat si probabil vor mai exista nenumarate discutii, pareri si opinii pe marginea acestui subiect delicat, cu argumente atat pro cat si contra in favoarea uneia sau alteia dintre cele doua variante.

Ca regula generala, bucatariile in care se gateste mult si des se recomanda sa fie inchise (chiar si cu pereti din sticla) si cat mai etanse catre incaperile alaturate, pentru a nu permite migrarea mirosurilor dar si a umiditatii excesive, chiar daca bucataria este ventilata natural sau mecanic.

La polul opus, bucatariile in care nu se gateste des sau foarte putin, pot fi deschise catre living sau catre locul de luat masa sau la fel ca in cazul de mai sus ar putea fi inchise cu sticla.

 
Configuratii de bucatarii
 

Bucatariile se pot organiza in cateva moduri relativ simple si usor de adaptat la necesitatile fiecaruia.

 
Bucatarii cu un front de lucru

Sunt bucatarii mici cu sau fara locul de luat masa inclus. Nu permit foarte multe variante de mobilare avand in vedere ca blatul de lucru trebuie pus intre spalator si plita sau aragaz.


 
Bucatarii cu doua fronturi

Fie ca este vorba de fronturi dispuse in « L » sau de fronturi paralele aceasta poate satisface cele mai exigente gusturi in materie de amenajare si functionalitate.

Depozitare pentru alimente -  depozitarea uscata si depozitarea frigorifica Depozitare pentru alimente -  depozitarea uscata si depozitarea frigorifica

 
Bucatarii cu insula

Acest tip de bucatarie este posibil de amenajat acolo unde exista suficient spatiu pentru a permite acest lucru. O suprafata minimala pentru o astfel de bucatarie ajunge la 18-20 mp.

Depozitare pentru alimente -  depozitarea uscata si depozitarea frigorifica Depozitare pentru alimente -  depozitarea uscata si depozitarea frigorifica

 
Zonificarea functionala a bucatariei
 

Odata lamurita problema de mai sus, este indicat sa intelegeti inca din faza de proiectare, daca este vorba de o cladire noua, cum anume se va mobila bucataria pentru a intelege unde se vor pozitiona retelele de apa calda/rece, scurgerile, reteaua electrica si bineinteles teava de gaz.

In orice bucatarie exista zone bine definite care, in procesul de pregatire al hranei, trebuie sa fie grupate in asa fel incat sa permita o foarte buna ergonomie a spatiului.

Depozitare pentru alimente -  depozitarea uscata si depozitarea frigorifica Depozitare pentru alimente -  depozitarea uscata si depozitarea frigorifica
 
1. Depozitare pentru alimente - depozitarea uscata si depozitarea frigorifica.

Este vorba mai ales de depozitarea acelor alimente care vor fi utilizate intr-o perioada scurta de timp (cateva zile – o saptamana).

Depozitarea uscata se rezolva cu ajutorul unui dulap cu o usa sau cu doua usi in functie de cantitatea de alimente pe care doriti sa o stocati si bineinteles in functie de faptul ca dispuneti sau nu de o camara.

Pentru alimentele care necesita depozitare frigorifica se poate opta pentru un frigider cu o usa sau cu doua usi, in functie de cantitatea de alimente pe care doriti s-o gestionati.

In cazul bucatariilor mai mari exista optiunea inglobarii frigiderului in dulapul de depozitare.

 
2.Zona de pregatire

Este vorba de o zona de blat pe care se pot scoate alimentele din zona de depozitare in vederea spalarii si procesarii.

In mod uzual sub aceasta portiune de blat se pot stoca accesorii si ustensile necesare in pregatirea hranei (blaturi, tocatoare, etc).

 
3. Spalatorul

Are doua functiuni, atat pentru spalarea hranei ce urmeaza a fi procesata dar si pentru splarea veselei. Se utilizeaza spalatoare cu picurator pentru a inlesni scurgerea mai usoara a apei atat in cazul in care se spala alimente dar si cand se spala vesela.

Necesita o conexiune cat mai apropiata la reteau de apa calda/rece dar si catre canalizare.

 
4. Depozitarea gunoiului

Se situeaza sub zona de spalator. Depozitarea gunoiului se poate face in cosuri speciale cu punga de gunoi, fixate pe usa. Accesul este recomandat sa se faca cu ajutorul unei clapete care sa poata fi actionata cu piciorul pentru a nu muradari toata zona. Tot sub chiuveta pot fi depozitate produsele necesare pentru curatarea bucatariei.

 
5. Blatul de lucru

Este zona in care se proceseaza hrana si este bine ca dimensiunea acestuia sa nu fie mai mica de 1,20m. Sub acesta, se depoziteaza in sertare ustensilele necesare procesarii precum si condimentele.

Sub sertare se pot depozita vasele necesare, tigai, oale, cratiti, etc. In cazul bucatariilor mai mari, sub acest blat, in apropierea spalatorului, se poate amplasa masina de spalat vase.

Deasupra blatului de lucru se pot amplasa dulapuri cu vesela si in functie de utilizarea spatiului de sub blat, cutiile de condimente.

 
6. Plita

Fie ca este vorba despre o plita electrica sau o plita cu gaz dimensiunile necesare pentru amplasarea acesteia sunt aceleasi 60x60 cm. In mod uzual deasupra plitei se dispune o hota iar sub aceasta se recomanda amplasarea unor echipamente si ustensile care se utilizeaza mai rar.

 
7. Cuptorul, cuptorul cu micrunde

Cea mai buna amplasare a cuptorului este langa plita, integrat intr-un dulap, permitand un acces si o vedere mai usoara spre interiorul acestuia.

Cuptorul cu microunde se monteaza sub cuptor pentru a permite un acces facil in cazul in care se incalzeste mancarea sau linga acesta, daca exista spatiu suficient. Deasupra acestora sau sub ele se poate amplasa vesela necesara pentru servitul mesei.

 
Cateva specificatii tehnice
 

In configurarea si amenajarea bucatariei va trebui sa tineti sema de cateva elemente care pot influenta atat functionarea cat si costurile finale ale acesteia.

Racordul la conducta de scurgere (canalizare) – se recomanda ca spalatorul si masina de spalat vase sa fie situate cat mai aproape de acesta.

Racordul la apa rece/calda – ca si in cazul de mai sus, un traseu mai scurt al tevilor va da mai putina bataie de cap.

Ventilare naturala – este una dintre cerintele cele mai importante atat din punct de vedere al evacuarii rapide a vaporilor cat si al mirosurilor. Dimensionarea ferestrei trebuie sa tina seama atat de aportul de lumina naturala dar si de dimensiunea incaperii. Nu se recomanda amplasarea plitei langa geam, chiar daca este vorba despre o plita electrica.

Ventilarea mecanica – amplasrea unei hote cu racord catre exterior va va permite sa mentineti o umiditate mai scazuta in bucatarie.

Blatul de lucru – sunt recomandate blaturile cu rezistenta mare la zgariere, dar si la socuri termice. Se recomanda ca racordul blatului cu peretele sa fie etansat pentru a impiedica scurgerea apei sau a altor lichide cu care se lucreaza.

Usa de acces – este foarte important ca usa de acces in bucatarie sa fie etansa pentru a impiedica migrarea vaporilor dar si a mirosurilor catre incaperile alaturate.

In bucatariile cu plita si cuptor pe gaze este recomandat sa existe o ventilare directa catre exterior pentru a nu permite acumularea accidentala de gaze.

 
Concluzii
 

Amenajarea ergonomica a unei bucatarii nu este o chestiune de estetica (desi felul in care arata finisajele poate spori confortul din acest spatiu). Insa confortul propriu-zis incepe de la functionalitate si aspecte practice: pozitionarea mobilierului, a aparaturii electrocasnice, stabilirea locurilor de depozitare ar trebui sa urmeze niste reguli precise, in asa fel incat sa se optimizeze comoditatea in miscari, siguranta si economia de timp a tuturor celor ce folosesc bucataria. De asemenea, vizibilitatea si iluminarea, aerisirile, izolatiile sunt factori importanti, deoarece bucataria este una dintre incaperile cu cele mai multe cerinte din casa: aburi, miros, fum, zgomot, toate au influenta asupra structurilor, materialelor si, nu in ultimul rand, asupra climatului intregii case. Iata de ce atunci cand va apucati de amenajarea bucatariei e cazul sa constientizati importanta fiecarui detaliu si sa respectati pe cat se poate pasii si principiile descrise mai sus.

 
Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta:
Ultimele discutii pe acest subiect: Vezi toate discuţiile din forum
Gabi Si Elena - 04 nov 2013, 20:09 (post nou)
Raspuns solutie
buna seara....am o intrebare...exista blat termo pentru bucatarie de 5 metrii lungime??? multumesc anticipat
Raspunde
Gladysss - 14 oct 2013, 23:26 (post nou)
Raspuns solutie
Buna! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. As vrea sa pun masina de spalat vase alaturi de cuptor. Vor fi separate prin blaturile corpurilor de mobila in care vor fi incastrate. Practic, voi avea urmatoarea asezare: corpul de la chiuveta, corpul de la masina de spalat vase si corpul de la cuptor. Considerati ca ar fi o problema? Multumesc pentru ajutor!
Raspunde
HelpDesk - 16 oct 2013, 13:57 (post nou)
Raspuns solutie
In principiu, nu este nici o problema daca asigurati totusi o izolare intre cuptor si masina de spalat vase. Noi v-am recomanda o placa de vata minerala bazaltica cu folie de aluminiu de la KNAUF INSULATION (este un produs pentru seminee - detalii mai jos), pe care s-o pozati cu folia de aluminiu spre cuptor (in interiorul corpului in care este incastrat cuptorul). In acest fel, veti fi absolut sigura ca masina de spalat vase nu va fi afectata de caldura emanata de cuptor. Din cate stim, acest produs se gaseste in magazinele Dedeman si poate fi achizitionat si la placa (nu trebuie sa cumparati un pachet intreg).
HelpDesk
★★★★★
Raspunde
Gladysss - 16 oct 2013, 15:59 (post nou)
Raspuns solutie
Multumesc frumos pentru raspuns. Numai bine!
Raspunde
RAPHA - 26 iul 2013, 14:56 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua! Am achizitionat un apartament care are o bucatarie cu un singur front de lucru. Este dispusa invers decat aceea pe care ati desenat-o mai sus, in sensul ca intrarea in bucatarie se face pe langa chiuveta. Lungimea este de 2,84 m si latimea de 1,5 m. Pe peretele din dreapta cum intrii in bucatarie nu pot pune mai nimic, iar geamul este pe toata latimea bucatariei - aprox 1,45 m. Este foarte micuta si trebuie sa ma gandesc bine inainte sa incep sa o mobilez. Din pacate am baia de 2,54 m.p. - tot liniara (adica cadita are latimea baii, vasul de toaleta si chiuveta) si nu am loc in alta parte sa pun masina de spalat.. asa ca trebuie sa o pun tot in bucatarie. Si .. daca s-ar putea si combina frigorifica... Aa asa de multe intrebari .. si pentru bucatarie si pentru restul casei... AAAAJJJJJJUUUUUTTTTOOOORRRRRRR!!!!!!!!!!! Am vayut multe sfaturi foarte bune si VA ROG AJUTATI MA SI PE MINE. MULTUMESC FRUMOS!
Raspunde
Marta - 18 iun 2013, 23:45 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua, De ce nu se aseaza plita langa chiuveta? Din ce considerente? Am tot auzit acest lucru, dar am vazut si bucatarii care au plita langa chiuveta. Ce se poate intampla sau la ce incurca? Eu in prezent gatesc la un aragaz si intre el si chiuveta este masa si mereu simt nevoia cand spal aragazul sa fi avut chiuveta mai aproape.
Marta
Utilizator neinregistrat
Raspunde
istrate marina - 26 mai 2013, 18:15 (post nou)
Raspuns solutie
buna ziua ! am si eu o intrebare...e vreo problema daca masina de spalat sta langa frigider..(1-2 cm intre ele)?
istrate marina
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Eugenia Abrudan - 21 mar 2013, 20:22 (post nou)
Raspuns solutie
Oricat de mica sau de mare este o bucatarie, ea are ca scop gatitul, chiar daca ocazional. Este f important sa se poata mentine usor curatenia in jurul aragazului , sa nu se degradeze mobila din cauza temperaturii plitei, a vaporilor, a stropilor de mancare imprastiati si a solutiilor de curatat. Montarea aragazului si alegerea locului trebuie sa fie o prioritate pt cine vrea sa gateasca. Inglobarea plitelor in mobilier mi se pare un lucru total neadecvat si neigienic.
Eugenia Abrudan
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Mioara - 01 mar 2013, 16:25 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua, Am o bucatarie de 12 mp, intr-o casa noua. M-ar tenta o bucatarie zidita. Unde as putea citi mai multe despre acest subiect si ce parere aveti dumneavoastra despre acest tip de bucatarie? Cu stima, Mioara
Mioara
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Mircea Bivolaru - 21 mar 2013, 22:32 (post nou)
Raspuns solutie
Din câte înţeleg, doreşti o imagine "rustică", combinaţie între "trăinicia materialelor minerale,alias căramida sau piatra" şi "căldura" intimă dată de elementele de lemn. Pentru a te inspira îţi recomand să consulţi colecţia de reviste "Art et architecture", "Maison & Traveaux", "Revue de bricolage" - Biblioteca Franceză, sau reviste de specialitate - amenajări interioare, gen "Brava Casa" de la centrul cultural italian sau de la bibloiteci. Şi mai bine, dupa ce te-ai documentat si ai înţeles cât ai înţeles, adesează-te, totuşi, unui arhitect cu experienţa in astfel de lucrări pentru a avea garanţia reuşitei. Mai putem sta de vorbă. Traian
Mircea Bivolaru
Utilizator neinregistrat
Raspunde
scorpionmale - 03 apr 2013, 14:52 (post nou)
Raspuns solutie
Poti incerca cu softul urmator, este usor de folosit si iti poti pune in practica orice gandesti si vrei sa faci. Daca iti va place il poti recomanda.
Raspunde
Diana - 23 feb 2013, 18:29 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua! Vreau sa imi amenajez bucataria si am o intrebare.Langa frigider imi doresc un modul inalt, in care sa incorporez cuptorul electric.Intrebarea este daca pot pune masina de spalat rufe sub cuptorul electric (sau cu un sertar intre ele). Va multumesc.
Diana
Utilizator neinregistrat
Raspunde
alexp - 03 mar 2013, 08:13 (post nou)
Raspuns solutie
R.Assistant - 04 feb 2013, 11:32 Buna ziua, Direct pe masina, nu, din cauza vibratiilor pe care masina de spalat le are la stoarcere. Doar daca exista un blat intre cele doua, nefixat pe masina ci in parti, puteti aseza pe el cuptorul cu microunde.
 alexp
★★★
Raspunde
scorpionmale - 03 apr 2013, 14:51 (post nou)
Raspuns solutie
Poti incerca cu softul urmator, este usor de folosit si iti poti pune in practica orice gandesti si vrei sa faci. Daca iti va place il poti recomanda.
Raspunde
adriana velicu - 17 feb 2013, 12:44 (post nou)
Raspuns solutie
as dori si eu o idee ptr a amenaja o bucatarie care are dimensiunile 3,40 si 4 sa zicem ca intrarea este asa I intrare I usa se deschide inauntru spre dreapta. Tot pe peretele pe care se deschide usa la 100 cm urmeaza un geam care in plan scrie hp 90 (dar cred ca este o idee mai mic)apoi urmeaza iar perete unde as vrea sa fie centrala apoi urmeaza peretele din fata intrarii pe care scrie in plan400 apoi vine celalalt perete pe care scrie 248 si in capat am o usa care scrie 80/210 care se deschide tot inauntru spre peretele din dreapta.Sper sa intelegeti cum arata bucataria mea as dori sa fie cat mai functionala sa aiba inclusa si o masa pentru o famile cu patru persoane.Am uitat sa va spun ca scurgerea este in coltul peretelui de 4 m pe diagonala primei usi din inceputul descrierii. As dori ca cele mai multe obiecte sa fie incastrate in mobila. Va multumesc anticipat USA - I I---------------------- I USA GEAM I I I ---------------------------I-SCURGERE
adriana velicu
Utilizator neinregistrat
Raspunde
scorpionmale - 03 apr 2013, 14:50 (post nou)
Raspuns solutie
Poti incerca cu softul urmator, este usor de folosit si iti poti pune in practica orice gandesti si vrei.
Raspunde
liliana gheorghe - 04 feb 2013, 10:55 (post nou)
Raspuns solutie
pot aseza cuptorul cu microunde pe masina de spalat?
liliana gheorghe
Utilizator neinregistrat
Raspunde
R.Assistant - 04 feb 2013, 11:32 (post nou)
Raspuns solutie
Buna ziua, Direct pe masina, nu, din cauza vibratiilor pe care masina de spalat le are la stoarcere. Doar daca exista un blat intre cele doua, nefixat pe masina ci in parti, puteti aseza pe el cuptorul cu microunde.
 R.Assistant
★★★★★
Raspunde
Liliana Gheorghe - 04 feb 2013, 15:04 (post nou)
Raspuns solutie
Multumesc frumos.
Liliana Gheorghe
Utilizator neinregistrat
Raspunde
Citeste si ...