Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Proiectul pentru propria gradina, in cativa pasi simpli

Vreti sa schimbati ceva in aspectul gradinii de langa casa sau sa planificati una noua, intr-un perimetru recent eliberat, dar nu prea stiti de unde sa incepeti? Nu aveti banii necesari angajarii unui peisagist care sa va ajute la planificare sau vi se pare ca terenul disponibil e prea mic ca sa merite cheltuiala suplimentara, dar va doriti sa va apropiati de performantele de planificare pe care vi le-ar putea oferi un profesionist? Iata cateva proceduri si pasi care va vor invata cum sa abordati si singur un atare proiect, cu rezultate remarcabile.

 

Cu siguranta, va trebui sa invatati putin inainte de a incepe un proiect pentru gradina personala, dar nu vi se cere sa deschideti manuale sau sa cumparati cine stie ce carti. “Invatatul” va fi legat doar de atentie, de observarea terenului pe care il aveti la dispozitie si in general e nevoie sa va bazati pe notiuni pe care deja le aveti in bagajul de cunostinte – plante pe care deja le cunoasteti sau le-ati mai ingrijit, ori plante care oricum va starnesc interesul si despre care veti cauta cu placere noi informatii.

 

 

Desenati un plan

Observati care sunt caracteristicile principale ale terenului de care dispuneti si apoi decideti cum il veti utiliza. Pentru asta, va trebui sa intocmiti un plan, asa cum fac si profesionistii in domeniu. Mai inainte de toate, ca sa puteti desena pe o coala forma si dimensiunile spatiului de care dispuneti, masurati cu grija laturile terenului. Trasati-i contururile pe coala, la o scara adecvata proprotional (de pilda,1:50), dar in asa fel incat sa aveti loc pe plansa si pentru lucrurile care il inconjoara sau il definesc: casa, dependinte, drumul de acces, alei, copaci si tufe pe care nu le veti desfiinta. Creionati, apoi, pe desen, si structurile care ar putea influenta viitoarea gradina de deasupra sau de dedesubt (de exemplu, linii de tensiune, utilitati subterane). Notati pe plansa punctele cardinale, apoi incepeti sa hasurati, cu creioane colorate, diversele portiuni de teren in functie de caracteristicile lor: zonele mlastinoase, cele expuse la soare sau la umbra, ariile cu pamant mai arid, portiunile inclinate, dar si directia vanturilor predominante sau alte lucruri care ar putea influenta mediul gradinii (cum ar fi umbra de la casa vecinului). Astfel veti avea in scurt timp pe o singura plansa o imagine de ansablu care va va permite sa vedeti dintr-un foc ce zone sunt favorabile pentru plante sau dimpotriva ce zona cere mai multa atentie. Perspectiva unitara va da o cu totul alta claritate si veti putea estima rapid interdependentele intre o portiune si alta a gradinii. Faceti cateva copii ale acestui desen, pe care ulterior puteti veni cu diverse alte desene: plantele viitoare, arborii, ghivecele, pe care le veti face cu carioci, in asa fel incat sa se distinga clar de culorile mai pale ale creioanelor colorate. Dar inainte de incepe sa va jucati cu straturile de flori si plante (pasul final), definiti zonele pe care vreti sa le obtineti, identificati climatul si microclimatul general si planficati tematica gradinii.

 

Zonele viitoarei gradini

In afara de aspectul estetic pe care il ofera, o gradina trebuie sa fie si functionala, asa ca puneti-va intrebarea: in ce fel voi folosi acest spatiu? Vreti sa fie doar un loc in care sa gradinariti? Sau sa aveti si un loc de relaxare, cu o masuta, scaune? Aveti copii, catei, vreti sa obtineti si un spatiu de joaca pentru ei? Vreti sa alocati o anumita zona unui alt hobby ce se poate desfasura in aer liber? Vor fi aceste spatii distincte unul de altul, sau vreti sa le amestecati? Cum vreti sa aveti acces la plantele pe care le veti uda? Vreti sa umblati pe mici alei, sau direct prin iarba si gradina sa fie mai degraba “salbatica”? Cereti si parerea familiei, mai multe perspective vor da nastere la idei noi.

Climat si microclimat

In timp ce clima se refera la conditiile climaterice generale (care pot varia dintr-o regiune in alta a tarii si care sunt influentate de graficul de temperaturi, ploi si vanturi), microclimatul este local si poate fi direct influentat de climatul general sau diferit de acesta (cu ajutorul mici sere, al unui paravan care sa fereasca de vanturi sau al altor plante care sa faca umbra ori sa mentina umiditatea din aer). In functie de climat si microclimat, veti alege plantele care se adapteaza cel mai bine in viitoarea gradina. Iar daca totusi vreti sa plantati ceva care stiti ca are nevoie de atentie speciala, creati-i conditiile necesare. De pilda, in zonele sudice, unde 40 de zile pe an plantele se bucura de o clima tropicala, puteti planta busuioc in perioada respectiva, dar daca vreti neparat busuioc si in zone mai friguroase, faceti o mica sera, bine luminata si ferita de vanturi, in care sa-l puteti creste. Nu uitati nici ca in tara noastra, intre zonele montane si cele de ses este o diferenta de cel putin doua saptamani ca “sezon” de crestere al plantelor. Daca nu stiti ce sa alegeti, vedeti ce creste in curtile vecinilor si e infloritor, mai degraba decat sa luati plante si rasaduri carora la florarie le merge bine, dar despre care nu sunteti siguri cum se vor adapta in aer liber sau la solul specific din curtea pe care o aveti. Nu uitati ca si orientarea terenului va influenta ce plante puteti creste: cele mai multe plante au nevoie de lumina multa, de aceea le va fi favorabila o deschidere catre sud.

 

Gradini tematice

Puteti crea toata gradina pe o anume tema sau dimpotriva, puteti defini mici zone care sa aiba, separat, cate o functionalitate. De pilda, puteti sa creati o gradina in scop culinar: fie cu plante aromatice, fie cu legume, fie cu tufe de fructe, fie cu ambele. Alegeti mai multe tipuri de plante. Pentru o sursa de condimente, puteti incerca cu cimbru, patrunjel, marar, ardei iute. Daca nu aveti pomi fructiferi, puteti incerca rasaduri de coacaze, afine, mure, trandafiri de dulceata etc. Pentru o gradina de legume e posibil sa aveti nevoie si sa construiti o mica sera, ca sa obtineti randamentul dorit de la sursa voastra de aprovizonare a familiei. (Cititi mai multe despre beneficiile unei sere si in articolul Cum sa iti faci un solar).

Mai puteti crea o gradina cu flori de taiat (chiar daca e vorba de flori numai pentru locuinta voastra si pentru a avea ce cadou sa faceti cand mergeti in vizite). O alta varianta este crearea unei gradini medicinale, in care sa cresteti plante cu proprietati naturiste (menta, musetel, aloe vera etc.), ceea ce, mai ales acum, cand s-a limitat accesul micilor producatori la comercializarea plantelor farmaceutice va va fi de foarte mare folos.

Doar parfumul florilor poate reprezenta si el o tema, mai ales pentru cei care vor sa petreaca in gradina mai mult timp si vor sa aiba parte de relaxare intr-un hamac sau in jurul unei mese de gradina, impreuna cu familia si prietenii. Asa ca regina noptii sau iasomia sunt doar cateva dintre alegerile ideale pentru un aer delicat si parfumat in sezonul cald.

Puteti crea si o gradina pentru uz cosmetic, care se poate combina cu alte tipuri de gradini (menta, catina, aloe vera, dar si castravetii sau tot felul de alte plante) pot fi folosite in diverse retete cosmetice, alaturi de ulei de masline sau alte produse simple, care se gasesc in orice camara.

 

 

Desenati plantele si definiti proiectul

In fine, in momentul in care ati terminat documentarea propriu zisa, puteti trece si la finalizarea proiectului desenat, incepand sa adaugati plante. Din punct de vedere peisagistic, exista cateva alte elemente importante la care trebuie sa va ganditi: de pilda, atat placuta ochiului, cat si practica este pozitionarea plantelor in trepte, cu cele mai inalte in spate si cele mai scunde in fata. Daca vreti sa le desfasurati circular, de asemenea, la mijloc vor sta plantele mai inalte iar de jur imprejurul lor vor veni si restul, in ordinea inaltimii. Nu uitati ca bordurile, gardurile vii, definesc formele generale, iar paravanele si plantele agatatoare delimiteaza anumite perimetre. Un tufis, un arbore sau un obiect decorativ creeaza un punct de interes in jurul caruia se lasa suficient spatiu liber sau se pun doar plante scunde, cat sa-l faca usor de admirat.

De asemenea, verificati unde sunt zonele la care se ajunge greu si stabiliti sa plantati acolo ceva ce creste fara prea mari eforturi de udare, tundere sau ingrijire.

In rest, desenati rasadurile pe linii, creati propriile simboluri pentru ghivecele pe care le doriti aliniate si nu va temeti sa va jucati in mai multe feluri pe planse. Important este sa aveti deja viziunea generala asupra a ceea ce vreti sa faceti, sa stiti cat va bazati pe resursele proprii si ce anume investitii mai urmeaza sa efectuati (pentru asta veti atasa si o lista de cumparaturi planului, cu tot cu actiunile necesare – de pilda, vopsea noua pentru un gard vechi). Dupa planificare, atunci cand veti trece la insamantarea, plantarea si aranjarea propriu zisa, cu siguranta veti mai face niste modificari, in functie de inspiratia de moment.

 

Text si foto: Alina Miron

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.