Locuinte asezate in trepte pe panta unui munte, propunerea celor de la BIG

Ti-a placut acest articol? Adauga-l la favorite, pentru a-l regasi usor in lista de continut preferat din contul tau!
Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Yuka Yoneda

Traiul in suburbie are avantajele sale - aer curat, mai mult spatiu verde, liniste si pace - dar in acealasi timp trebuie sa renunti la vizitele frecvente in centrul orasului si sa te acomodezi cu problemele de trafic. Prin proiectul de locuinte in terasa denumit "Mountain Dwellings" echipa de arhitecti de la BIG a reusit sa multumeasca pe toata lumea. Complexul de locuinte se afla in imediata vecinatate a Copenhagai si in acelasi timp, fiecare apartament are propriul spatiu verde, multa lumina naturala si aer curat.







Proiectul surprinde prin raportul spatiilor si anume: 2/3 din complex este ocupat de spatii de parcare/garaje si doar 1/3 de locuinte. Exista un semn de intrebare vis-a-vis de aceasta abordare avand in vedere ca apartamentele sunt aproape de centrul orasului si locatarii ar putea folosi mijloacele de transport in comun sau sa se deplaseze pe jos. Eficienta acestui complex fata de o parcare tipica, desfasurata pe orizontala se observa in folosirea spatiului, astfel ca deasupra fiecarui loc de parcare amenajat se afla spatiile verzi destinate fiecarui apartament. Gradinile si acoperisurile verzi au fost gandite si pentru a ajuta la o mai buna termoizolare dar si pentru a micsora impactul apelor de ploaie. Relatia simbiotica dintre apartamente si garaje ajuta la pozitionarea locuintelor la niveluri mai inalte astfel incat sa beneficieze la maxim de lumina si de aer curat, oferind in acelasi timp privelisti deosebite pe care o casa tipica din periferie nu ar putea sa o aiba.



Echipa de la BIG a propus pentru fatadele de nord si de vest o placare din aluminiu perforat care permite aerului si luminii sa patrunda in spatiile de parcare. Prin folosirea acestei solutii se obtine un efect vizual interesant, pe timpul zilei perforatiile sunt negre si ies in evidenta pe suprafata din aluminiu stralucitor, iar imaginea care se obtine din toate acele puncte este cea a muntelui Everest. Pe timpul noptii se percepe exact negativul imaginii, pentru ca fiecare nivel este iluminat intr-o anumita culoare.





















Mai multe informatii gasiti pe http://www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

 

Arunca o privire la aceste produse
Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta: