Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ergonomie... in bucatarie

Ergonomie... in bucatarie

Chiar si cei carora nu le place deloc sa gateasca, recunosc ca bucataria reprezinta inima caminului lor: e vorba de cel mai dinamic spatiu al casei, mereu plin de activitate, de energie... din pacate, este si locul in care ai cele mai mari sanse sa te accidentezi. Iata de ce amenajarea acestei incaperi nu este doar o chestiune de estetica, ci si una de ergonomie.

 

Dincolo de mobilier, de design si de culorile pe care le alegem in bucatarie, sa ne gandim la functia principala a acesteia: putem lua masa oriunde in casa sau ne putem aduna impreuna cu intreaga familie si in living, insa intr-un singur loc preparam mancarea sau macar o cafea. Iar gatitul implica un dram ceva mai mare de pericol decat orice alt gest casnic. Foc, apa clocotita, obiecte ascutite, suprafete alunecoase... Pentru a reduce la minim riscurile si pentru a crea in acelasi timp un „front de lucru" in care sa te misti usor, cu maxima eficienta, la amenajarea bucatariei tine cont de urmatoarele reguli clasice. 

Regula triunghiului
Cand prepara mancarea, cel care gateste se misca in mod natural intre trei puncte de lucru: zona de gatit, zona de curatat alimentele si locul de depozitare al acestora. Mai precis, aragazul, chiuveta si frigiderul. Imaginati-va un triunghi care le uneste pe toate trei: pentru a va putea misca repede si comod, acest spatiu cuprins in triunghi trebuie sa fie liber, fara mese sau colturi pe care sa trebuiasca sa le ocoliti. El este „inima" bucatariei voastre si laturile tringhiului ar trebui sa aiba, in mod ideal, minim 1,2 m lungime, dar nu mai mult de 3 m.

Abia dupa ce ati stabilit acest perimetru, puteti aranja celelalte elemente de mobiler. Desigur, blatul sau blaturile de lucru sunt urmatoarele elemente importante: ideal este ca ele sa fie pozitionate intre chiuveta si aragaz, dar orice spatiu situat intre doua puncte de lucru din cele trei mentionate anterior este potrivit. De asemenea, e posibil sa existe nu doar unul, ci doua sau trei blaturi ori mese pe care sa se poata prepara mancarea (lucru uneori dificil, insa, in spatiile inguste sau mici). Pe planul trei al importantei vine locul de aruncare a resturilor menajere: galeata de gunoi se pozitioneaza, in mod ideal, sub chiuveta sau sub zona de preparare a mancarii, dar cat mai aproape de chiuveta. Dulapurile, fie ele pentru vase sau alimente stau foarte bine sub sau deasupra acestor spatii de lucru. Desigur, zona de servire a mesei este amenajata separat de frontul de lucru (acolo unde o permite spatiul, pentru ca adesea acest lucru se poate face in camera de zi).
O asemenea organizare va va permite sa faceti minim de miscari posibile... cu efecte maxime: aparent nu scutiti decat cateva secunde intre un gest si altul, dar fluiditatea miscarilor este la fel de importanta si pentru evitarea accidentelor, si pentru o economie importanta de timp si gesturi. Pana la urma, lejeritatea si naturaletea cu care gatim sunt cu siguranta esentiale in obtinerea unui fel de mancare rapid si, evident, gustos!

Tipuri de bucatarii

Nu toate bucatariile permit o organizare clasica, precum cea de mai sus. Cum adaptam, deci, regula triunghiului in diverse spatii? In functie de forma bucatariei, avem mai multe posibilitati de aranjare a mobilierului. In principiu, formele clasice, de dreptughi si patrat, permit o organizare destul de usoara. Altele, cu spatiu imai ingust, cu forme de L, U sau G cer o adaptare, planurile facandu-se in functie si de distanta care ramane intre balturile de lucru. Bucatariile de trecere, cu doua usi, sunt un caz aparte. Ilustratiile de mai jos redau solutii clasice pentru bucatariile cu forma regulata, cu o usa sau cu doua, iar mai departe aveti descrise cateva solutii practice pentru fiecare forma in parte.

 

 

 

Bucatarii inguste si lungi Mai ales in cazul garsonierelor, unde abia exista loc pentru un singur bucatar, amenajarea in triunghi este dificila, daca nu chiar imposibila. Se poate adopta, atunci, organizarea liniara a celor trei puncte de lucru (de pilda: frigider, chiuveta, blat de lucru, aragaz). Pentru ca aici e dificil sa se faca prea multe combinatii, singura regula stricta este ca nu se pozitioneaza niciodata aragazul lipit de frigider, pe de o parte pentru ca cele doua se strica mai repede, pe de alta pentru ca exista un risc mai mare de accidente (din pricina contrastului rece-cald).

Bucatarii in forma de L Adesea ne confruntam, mai ales la bloc, cu provocarea de a amenaja o bucatarie din care lipseste un colt, de obicei destinat camarii. Partea buna este ca aceasta forma permite foarte bine delimitarea a doua spatii mari: unul desinat triunghiului de lucru si unul destinat luarii mesei. In general, acest gen de bucatarie are doua dintre punctele de lucru pe un singur perete: aragazul si chiuveta. Asezarea uzual recomandata este cu frigiderul pus tot in linie, la unul dintre capete, in timp ce aragazul sta la capatul celalalt. Și mai bine, frigiderul poate sta pe peretele opus, iar intre aragaz si chiuveta se amenajeaza baltul de lucru si, deasupra sau dedesubtul lui, spatiile de depozitare a veselei.
Bucatarii in forma de U Acest gen de bucatarie are trei pereti functionali, iar adesea chiuveta este pozitionata pe cel din mijloc, in timp ce aragazul si chiuveta sunt asezate fata in fata, pe peretii opusi. Aceasta aranjare face posibila crearea unui spatiu de lucru amplu, cu blaturi dintr-un capat in altul, pe care sa stea toate accesoriile alectrocasnice, dar si piese de vesela asezate chiar la indemana. Din pricina formei si a excesului de mobilier un astfel de spatiu poate fi insa mult mai intunecat, de aceea se acorda o mai mare atentie iluminarii, se foloseste mobilier deschis la culoare si se incearca pastrarea macar a unui colt liber, aerisit, decorat cu plante.
Bucatarii cu doua usi Astfel de bucatarii au dezvantajul unui trafic mult mai mare, ele fiind si un fel si zone de trecere dintr-o incapere in alta a casei. Spatiul de lucru se amenajeaza in coltul cel mai ferit, dar ideal este ca cel care gateste sa nu stea cu spatele la „trafic", pentru ca astfel el poate fi usor luat prin surprindere si riscul de accidente ar creste. De aceea, blatul se aranjeaza separat; eventual se poate prepara mancarea pe o masa mai inalta, care delimiteaza cumva spatiul de lucru de restul incaperii. In bucatariile in forma de T sau G se pot amenaja si doua „insule" de lucru - una destinata aragazului clasic, alta destinata aparaturii electrocasnice (cuptor cu microunde, filtru de cafea etc.), unde alte persoane sa poata veni sa incalzeasca ceva sau sa faca un ceai fara a il deranja pe cel care gateste.


Alte elemente de luat in calcul
• Pozitia in timpul gatitului - nivelul la care e pozitionat blatul de lucru trebuie sa fie apreciat in asa fel incat persoana sau persoanele care gatesc cel mai des sa nu stea aplecate sau cu mainile indoite. De asemenea, blatul trebuie sa fie suficient de lat ca sa permita folosirea intr-un mod confortabil a ambelor maini (minim 1,2 m). Seria de imagini de mai jos ilustreaza cateva principii ergonomice de care sa tineti cont cand calculati distanta dintre pieslee de mobilier sau alte detalii esentiale pentru a va misca confortabil in bucatarie.

 

 

• Ordonarea si organizarea spatilor de depozitare - pozitionarea spatiilor de depozitare si o buna organizare a acestora ajuta, de asemenea, la economia de gesturi. Cele mai potrivite spatii de depozitare pentru vesela sunt sub blatul de lucru sau deasupra acestuia. Desigur, deasupra aragazului nu se pozitioneaza nici un dulap, iar hota este aproape intotdeauna necesara (doar daca nu se gateste permanent cu geamul deschis, un geam situat in imediata vecinatate a aragazului). Pentru a aseza sau reaseza obiectele de mobilier intr-un mod ergonomic, puneti-va urmatoarele intrebari: unde trebuie sa stea vasele si condimentele ca sa nu ma ghemuiesc/intind prea des?; in ce directie se deschid ferestrele, usa, usile dulapurilor sau usa frigiderului?; cum elimin cat mai multe dintre colturile ascutite sau cum le scot din drum?
• Aerisire si iluminare: fiind vorba de spatiul cu cel mai mare potential de „poluare olfactiva", foarte importante sunt si pozitionarea ferestrelor, precum si existenta si pozitionarea hotei aragazului. Sursele de lumina care vin din spatele bucatarului si il fac pe acesta sa-si arunce umbra peste mancare sunt stanjenitoare, dar cum adesea nu putem muta ferestrele sau sursa principala de lumina, e recomandabila instalarea unor spoturi desupra blatului de lucru si a aragazului (adesea, hota este dotata si cu o lumina proprie).
• Materialele folosite: podeaua, placarile peretilor, suprafetele de lucru nu trebuie sa fie alunecoase, pentru ca se pot transforma in adevarate patinoare la primele gesturi grabite in prejma chiuvetei. Podeaua trebuie sa fie rezistenta si la uzura, de aceea se practica placarea cu gresie: poate ca lemnul dintr-o podea veche, intr-o casa la tara, merita reabilitat pentru estetica, insa in mod sigur nu va fi cel mai potrivit material pentru un spatiu destinat exclusiv gatitului: macar zona de langa aragaz si chiuveta merita separata cumva de restul incaperii, prin utilizarea gresiei sau placilor de piatra in ton cu decorul incaperii.

Autor: Alina Miron

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.