Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Culorile si efectul lor asupra tonusului

Culorile si efectul lor asupra tonusului

Rosul energizeaza, verdele calmeaza, iar combinatia rosu verde face pofta de mancare. Albastrul da o stare de melancolie, galbenul sau portocaliul creeaza o stare de optimism, in timp ce negrul deprima si creaza stari apasatoare. Cam astfel se poate reduce teoria culorilor, cu efectele cunoscute asupra psihicului uman, totusi utilizarea culorilor in decorarea incaperilor casei, si nu neaparat in vopsirea peretilor, ci mai ales in folosirea unor anumite nuante pentru decor sau a unor anumite lumini intr-o incapere, reprezinta o ramura aparte a terapiei prin culoare.

 

Este cunoscut deja efectul culorilor asupra psihicului uman, iar folosirea cromoterapiei cu lumina pentru tratarea a diverse afectiuni, fie ele fizice sau psihologice, a intrat de mult timp in atentia medicinei alternative. Oricum, ca urmare a ideii ca orice afectiune sau boala apare intai in plan psihologic, si abia apoi se manifesta in plan fizic, nu e de mirare ca terapia culorilor se adreseaza in primul rand psihicului si, mai profund, subconstientului nostru. Altminteri, ar fi greu de crezut ca simpla vizualizare a culorii rosii poate trata o tensiune arteriala scazuta, daca nu ne-am gandi ca, in primul rand, culoarea rosie creste dinamismul, curajul, pofta de viata si incita la actiune.

Un domeniu vast, cromoterapia este strans legata si de ideea de lumina. Experienta empirica de mii de ani, dar si studiile cele mai recente, demonstreaza ca lumina puternica sau blanda, asociata culorilor, stimuleaza anumite stari de spirit sau le inhiba. E firesc ca vara si primavara, cu lumina solara puternica si culorile vii ale naturii sa ne tonifice, in timp de toamna si iarna, anotimpuri cu lumina scazuta si culori pale sau aproape inexistente, sa ne dea o stare de spirit pasiva, adesea vecina cu deprimarea.

E natural si explicabil: culorile nu vin din alta parte decat din lumina. Dupa cum stim, spectrul solar se poate “desface” in cele 7 culori de baza: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet, iar la un capat si celalalt al spectrului se mai afla o serie de raze infrarosii sau ultraviolete care, desi imperceptibile cu ochiul liber, au de asemenea efect asupra corpului fizic si asupra energiei noastre interioare. Lumina este reflectata in functie de suprafetele pe care ajunge iar culorile pe care noi le putem percepe cu ochiul liber sunt date, de fapt de caracteristile acelei suprafete in sine: de pilda, un zid pe care il percepem verde reflecta doar culoarea verde a spectrului, absorbindu-le pe celelalte.

 

 

Explicatiile despre efectul culorilor asupra tonusului uman ar putea umple o intreaga enciclopedie, mergand de la teorii ale culorii chakrelor energetice, pana la explicatii savante despre sistemul endocrin, hormoni si procese vitale ale organismului, sau de la enuntarea celor mai variate terapii prin culoare, pana la studii clinice care demonstreaza ca lumina colorata poate trata chiar boli fizice. Totusi, ceea ce este demn de retinut e ca fiecarei culori ii este asociata o stare psihologica, asupra carora ne vom opri mai jos.

 

Culori, stari psihologice si terapii

Rosul: asa cum am mai zis, este culoarea vivacitatii, a dinamismului, a imboldului de a trece la actiune. S-a demonstrat ca este un stimulent puternic, fie ca e vorba de pofta de mancare, fie de impulsurile sexuale. In fond, cine nu a remarcat ca femeile imbracate in rosu sau cele roscate par mai atragatoare? Terapeutii recomanda aceasta culoare in cazul persoanelor care sufera de emotii negative, tristete, deprimare, ca stimulent. Intr-o locuinta, evident ca vom evita aceasta culoare in dormitor (doar daca nu vrem sa-l transformam intr-un loc de orgii si de continuu nesomn), in schimb ea este recomandata, in doze medii, atat pentru bucatarie (unde in principal elementele de decor, precum vasele, florile, fetele de masa, combinate de dorit cu pete verde, vor stimula pofta de mancare si discutiile animate in jurul mesei), cat si in zona dezi sau de lucru (pe birou), fiind considerata si un stimulent inetelectual. Excesul de rosu poate crea insa o stare prea puternica de agitatie, iritare, de aceea e recomandat in doze mici. Chiar daca ne tenteaza sa vopsim in rosu peretii unei incaperi, e recomandabil sa facem acest lucru cu un singur perete dintre cei patru, contrabalansand culoarea intensa cu galben pal sau cu o alta culoare asortata, in nuante delicate. Mai de dorit este utilizarea pe pereti sau in placarile ceramice a unor doze medii de rosu, in braurile decorative sau in mici protiuni cu elemente repetititive.

 

 

Portocaliul: o culoare mai putin pretentioasa si mai prietenoasa decat rosul, este recomandata in aceleasi scopuri ca cel dintai. Avantajul sau este ca are un efect tonic si stimulativ fara a mai “ataca” privirea, putand fi, astfel, folosit in doze mai mari. O combinatie de portocaliu cu verde in bucatarie este considerata foarte potrivita, crescand pofta de mancare, optimismul si, mai ales in perioadele reci, lipsite de culoare, redand tonusul inca de la micul dejun. Portocaliul in nuante mai pale poate fi folosit fara grija si in camera copiilor, sau, daca sunt preferate culorile intense, el trebuie contracarat cu grija cu galbenul sau verdele mai odihnitoare si cu zone “deschise” cu ajutorul albului.

 

 

Galbenul: solar prin excelenta, galbenul e asociat luminii puternice a verii. De aceea, e folosit ca stimulent al optimismului. Galbenul creeaza o atmosfera senina si, facand parte dintre culorile considerate “calde”, fac ca un mediu sa para mai primitor si mai confortabil. Se potriveste in aproape orice incapere a casei si e adesea utilizat atat pentru dormitoare, cat si pentru camere de zi.

 

 

Verdele: dat fiind faptul ca el este interpretat vizual ca un simbol al naturii, al vegetatiei, nici nu este de mirare ca e recomandat pentru efectul sau in acelasi timp relaxant si tonifiant. Este cunoscut si ca un bun stimulent al vederii, si in general al activitatii cerebrale, ajutand la obtinerea unei gandiri coerente. Verdele are avantajul ca poate fi asigurat ca pata de culoare intr-o locuinta mai ales prin intermediul plantelor de apartament, ceea ce ii sporeste efectul tonic si calmant. Cateva ghivece cu plante aromate in bucatarie sau cateva vase cu plante verzi in birouri sau in camera de zi vor face minuni pentru starea de spirit a celor din familie.

 

 

Albastrul: facand parte dintre culorile “reci” si asociat cu efectul relaxant al apei sau al cerului senin, el este considerat un calmant, mai ales cand este vorba de nuante deschise, bleu. Se considera ca albastrul induce somnul, stiut fiind ca cititul, seara la lumina albastruie a unei lampi ajuta la relaxarea inainte de culcare si la ameliorarea insomniilor. De asemenea, elementele de decor in nuante de albastru amelioreaza stresul si emotiile puternice.

 

 

Alte culori: rozul alunga surmenajul si stresul, facandu-va sa va recastigati optimismul (nu degeaba exista si vorba “a vedea viata prin ochelari roz”), in timp ce indigoul, violetul sau rosul burgund sunt asociate spritualitatii (iata de ce sunt culori bune pentru zonele destinate linistirii, reculegerii, cum ar fi spatiile de meditatie sau bibliotecile). Despre alb se stie ca are efect de linistire si da luminozitate oricarui spatiu, in timp ce negrul in exces deprima. Pana si doze medii de negru, cum ar fi mobilierul negru intr-o incapere cu pereti de un alb imaculat, poate da un efect apasator. (Oricum, dupa cum vom vedea mai jos, mobilierul nici nu ar trebui sa fie implicat in teoria culorilor, rolul sau fiind doar utilitar, nicidecum decorativ.) Totusi dozele mai mici de negru, cum ar fi rafturi, rame, unele elemente de decor, pot sublinia sau asigura contraste studiate – ele au rolul de a sugera rigoare si ordine.

 

 

Culorile si decoratiunile interioare

Amenajarile de interior sunt strans legate, desigur, de culoare si utilizarea ei intr-un mod echilibrat, care sa creeze o stare de bine. Exista multe aspecte ale folosirii culorilor si luminii intr-o locuinta. In primul rand, o regula de baza o reprezinta faptul ca peretii in culori neutre (alb de dorit, sau cel mult in variantele bej, crem, galben pal) ne permit sa folosim culorile intr-un mod mult mai dinamic si sa ne jucam cu ele. In momentul in care avem un perete colorat sau placat, de pilda, cu piatra, ori decorat intr-un anumit fel este de dorit ca el sa reprezinte un element decorativ in sine si sa nu fie acoperit de nimic. Cel mult un lampadar sau o planta, ori o lumina care sa il puna in valoare sunt suficiente pentru a nu crea o stare de incarcare inutila.

De asemenea, mobilierul nu ar trebui amestecat cu culorile. Rolul lor este in primul rand functional, asadar piesele de mobilier ar trebui sa aiba culori neutre: nu e de mirare ca cele mai multe sunt adesea confectionate in nuantele lemnului (de maron) sau vopsite in alb, bej, crem. Piesele de mobilier colorate sau decorate reprezinta un obiect de decor care adesea trebuie pozitionat cu grija intr-un mediu neutru sau armonizate in ansambluri unitare (cum ar fi mobilierul de bucatarie cu modele rustice, asambalt in corpuri pe care se repeta aceleasi motive). Prin urmare, culorile sunt mai usor de folosit (si mai indicate) in alegera accesoriilor – decoratiuni, cuverturi, vase si ghivece, fete de masa, lampadare etc. Luminile folosite pot juca si ele un rol important in tot acest aspect cromatic al unei incaperi.

Pornind de la aceste idei si fara a uita ca oricum o amenajare de interior se uzeaza moral si fizic in termen de aproximativ 5 - 7 ani, unii producatori de apartura electrocasnica si de sisteme de iluminare au inventat o serie de accesorii, de domeniul viitorului, care ne vor ajuta sa decoram prin culoare incaperi neutre. Astfel, lumina saturata poate fi proiectata pe un perete neutru (fie cu ajutorul unor becuri speciale, fie direct prin utilizarea unui ecran imens, asemenator celui de LCD) pentru a-i schimba culoarea in functie de decor, de dispozitia proprietarului sau de gusturile sale in continua schimbare. Tehnologiile folosite par de domeniul futurismului, insa ele sunt deja perfect  utilizabile – sistemul de iluminare poate fi conectat la un calculator si poate fi schimbat aleator, in functie de un program special.

 

 

Putem seta sistemul in functie de orarul personal (de exemplu, la pranz lumina sa fie aurie, dimineata roz, pentru a da nota de optimism matinala, iar seara albastruie pentru a induce relaxare si somn), de anotimpuri, iar daca ne gandim ca merita investitia, putem apela sistemul chiar si prin comenzi vocale. Desigur, dupa acelasi principiu peretii pot fi “decorati” nu doar cu o culoare, ci cu adevarate sabloane, cu scene din natura in nuantele unei culori predominante (o oaza de verdeata, care se ne redea iarna energia si echilibrul).

Lumina (alba sau cu o anumita nuanta) proiectata asupra unor colectii personale de plante, pietre, statuete, sau in gradini si exterioare de locuinte da si ea un efect aparte: dupa cum stim, este deja de mult timp folosita pentru a sublinia si a contura spatiile personale sau publice.

Nu in ultimul rand, lumina colorata poate decora inclusiv peretii exteriori ai unei cladiri. Nu putine sunt ocaziile in care am vazut si noi, cu ocazia unor manifestari sociale, artistice sau culturale, peretii unor cladiri celebre iluminati in galben, verde sau rosu, in functie de efectul si impactul dorit asupra publicului.

 

Articol: Alina Miron

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.