x

Complexul de locuinte La Valentina Station transforma o zona in paragina din Sacramento

Ti-a placut acest articol? Adauga-l la favorite, pentru a-l regasi usor in lista de continut preferat din contul tau!
Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Noul complex de locuinte „La Valentina Station”, construit chiar langa linia de metrou usor din Sacramento a revitalizat o zona a cartierului care pana nu demult era lasata sa se degradeze. Proiectat de echipa David Baker + Partners Architects, complexul combina o serie de strategii care vizeaza obtinerea unei constructii durabile cu solutii care au permis mentinerea unui pret accesibil al apartamentelor. Diversitatea apartamentelor, de la studiouri pana la cele cu doua si trei camere, impreuna cu spatiile comerciale de la nivelul strazii asigura o combinatie functionala menita sa sustina varietatea sociala si sa creasca atractivitatea zonei.

 

Linia de metrou usor face legatura cu zona centrala a orasului astfel ca cei care vor locui in noile apartamente vor beneficia de un mijloc de transport rapid si la indemana. Volumul cu doar patru niveluri ofera familiilor cu venituri sub medie, 36 de apartamente accesibile ca pret si confortabile in acelasi timp. Arhitectul declara ca solutia pe care o aplica el in cazul locuintelor sociale pentru a le face sa semene cu cele clasate pe o treapta superioara este urmatoarea: „Construiesti 20% din ele folosind materiale de cea mai buna calitate si restul de 80% cu materiale mai ieftine. Dar aceasta formula trebuie folosita in mod intelept si inspirat. Se aseamana intr-un fel cu concursul Iron Chef - folosesti la maxim ceea ce ai in dotare”.

 

 

In cazul complexului „La Valentina Sation” arhitectul s-a folosit de un finisaj ieftin din PVC reciclat aplicat pe placile de ciment sub forma unor modele dinamice, fasii in nuante diferite care alterneaza pe orizontala si verticala volumelor. A completat imaginea astfel obitnuta cu o serie de panouri traforate din Cor-Ten folosite ca parapeti pentru balcoane si imprejmuire.

 

Avand in vedere forma alungita a terenului, asemeni altor proprietati de acest gen din oras, exista o alee de serviciu care separa proprietatea si pe care arhtiectul a reusit sa o anuleze cu ajutorul unei structuri continand pasarele care leaga cele doua corpuri ale complexului. „Strazile” inaltate sunt suficient de sus pentru a oferi spatiul necesar masinilor utilitare in caz de interventie, dar in mod curent aleea este acoperita si este folosita ca spatiu de joaca pentru copii.

Pentru a imbunatati ventilatia si iluminatul natural din apartamente, echipa de arhtiecti a propus realizarea unor balcoane, individuale care sa asigure umbra necesara interioarelor. Folosirea energiei solare pentru a produce electricitate si apa calda, impreuna cu alte masuri au permis complexului sa depaseasca prevederile standardelor locale cu 30%.

 

Atat dezvoltatorul cat si arhtiectul sunt multumiti de eforturile pe care le fac locuitorii pentru imbunatatirea aspectului celei mai vechi zone urbane din Sacramento: „Oamenii observa acum lucrurile pozitive care s-au intamplat in comunitate. Complexul de locuinte este un semnal vizual in lungul strazii”.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta: