Casa Gavion, o continuare a ideilor arhitectului Luis Barragan

„Eu cred intr-o arhitectura plina de sentimente” declara arhitectul Luis Barragan. Acesta este cel care a reinventat arhitectura Mexicana moderna ce se remarca printr-o estetica senzoriala, culori puternice, spatii atent construite si lumina, iar in acelasi timp se pun in evidenta imprejurimile naturale ale constructiei.
Casa Gavion realizata de biroul ColectivoMX incearca sa evoce acea arhitectura plina de sentimente. Folosirea proportiilor supradimensionate, a formelor volumetrice, a texturilor si culorilor poate ajunge sa starneasca emotii diverse.
Biroul de proiectare, renumit pentru regionalismul arhitectural folosit in desinul caselor propuse s-a ghidat dupa patru principii de baza: arhitectura durabila, pasiva incurajand folosirea materialelor si a fortei de munca locale, materiale sustenabile cu texturi diferite care au fost reinterpretate in functie de modul in care au fost folosite, integrarea spatiilor interioare si a celor exterioare prin folosirea la maxim a spatiilor inconjuratoare si costuri reduse de intretinere si exploatare. Astfel, casa din San Jose del Cabo, Baja California Sur, Mexico devine o locuinta care respecta natura si care a fost adaptata pentru a profita la maxim de climatul placut al zonei cu o medie de 350 de zile insorite pe an.
Casa Gavion se deschide catre exterior cu fiecare spatiu al sau printr-o serie de gradini si terase. Zona de zi si cea de luat masa se integreaza direct cu spatiul deschis (o terasa mare si o curte centrala cu piscina si zona de relaxare). Dormitorul de la parter se deschide catre o curte al carui element dominant este un exemplar deosebit de cactus cardon pastrat de la inceput, cand inca nu fusese construita casa. Ambele dormitoare matrimoniale de la etajul intai au cate un balcon iar la nivelul al doilea a fost amenajata o terasa care ofera o vedere panoramica a Marii Cortez, a terenurilor de golf din apropiere si a muntilor.
Locuinta se organiizeaza in jurul unui perete permeabil realizat din gabioane, un element constructiv in mod uzual intalnit in lungul autostrazii dintre San Jose del Cabo si Cabo San Lucas. Arhitectii au preluat acest element si i-au schimbat destinatia, transformandu-l in materialul principal al proiectului. Gabioanele au proprietati izolatoare excelente care ajuta la protejarea spatiilor de razele puternice ale soarelui si in acelasi timp permit aerului sa circule prin peretele astfel format, racorind spatiile.
Profitand de climatul zonei s-au folosit usi si ferestre glisante care sa ajute la disiparea granitei dintre interior si exterior, creand senzatia ca locuinta este parte din peisaj si permitandu-le beneficiarilor sa se bucure de briza proaspata, sarata a oceanului.
Ferestrele casei Gavion functioneaza ca sisteme de siguranta, pentru momentele in care locuinta nu este folosita. Orientarea volumetriei, ventilatia incrucisata, pergolele si peretele de piatra asigura izolatia si elimina nevoia unui sistem de climatizare.
Vara eterna din Baja a fost una din sursele de inspiratie pentru diferitele texturi folosite in proiect cum este cazul peretelui de piatra, al pietrisului marunt, ipsosului, stucco, tencuielii rustice, al ierbii si nisipului, apei si lemnului – materiale de care te poti bucura cand te plimbi descult prin casa si prin imprejurul ei. Ideea ca cei care vor locui casa vor experimenta astfel de plimbari, desculti, simtind tactil si vizual elementele ce o compun a fost cea care i-a incurajat pe arhitecti sa experimenteze si sa lucreze cu aceste materiale.
Locuinta a fost gandita sa faca economie de energie si sa aiba un impact minim asupra mediului inconjurator. Acoperisul este izolat cu spuma de mare densitate, reducandu-se astfel nevoia pentru sisteme de climatizare. Sistemele pentru energie solara, sistemul pentru refolosirea apelor menajere si designul ingenios al piscinei care contine piscina pentru sarituri, cea pentru inot si jacuzzi reduce consumul apei sunt doar cateva dintre dotarile care mentin scazut impactul constructiei asupra mediului.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa



Datorită montajului facil și a proprietăților tehnice superioare, Conectorii Termoizolatori EBEA® sunt o soluție practică și eficientă din punctul de vedere al costurilor, pentru structurile portante cu cerințe ridicate privind eliminarea punților termice sau construcția clădirilor eficiente energetic.
Peikko oferă consultanță de specialitate atât în proiectare, cât și la montaj și asigură o tranziție ușoară de la metodele convenționale la cele cu conexiuni.



